traditii romanesti in decembrie

Obiceiuri de Craciun

Obiceiuri de Craciun la romani

 

Craciunul este unul dintre cele mai asteptate momente in intreaga tara, si este cea mai importanta sarbatoare religioasa aducand bucurie in sufletele tuturor oamenilor. Obiceiurile si traditiile care se practica in ziua nasterii lui Isus sunt multe si difera de la o zona la alta. Insa, in fiecare zona sarbatoarea este plina de farmec si ofera tuturor ocazia perfecta pentru a petrece timpul alaturi de cei dragi si sa se bucure de tot ceea ce este mai frumos in aceasta perioada.

[wp_ad_camp_1]

Obiceiuri si traditii in diferite zone ale tarii

 

In zona Moldovei, oamenii sunt foarte harnici si pastreaza foarte bine vechile traditii si obiceiuri legate de Craciun. In Moldova, porcul se taie de Ignat in data de 20 decembrie. In ajunul Craciunului, se spune ca totul trebuie sa fie curat si aranjat, ca nu cumva sa fie necesar sa se duca gunoiul afara si impreuna cu el norocul din casa.

[wp_ad_camp_2]

Pentru a fi sanatosi tot anul, in Moldova locuitorii isi pun un topor sub picioare intrucat sunt convinsi ca astfel bolile ii vor ocoli pentru un an intreg. Gospodinele din zona Moldovei sunt cele mai harnice intrucat in ajunul Craciunului pregatesc nici mai mult, nici mai putin de 12 feluri de mancare in amintirea celor 12 apostoli.

Traditii la romani - Brezaia
Traditii la romani – Brezaia – foto pixabay

In Ardeal, sarbatoarea incepe de pe data de 24 decembrie, zi in care copii merg la colindat vestind in tot satul nasterea lui Isus. Ca si in Moldova, in ziua ajunului nu se spala, nu se matura si nu se face curat. In unele sate, pomii se leaga cu paie pentru a fi roditori in anul care vine. Cei care au vite in gospodarie, ung coarnele animalelor si pe la solduri cu usturoi pentru a alunga spiritele rele si sa se asigure ca animalul va fi sanatos.

In Oltenia inca si acum se mai pastreaza un obicei inca de pe vremea dacilor. ,,Pitaraii” sunt barbati si copii care pornesc la colindat in ajun avand cu ei bete impodobite cu steaguri si clopotei si coronite cu flori.

Maramuresul este una dintre zonele cele mai bogate in traditii de Craciun. Aici colindatul incepe inca din ajun cu tinerii care isi confectioneaza singuri costumle cu care merg la colindat prin sat. Tot in ajun, intr-o galeata cu apa se pune o potcoava. Din apa respectiva beau mai intai gospodarul si apoi animalele din curte pentru a fi sanatosi tot anul.

traditii romanesti in decembrie

In Bucovina femeile ascund fusul de la furca si pun in cuptor o piatra pentru a alunga serpii din gospodarie. Colindatorii pornesc in frunte cu vataful, cel mai vrednic dintre tinerii adunati din seara ajunului pentru a aduce bucurie gazdelor. Tinerii se imbraca in port traditional cu sumane sau cojoace si pornesc la drum.

 

Pastrarea traditiilor una dintre cele mai importante misiuni ale noastre

[wp_ad_camp_1]

Acestea sunt doart cateva dintre traditiile si obiceiurile care se practica inca din cele mai vechi timpuri in satele traditionale din tara noastra. Pastrarea obiceiurilor si traditiilor este misiunea fiecaruia dintre noi, trebuie sa transmitem mai departe aceste traditii astfel incat sa nu se piarda in negura vremurilor. La oras aceste traditii au inceput sa se piarda fiind inlocuite de versiunile mai moderne si importate dar ceea ce putem face este sa vorbim despre ele si sa le pastram vii cel putin in casele noastre.

martirii eroi ai marii uniri - centenar romania Previous post Martirii Marii Uniri – O generatie de Exceptie
parchet lemn Next post Amenajari interioare: parchet din lemn ca pentru o casa din reviste