Tudor Vladimirescu

Tudor Vladimirescu erou necunoscut

Tudor Vladimirescu ca erou necunoscut

La intersecția străzii Mihai Eminescu cu strada Monumentului e un mic parc, mai degrabă un rond Tudor Vladimirescuverde. Zilele trecute mi-am luat răgaz de câteva minute și m-am oprit pe una dintre băncile acelui  spațiu verde.

Timp de 15-30 minute nu am făcut altceva în afara de a observa trecătorii care pășeau grăbiți. Constat cum din ce în ce mai puțină lume ridică ochii din pământ sau din telefoane. Sunt aproape sigură că cel puțin 90% dintre cei care trec pe strada Mihai Eminescu sau Monumentului nu au remarcat că în mijlocul acestui spațiu verde se afla o statuie. Iar dacă vă gândiți că e prea mică să fie observată, nici pe departe!

Dincolo de o structură metalică, de niște tufe, faine de altfel, e statuia lui Tudor Vladimirescu. Înaltă la aproximativ 2 metri, așezată pe un soclu de dimensiuni considerabile. Greu sa nu fie observată de trecători. Ținând o sabie într-o mână si steagul în cealaltă, sculptura este de-a dreptul impozantă. Cu toate acestea, în tot timpul petrecut pe bancă nu am remarcat ca vreun trecător să se oprească în loc sa se uite la ea, nici măcar să o observe. Cu atât mai puțin să zăbovească asupra ei și sa se întrebe cui o fi fost dedicat monumentul.

Iar dacă ar ridica privirea și nu ar recunoaște pe cine cinstește statuia, cu siguranță s-ar putea gândi ca este monumentul eroului necunoscut. Plăcuța cu numele și anii între care a trăit eroul Revoluției de la 1821 a dispărut. As putea face o listă cu motive și  situații pentru care cineva ar lua plăcuța memorială acasă.

Poate era un admirator al eroului și a pus-o în vitrina să o admire.

Sau poate se asorta cu pestele din sticla și sta pe televizor alături de bibelou.

Sau poate era din metal și a fost vândută la fie vechi pe 2 bani.

Sau poate cineva a vrut sa o înlocuiască și a uitat.

Sa poate… nu mai contează, cert e ca a dispărut.

Nici nu mai contează prea mult. Plăcuța a dispărut, iar oamenii nu se mai opresc sa conștientizeze statuia. La ce bun un nume? La ce bun un erou?

Pe Wiki găsiți mai multe informații despre Monumentul Tudor Vladimirescu. 

Soare luna rasarit pixabay Previous post Soarele rasare la apus de luna
Bogdan Oproiu Motocros Next post Motocrosul e o provocare continuă