caracteristici ale persoanelor longevive

Obiceiuri caracteristice persoanelor longevive

Bine de știut: 5 obiceiuri caracteristice majorității persoanelor longevive

În ultimul timp apar tot mai multe surse de informare atrag atenția noastră la schimbările climaterice care au loc în natură și despre obiceiurile noastre nesănătoase, legate direct sau indirect de acestea. Împreună luate, acestea ne afectează calitatea vieții, ba chiar ne-o scurtează ca durată. Poate e spus prea dur, dar concluziile emise de experți indică anume această realitate. Ei bine, pentru a preveni efectele nocive specifice erei în care trăim, e nevoie să acordăm o atenție deosebită stilului nostru de viață. Adică să începem ușor, de la sine. Cu atât mai mult cu cât sănătatea și longevitatea sunt două aspecte ce pot fi îmbunătățite, dacă urmezi un șir de obiceiuri pozitive. Care sunt acestea, îți prezentăm mai jos.

caracteristici ale persoanelor longevive

  1. Culcă-te și trezește-te devreme. Știm că în era digitală în care trăim, ora de culcare și de trezire au cam luat-o razna. În loc să deconectăm toate device-urile și să ne bucurăm de odihnă, stăm până târziu pe rețelele de socializare, fapt care ne excită și mai mult creierul. De calitatea și durata somnului depinde, totuși, sănătatea sistemului nostru nervos, care, de altfel, este responsabil pentru starea de bine a întregului organism. Specialiștii recomandă să mergi la culcare între orele 22.00 – 23.00 și să te trezești la 6 dimineața. Cât ar părea de paradoxal, trezirea dimineața devreme oferă organismului tău un plus de energie. Trezindu-te devreme, vei reuși tot ce ți-ai pus în plan, într-un ritm energic și eficient, iar doza de bună dispoziție este garantată.
  2. Fă mișcare! Dacă vrei să trăiești mult, statul toată ziua pe scaun la birou nu este pentru tine. Optează pentru un job cu program flexibil, în care să poți include multă mișcare. Este îmbucurător că tot mai mulți angajatori, precum companiile IT, revistele online, agenții de promovare SEO din România, proiectele dezvoltate de ONG-uri etc., încurajează lucrul de acasă cu program redus, oferind posibilitatea angajaților de a duce un mod de viață mai autonom. Și nu, 30 de minute de mișcare în fiecare zi nu sunt suficiente. Încearcă să incluzi în orarul tău zilnic minim o oră de mișcare și plimbări la aer liber.
  3. Alimentează-te sănătos. Renunță la fast-fooduri și la alte produse slab nutritive. Optează pentru o dietă care îți va alimenta organismul cu energie și multe vitamine. Michel Pollan, unul dintre cei mai vestiți nutriționiști din lume, spune că a mânca sănătos e simplu, trebuie doar să urmezi principiul: „Mănâncă mâncare (adică nu fast-food și semifabricate), nu mult și majoritatea să fie constituită din plante”.
  4. Meditează. Creierul nostru, ca și toate celelalte organe, are nevoie de îngrijire și atenție. Acordă-i zilnic creierului tău un alint de cel puțin 5 minute. Meditația îi va oferi pauza și liniștea de care are nevoie pentru a-și restabili echilibrul. Un creier sănătos și o minte limpede sunt garantul unei vieți calitative și de lungă durată.
  5. Fă pace cu persoanele importante din viața ta. Există studii care au demonstrat că frustrările și emoțiile înnăbușite facilitează dezvoltarea celulelor canceroase, depunerea colesterolului pe vasele sangvine, apariția ulcerului și crește șansele infarctului miocardic. Iată de ce este important să discuți cu oamenii dragi, să investești timp și afecțiune în relațiile cu ei. Totodată, există studii care susțin că secretul longevității la oamenii din Japonia și Italia, care au cea mai mare speranță de viață din lume, constă în cultura de a locui aproape de familie și de a împărtăși toate evenimentele importante, fie bune sau rele. Suntem ființe sociale și avem nevoie de relații armonioase pentru a trăi mult și fericit.

Sursa foto: Pixabay.com

Georgiana-Enache-pachet din lemn Previous post Poveste despre parchet din lemn
Maramuresul rural-casa traditionala foto iexplore ixpr Next post Obiective turistice Maramures