Vali Irina Ciobanu pictand ... femei

Vali Irina Ciobanu – femeile sunt frumoase

"Sunt estet, iar femeile-s frumoase, frate!"- pictorița Vali Irina Ciobanu

 

Am întâlnit-o prima oară în 2013 la vernisajul “Grație și mișcare”. Am mers cu alte trei prietene, care o

Vali Irina Ciobanu pictand ... femei
Vali Irina Ciobanu pictand … femeia
cunoșteau pe Vali Irina Ciobanu de ani. Mi-au spus  “o să îți placă”. Și, pe bune, mi-a plăcut înainte să știu că ea e artista sau să vizitez expoziția. Veselă, râzând optimist, din suflet,  femeia pe care o vedeam la intrare inspira multă bucurie.  Este și motivul pentru care îmi place să o invit pe iexplore.ro sau să scriu despre proiectele ei. Vali Irina Ciobanu și arta ei inspiră bucurie și optimism.  Este motivul pentru care o invit să deschidă cu optimism seria "Femeia dincolo de citate".

Apoi am aflat că este un pictor cunoscut și am văzut efortul de a picta tablouri colosale, prin dimensiune și sensibilitate. Am în interviu întrebări care, prin răspunsuri, vor dezvălui modestia și umorul Valentinei Irina Ciobanu. 

Apoi am văzut creația Vali Irina Ciobanu și am cunoscut mai bine omul. Mă bucur de fiecare dată să o reîntâlnesc.  Acordați-vă bucuria să o cunoașteți în continuare!


 

*

**

eu chiar merg la atelier ca la serviciu

Corina Ștefan (iexplore.ro): M-a distrat povestea ta că ai vrea să mergi la atelier ca la serviciu. Uite că visele se împlinesc cu multă muncă. Cum ai descrie o zi de muncă?


Vali Irina Ciobanu: Moață, eu chiar merg la atelier ca la serviciu și, de fapt,când spun asta… încerc să subliniez seriozitatea cu care abordez această meserie.
In realitate..sunt zile și zile. Sunt zile în care sunt inspirată și încep să pictez la 9-10 dimineața și mă uită Dumnezeu pictând până la 19 când mă auto-sesizez că nu mai e lumină afară.
Sunt zile când fac documentare pentru hărți în prima parte a zilei ca apoi să pictez câteva ore după prânz… Sunt zile în care ma mâțâi prin atelier și pregătesc piele, patinez rame și fac schițe peste schițe fără să fiu mulțumită și căutând inspirație cumva.
Sunt zile în care sunt atât de surexcitată încât pictez ca o mașinărie de pictat și mă scoate din minți orice intervenție din exterior și ale zile în care mă pornesc spre atelier și mă uită Dumnezeu într-o cafenea ..apoi ies la prânz cu cineva ca apoi să am chef să mă plimb sau să merg la tango… Nu prea seamăna a "serviciu" zilele acelea. smiley

…eu sunt o maniacă a experimentelor și..când întinzi o bucată de piele de câteva kilograme și 4 mp pe un șasiu de 120cmx160cm!!! Crede-mă că e chestiune de muncă fizică.

Corina Ștefan: Cât de sexi e să fii pictoriță?


Vali Irina Ciobanu: Păi cum nu? Nu știi expresia aia :"Să fugi în lume cu o artistă" ? Păi la ce crezi ca se referă? Hahahaha!!

CȘ: Până să te cunosc, la cuvântul pictoriță mintea mea creiona (s-a luat! smiley ) o siluetă feminină, care ține pensula senzual cu vârful degetelor. Acum am altă imagine.
E pictura inclusiv o muncă fizică, nu doar de creație?


Vali Irina Ciobanu - tablou cu flori de mari dimensiuniVali Irina Ciobanu: Adică ..eu nu pot ține senzual pensula în varful degetelor?.. Glumesc! laugh
Mă…eu sunt o maniacă a experimentelor și..când întinzi o bucată de piele de câteva kilograme și 4 mp pe un șasiu de 120cmx160cm!!! Crede-mă că e chestiune de muncă fizică. Apoi ridică lucrarea, picteaz-o ,verniseaz-o ..du-o la înrămat…Se face și mai mare,  și mai grea și, imaginează-ți! .. Trebuie să o cari de colo – dincolo, să o pui pe simeze, să te opintești în ea să o ridici.

"Arta e grea" , la propriu uneori. Am niște lucrări pe lemn în maniera flamandă… Ooo, sunt chiar grele panourile acelea. Și se fac din ce în ce mai grele după fiecare strat de medium sau vernis pe care-l adaugi.
Ca să nu mai povestesc  de sculpturi care implică muncă fizica chiar reală..
Dar face parte din frumusetea de a fi artist. smiley

CȘ: Ești un pictor cunoscut? (asta pentru cine nu te cunoaște ÎNCĂ smiley ). Doar s-a întâmplat sau ai asudat promovându-te pentru a fi cunoscută?


Vali Irina Ciobanu: Sunt un pictor cunoscut? Nu știu ce să spun..poate că sunt. Mă străduiesc să fiu. Fac meseria asta de 25 de ani..poate că ar fi timpul să fiu, zic!!
Am avut mult noroc sa întâlnesc oameni minunați care să mă susțină și să mă ajute (fie vorba între noi, cred că am în continuare),dar cred ca marea mea calitate este că sunt un om foarte serios care atunci când ți-a promis ceva sigur se va ține de cuvânt. Asta te ajuta să înaintezi și să ai parte de oameni care să te susțină în continuare. Promovarea …e relativă… Particip la evenimente care mă amuză sau care au un scop caritabil, care mă mișcă,am o expoziție personală pe an (pe care o pregătesc cu multa rigoare și seriozitate ) și mai multe participări la expoziții de grup… Merg în tabere de creație alături de colegii mei, mă avânt în proiecte mai mult sau mai puțin diferite.Ce să zic? Ma străduiesc si eu. smiley

Ooo, Doamne, iubesc FEMEIA. Este sursa mea de inspirație numărul unu.

CȘ: Am tot regăsit femei în creația ta, mă refer la balerine. Cum vede pictorul din tine femeia?
Vali Irina Ciobanu: Ooo, Doamne, iubesc FEMEIA. Este sursa mea de inspirație numărul unu.Vali Irina Ciobanu 

 

Vali Irina Ciobanu - tablou o noua zi- balerinaVali-Irina-Ciobanu- tablou prim balerina - tempera si ou pe pieleVali Irina Ciobanu - tablou pe piele, tempera si ou- Balerina- privind spre sineFemeia grațioasă, cu degete fine, femeia care-ți transmite o emoție doar prin felul în care este și trece privirea peste lume.
Sunt un estet, iar femeile-s frumoase, frate!!
Doamne, unele din ele sunt frumoase rău!!! Nu de puține ori mi s-a întâmplat mă zgâiesc cu atâta insistență la o tânără duduie (desenând-o iar și iar în mintea mea) prin tramvaie, încât săraca să se rușineze și să coboare nedumerită din mijlocul de transport în comun. Mi s-a întâmplat  să vreau să merg și să-i dau cartea de vizită, să-i spun cât de mult îmi doresc să o pictez… Am reușit foarte rar.smiley Mă rușinez și eu…

Ooo,doamne, iubesc FEMEIA. Este sursa mea de inspirație numărul unu.


Dar am avut modele în atelier, prietene, poate cliente… Superbe!! Care mi-au inspirat niște lucrări magnifice și cărora le mulțumesc că există și m-au lăsat să le pictez.
Nu mă înțelege greșit! Îmi place să pictez și băieți, bărbați sau bătrâni. În esență oamenii sunt fascinanți!! Este minunat să-i pictezi. Dar femeia este un subiect care mă fascinează datorita fragilității ei cumva… simți nevoia să pui pe hârtie efemerul… momentul, privirea … senzația…

femeia este un subiect care mă fascinează datorita fragilității ei cumva… simți nevoia să pui pe hârtie efemerul… momentul, privirea … senzația…

CȘ: Ce ai spune oricărei fete care vrea să devină pictoriță?


Vali Irina Ciobanu:  Ooo,draga mea, ești o norocoasă!! Dacă ai hotărât că asta e calea, ești cea mai norocoasă!! Vei avea o viață minunată !! Pictează, joacă-te, lasă-te inspirată, inspiră, râzi, conștientizează momentul și frumusețea efemeră, încearcă să o surprinzi, să o trăiești și..bucura-te fiindcă faci ceea ce ți-ai dorit!!

De dragoste mai ales VIC

CȘ: Ce îți umple sufletul la finalul zilei?

Vali Irina Ciobanu: Totul!!
Faptul că sunt în viață, faptul ca am pictat frumos (asta mă încântă maxim), faptul că există muzică și artă în general, faptul că am prieteni și oameni care-mi susțin demența mea cu pictura, că uneori am copii prin atelier care pictează superb și râd în hohote, că se întâmplă să ningă sau să înflorească un magnoliu, că am crescut un lămâi dintr-un sâmbure, că motănelul meu mi se așează în poală să toarcă, că se vede cerul din dormitorul meu și-mi încep ziua contemplându-l…O …Doamne!!! Sunt atâtea motive sa fiu fericită..încât de cele mai multe ori SUNT!!
 

CȘ: Multumesc Vali Irina Ciobanu că ești!

 

Pe blog mai găsiți articole despre Vali Irina Ciobanu.  

Dacă vreți să vedeți ce mai pune la cale, o puteți urmări pe Facebook (o să vă placă!) și o găsiți, după cum spune, din zori până în seară la Atelierul  Lumini și culori.

 

femeia dincolo de citate Previous post Femeia dincolo de citate – femei faine pe care le cunosc
Anca Cristea - Clinica Ta Veterinara Next post Sunt tare norocoasa-Anca Cristea Clinica Ta Veterinara