Maramuresul rural-casa traditionala foto iexplore ixpr

Obiective turistice Maramures

Obiective turistice Maramures pe care nu trebuie sa le ratezi

Atunci cand spui Maramures nu poti sa nu te gandesti la acel verde mult si proaspat, la capitele de fan, la vaile presarate cu case si biserici din lemn, la portile acelea uriase din lemn sculptat cu multa maiestrie, la gospodariile traditionale si la preparatele culinare specifice locului. Mai ales daca alegi sa vizitezi Maramuresul in perioada sarbatorilor vei avea parte de o experienta unica pe care nu o sa apuci sa o traiesti nicaieri in lumea asta.

Maramuresul rural-casa traditionala foto iexplore ixpr

Cu siguranta, atunci cand vine vorba despre Maramures este destul de complicat sa cuprinzi pe o singura lista tot ceea ce ar fi esential sa vezi si sa cunosti. Desi sunt foarte multe locuri deosebit de interesante care merita sa fie descoperite si toata atentia ta, cu siguranta Maramuresul iti va ramane in suflet pentru intotdeauna. Noi am intocmit o scurta lista cu cele mai frumoase obiective turistice Maramures pe care nu trebuie sa le ratezi.

Maramures- toamna- foto iexplorero ixr

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Ca orice alte obiective turistice din tara acest cimitir nu mai are nevoie de nici o introducere. Toata lumea cunoaste ideea nastrusnica a mesajelor haioase care sunt sculptate cu mult umor pe crucile celor decedati. Daca nu este foarte cald si soarele nu arde foarte tare iti recomandam sa petreci cateva ore bune si sa citesti mesajele haioase.

Maramures-cimitirul vesel la sapanta- foto iexplore ro ixpr

Memorialul Durerii de la Sighetul Marmatiei

La polul opus se afla acest memorial care nu este deloc vesel, ci dimpotriva, aduce atat de multa tristete si apasare incat este imposibil sa nu pleci fara sa ai macar cateva intrebari. Reprezinta o parte a istoriei noastre pe care este imposibil sa o uitam. In muzeu sunt expuse toate obiectele care se gaseau in perioada comunismului, ba chiar celula in care a fost inchis Iuliu Maniu si multe alte lucruri interesante.

Plimbare cu Mocanita pe Valea Vaserului

Pentru a prinde o cursa cu mocanita este necesar sa ajungi acolo inainte de ora 9 iar o data ce ai pornit la drum este imposibil sa nu te bucuri de privelistile spectaculoase pe care le ofera zona cu generozitate.

Manastirea Barsana

Situat pe deal intr-un colt de rai, manastirea este defapt un complex de cladiri traditionale maramuresene, una mai cocheta decat cealalta. Surpriza locului este ca aici nu locuiesc numai calugarite, ci si pauni.

Cascada Cailor

Este fara indoiala una dintre cele mai frumoase cascade din Romania. Se poate ajunge aici fie pe jos mergand de-a lungul unei poteci ce pleaca din Borsa fie cu telescaunul, insa pentru a porni trebuie sa se adune 10-15 oameni.

Muzeul Satului Maramuresean

Localizat in Sighetul Marmatiei este un muzeu care face o incursiune incredibila printre case vechi din lemn ars, porti sculptate, garduri de nuiele impletite si stergare pe pereti. Plimbandu-te prin acest sat deosebit vei intelege motivul pentru care satele maramuresene sunt considerate a fi cele mai frumoase din tara.

Ce mai poti sa vizitezi in Maramures este satul oșan tradițional, Manastirea Surdesti (UNESCO), Manastirea Peri din Sapanta, Biserica de Lemn din leud Deal, Parcul National din Muntii Rodnei si multe altele care iti vor crea cele mai frumoase amintiri si vei dori cu siguranta sa te intorci.

Foto credit: Corina Stefan , iXpr

Despre Maramures aflati mai multe din Wiki

caracteristici ale persoanelor longevive Previous post Obiceiuri caracteristice persoanelor longevive
retete de toamna usor de preparat Next post Retete de toamna gustoase si usor de preparat