Able tech- tehnologii asistive pentru persoane cu dizabilitati

Un semn de normalitate -Tehnologii asistive in Romania

Afacere pentru oameni, afacere pentru echitate

 

Unii dintre voi mă cunosc datorită ideii, pe care mulți au numit-o nebunească, de a înființa o agenție de turism inbound pentru persoane cu dizabilități. Afacerea am închis-o, dar  perioada în care I explore, AccessibleRomania, a existat a fost o adevărată călătorie. Am cunoscut oameni faini care mi-au devenit prieteni, am văzut locuri frumoase, m-am  întâlnit cu situații de tot felul. A fost o experiență, care pare să continue, într-un alt mod.

Am închis agenția de mai bine de doi ani. Nu știu dacă voi relua acest traseu antreprenorial în alte condiții,  cert este că și acum continui să întâlnesc oameni faini grație dorinței mele de a mă implica în acel proiect special de turism.

Nu demult  m-a contactat  pe pagina de Facebook a fostei agenții de turism Theodoros Kyprianidis, care îmi scria că a înființat o afacere cu Tehnologie Asistivă pentru persoane cu dizabilități și îmi propunea să ne întâlnim.  Subiectul accesibilității nu îmi este neutru, dimpotrivă, așadar am acceptat să ne vedem.

Nu știam la ce să mă aștept. Am fost reținută într-o primă etapă, crezând că dorește să îmi vândă echipamente, iar eu sunt departe de a avea nevoie să fiu asistată prin tehnologii speciale. Am vizitat pagina de Facebook a Able Tech și am fost convinsă că trebuie să aflu mai multe și să văd  dacă și cum mă pot implica.


Ceața dubiilor s-a împrăștiat când l-am  găsit pe Thedoros calm în biroul său, înconjurat de o mulțime de echipamente, unele sisteme de montare, tot felul de lucruri a căror utilitate am văzut-o mult mai târziu. Înainte de toate, mi s-a părut impresionant că un om de afaceri din altă țară, din Cipru mai exact,  vine în România  să deschidă o astfel de afacere.

Tocmai utilitatea acestor echipamente m-a provocat să scriu despre Theodoros pe iexplore.ro. Într-o lumea concentrată pe câștig rapid, încurajarea consumului și a orgoliilor, există și afaceri și oameni de afaceri a căror viziune se îndreaptă spre a face viața  mai ușoară celor din jur. Este o afacere, nu caritate. Nu este o afacere din care să devii "mogul" peste noapte, dar care te face mai bogat altfel.  La final de zi știi că prin munca ta ai pus umărul la o lume mai bună. Iar dacă în Europa vestică acest gen de tehnologie este intens utilizată, apariția Able Tech în România e un semn de normalitate  și un pas înainte în a da dreptul la viață, la normalitate tuturor, inclusiv persoanelor cu dizabilități.

Dar mai bine aflați de la Theodoros Kyprianidis  despre ce este vorba.  Pentru acuratețe informației tehnice, voi transcrie și răspunsul în limba engleză.

AT- Un instrument care dă dreptul la viață

 

  • Bună, Theodoros. O să te rog să te prezinți  pe tine și ce  reprezintă această afacere deosebită a ta. Cum pentru România e un domeniu aparte, explică cât mai amplu posibil să înțeleagă cititorii implicațiile sociale.

–  Sunt un ATP – profesionist în domeniul tehnologiei  asistive și furnizor  de echipamente asistive.. Un profesionist în domeniul tehnologiei asistive este un furnizor de servicii care analizează nevoile tehnologice ale clienților, persoane cu dizabilități,  și ajută utilizatorii să selecteze și să utilizeze dispozitive adaptive. PCAS, un prefesionist ca mine,  lucreaza cu clientii de toate vârstele, cu orice tip de dizabilitate: cognitivă, fizică și senzorială. Soluțiile furnizate, fie joasă sau înaltă tehnologie, sunt de obicei proiectate pentru a îmbunătăți comunicarea, mobilitatea și accesul la calculatoare și materialele educaționale. Aceste mijloce tehnice asistive  se traduc prin orice tip de  produse și servicii tehnologice, care sunt utilizate pentru a crește, menține sau de a îmbunătăți capacitățile funcționale ale persoanelor cu dizabilități. Este, de fapt,   un set de instrumente care SPRIJINĂ DREPTUL LA VIAȚĂ !!  Sunt în această zonă a dizabilității din 2004. Am asistat și echipat mai mult de 5000 de persoane cu dizabilități.

I am an ATP – Assistive Technology Professional & Assistive Technology Service Provider. An Assistive Technology Professional is a service provider who analyzes thetechnology needs of consumers with disabilities and helps users select and use adaptive devices. ATPs work with clients of all ages with every type of cognitive, physical, and sensory disability. The solutions provided, whether low- or high-tech, are usually designed to enhance communication, mobility, and access to computers and educational materials. Assistive Technology is Any form of technology products and services, which are used to increase, maintain or improve functional capabilities of individuals with disabilities. A TOOL THAT SUPPORTS THE RIGHT TO LIFE!! I have been in the disability area since 2004. I have helped and equipped more than 5000 people with disabilities.

  • Cum și de ce ai considerat o afacere pentru tehnologiile de asistare pentru persoanele cu dizabilități

-Motivul pentru care am demarat această afacere, în 2004, a fost din cauza tatălui meu. A suferit un
accident vascular cerebral și din cauza acestuia  nu a mai putut vorbi. Am început să caut modalități alternative pentru el să comunice cu noi (familia lui) și am văzut că, în Cipru, nu era nimic pentru cei care nu pot vorbi.  Apoi am început să  sun companii din Europa și SUA și am văzut că, de fapt, există soluții pentru persoanele cu dizabilități! Ulterior m-am gândit că ar fi important pentru persoanele cu dizabilități din Cipru să le ajut să achiziționeze astfel de soluții.

The reason for starting this business back in 2004 was due to my grand father. He suffered a stroke and as a result of the stroke he could not speak. I started looking for alternative ways for him to communicate with us (his family) and I saw that there was nothing in Cyprus for people who could not speak. Then I started calling companies in Europe and USA and I saw that there were solutions for disabled people! After that I thought that it would be important for the disabled people in Cyprus to help them acquire such solutions.

Dacă toate dispozitivele noastre (telefoane, televizoare etc), precum și toată infrastructura (autobuze, metrouri, case, clădiri, lifturi) ar fi fost create sau produse pe Principii Universale de design, atunci nici o persoană  nu ar fi considerată cu dizabilități !!

If all of our devices( phones, TVs et) and all our infrastructure ( buses, metros, houses, buildings, elevators) were created or manufactured on the principles of Universal Design then no person would be considered disabled!! – Theodoros Kyprianidis, Able Tech

  • Cum crezi că ar trebui ca  oamenii ar trebui să privească dizabilitatea?  E diferit modul în care românii privesc dizabilitatea față de alte piețe în care lucrați?

–  Dizabilitatea nu este o boală sau nu înseamnă că o persoană este înceată. De cele mai multe ori când vorbim despre o persoană cu dizabilități, este pentru că mediul nostru pe care l-am construit constituie o  dizabilitate pentru unele persoane.  Dacă toate dispozitivele noastre (telefoane, televizoare etc), precum și toată infrastructura (autobuze, metrouri, case, clădiri, lifturi) ar fi fost create sau produse pe Principii Universale de design, atunci nici o persoană  nu ar fi considerată cu dizabilități !!

Românii nu sunt diferiți cu privire la modul în care privesc persoanele cu dizabilități, comparat cu alte piețe în care eu lucrez. Cel mai important lucru este de a informa și de a educa o  comunitate cu privire la dizabilitate și modul în care persoanele cu dizabilități  să fie incluse în comunitate. Deci, aș spune că, în ceea ce privește informarea și formarea pe care românii le primesc cu privire la dizabilitate nu diferă de alte țări europene.

Disability is not an illness or does not mean that a person is slow. Most of the cases that we refer to people as disabled, it’s because our environment that we have built constitutes some people as disabled. If all of our devices( phones, TVs et) and all our infrastructure ( buses, metros, houses, buildings, elevators) were created or manufactured on the principles of Universal Design then no person would be considered disabled!! Romanians do not differ on how they approach disabled people in comparing them with other markets that I work with. The important thing is to inform and teach the community about disability and how to include disabled people in your community. So, I would say that in relation to the information and the training that the Romanian people receive regarding disability they do not differ from other European countries.

 

  • V-ați găsit inspirație în unii dintre clienți finali ai produselor și serviciilor Able Tech?

– DA!!! Văzând  zâmbetul copiilor mici și sentimentul de succes în ochii lor atunci când reușesc să îndeplinească sarcini  pe care nu puteau îndeplini înainte de a utiliza AT (assistive technologies). Văzând lacrimile de mândrie ale  părinților pentru copiii lor care-și  îndeplinesc sarcinile sau  doar pot să comunice pentru prima dată datorită dispozitivelor lor lor de comunicare.

YES!!! Seeing young children smiles and the feeling of success in their eyes when they manage to accomplish tasks that could not do before using AT. Seeing the tears of pride of parents for their children accomplish tasks or just communicating for the very first time with their communication devices.

vom oferi seminarii educaționale gratuite cu privire la AT oricărui individ sau o organizație interesată.

  • Mi-ai spus  acea opinie despre creșterea afacerii pe termen lung, menționând că planul de creștere este stabilit pentru 3 ani. Spune-mi cum vezi o afacere în creștere, ce îți spune experiența despre aceasta?

-Da, planificarea noastră are un orizont de 3 ani. Primul an a fost investit doar pentru înființarea societății, aspecte de care s-au ocupa avocatul și contabilul, obtinerea tuturor certificatelor necesare din partea Ministerului Finanțelor. De asemenea, atunci ne-am petrecut ceva timp în a găsi un birou care ar fi în mod ideal aproape de o stație de metrou și, desigur,  la parter,  să fie cât mai accesibil cu putință pentru clienții noștri, apo ne-am ocupat de utilarea biroului.


Al doilea an va fi investit pentru identificarea tuturor părților implicate din România în zona accesibilității (Studenți cu dizabilități & adulți, familii, instituțiile de învățământ, școli primare, secundar, Învățământ superior, centre de tratament, Centre de Sănătate, Spitalul – Clinici, organisme guvernamentale,Universități,  ministere: Educație, Sănătate, Muncă, specialiști privați / terapeuți ONG, organizațiile pentru persoanele cu dizabilități, organizații de voluntari). De asemenea, în al doilea an vom oferi seminarii educaționale gratuite cu privire la AT oricărui individ sau o organizație interesată.

Al treilea an va fi cel mai important. Vom contacta autorități guvernamentale responsabile cu  aspecte referitoare la dizabilitate și accesibilitate. Cu ajutorul organizațiilor pentru persoane cu dizabilități  vom încerca  să împingem înainte o legislație care ar da dreptul tuturor persoanelor cu  dizabilități la liber acces  pentru orice tip de echipamente sau software AT (assistive technology),  necesar pentru a le oferi Egalitatea, Calitatea vieții și independență.

Yes, our planning has a 3 year horizon. The first year was spent just for the setting up of the company with the lawyer and accountant, getting all necessary certificates from the Ministry of Finance. Also, then we spent some time in finding an office that would be ideally close to a metro station and of course on the ground in order to be as much as accessible to customers and then preparing and equipping our offices.

The second year will be spent for finding all the parties involved in the disability area in Romania (Disabled Students & Adults, Families, Educational Institutions, Schools Primary, Secondary, Higher Education, Treatment Centers, Health Centers, Hospital – Clinics, Universities Governmental bodies Ministries: Education, Health, Labour, Private specialists/therapists. NGO, Disability organizations, Voluntary organizations).  Also, the second year we will be offering free educational seminars regarding AT to any interested individual or organization.

Third year will be the most important. We will be contacting the Governmental authorities responsible for matters of disability. With the help of Disability organizations we will try and move forward the legislation that will entitle all disabled people for free access to any AT equipment or software needed in order to provide to them Equality, Quality of life and Independence.

Este mediul nostru care pune etichete pentru unele persoane ca având dizabilități.  Deci, aș spune că mediul în care trăim are o Dizabilitate, nu oamenii. 

 It’s our environment that labels some people as disabled. So, I would say that it’s the environment that is Disabled and not the people.

Este mediul nostru care pune etichete pentru unele persoane ca având dizabilități.  Deci, aș spune că mediul în care trăim are o Dizabilitate, nu oamenii.

It’s our environment that labels some people as disabled. So, I would say that it’s the environment that is Disabled and not the people.

  • De ce  ar trebui ca entități  organizaționale (companii private, organisme guvernamentale și ONG-uri) să investească în tehnologii pentru asistență (assistive technologies- AT)?

Pentru că AT este un instrument care sprijină dreptul la viață! Cel mai important lucru este că toți suntem născuți egali !! Este mediul nostru care pune etichete pentru unele persoane ca având dizabilități.  Deci, aș spune că mediul în care trăim are o Dizabilitate, nu oamenii.  Investind în AT am venit cu un pas mai aproape de INCLUZIUNE! Să includem fiecare persoană în toate activitățile. Mediu de învățământ – Mediu profesional – Mediul social.

Because AT is a tool that supports the right to LIFE! The important thing is that we are all born equal!! It’s our environment that labels some people as disabled. So, I would say that it’s the environment that is Disabled and not the people. By investing in AT we come one step closer to INCLUSION! Include every person in all activities. Educational Environment – Vocational Environment – Social Environment.

  • Mulțumesc frumos!

*

**

În loc de concluzie

Cred că toți ne putem implica prin simpla conștientizare că, de fapt, singurul  care are handicap este mediul pe  care îl gândim și construim. Trebuie să înțelegem că Egalitate este mai mult decât un cuvânt în dicționar. E un gest de  umanitate și normalitate ca orice tip de infrastructura, logistica sa fie  planificată și adaptată  ca fiecare dintre noi să putem să ne bucuram, neîngrădit,  de tot ce ne ofera societatea actuală: acces la cultură, educație, turism, muncă. La viață și normalitate, până la urmă.

Schimbând mentalitatea, putem schimba un mediu limitativ.

Pentru a înțelege de ce tehnologiile asistive pentru persoane cu dizabilități sunt utile, vă  recomand sa vizitați pagina Able Tech sau pagina de Facebook. 

 

Multumim Pixabay.com pentru fotografie.

esti dulcic - cam asa sunt:) Previous post Sunt ceea ce sunt
Casa Maura Bucuresti Next post Cele Mai Impresionante Lucruri Si Locuri Din Bucuresti