Ar trebui sa vedem mai des ce-i bun la noi

Ar trebui să vedem ce-i bun și frumos români

Am văzut pe Facebook un titlupol0101 cârcotaș la adresa unui muzeu. Nici nu mi-am bătut mintea să văd despre ce este vorba că din start am simțit acea atitudine a celui căruia dacă nu i-ai dat o dată, nu i-ai dat tot anul!  Muzeele românești sunt faine, de ce să nu vorbim și despre aceasta? De ce vedem jumătatea goală a paharului? în genele noastre? Atâta suntem de nemulțumiți, atâta ne văităm! Ajungem să vedem partea frumoasă abia cât ne-o arată alții.

Pe noi ne lasă reci. Străinilor le place

Cândva, anul trecut, am mers în tur privat de București de 8 ore cu un cuplu britanic. 8 ore înseamn un tur consistent în capitală, iar doamna a insistat sa viziteze o serie de obiective sau muzee. Am recomandat în primul rând Palatul Parlamentului, asta pentru că  turistii fie îl iubesc, fie îl urăsc, dar nu rămân indiferenţi. Am mai propus Muzeul Satului Dimitrie Gusti și Muzeul Național de Istorie.

Nu știam prea multe despre ei si a fost mai bine, poate m-aș fi simtit coplesita si as fi dat rateuri. De-a lungul unei zile, vorbești diverse. În miezul zilei am aflat că domnul era profesor universitar la o facultate renumită din Regatul Unit.

Am vizitat cele trei obiective. În mod evident, Palatul Parlamentului și Muzeul Satului u fost cele mai apreciate. Spre surprinderea mea, inclusiv Muzeul Național  de Istorie a României părea să îi stârnească interesul doamnei. Avea un alt fel de a privi exponatele.

Inainte de plecare mi-a spus că avem muzee foarte bune, bine conservate și că nu o spune doar în calitate de simplu turist, ci prin natura meseriei sale. Nu sunt indiscretă de fel, dar nu am putut să nu întreb cu ce anume se ocupă. Am aflat că era expert în muzeografie.  Nu îmi amintesc exact denumirea a ceea ce făcea, cert este că în viața de zi cu zi evalua muzee și colecții ale muzeelor. Mai mult chiar, profesa această meserie într-o lume pe care o dăm exemplu.

Nu am putea să ne uităm mai atent la aceste lucruri înainte de a ne descalifica singuri?

CumaDevenitIsusCristos Previous post Documentar: “Cum a devenit Isus un Cristos”
esti dulcic - cam asa sunt:) Next post Sunt ceea ce sunt