Pe urmele lui Mos Craciun - campanie ATTU

Crăciunul pare departe. Pentru unii copii pare să nu vină niciodată. Ați putea schimba acest lucru cu o faptă mică, dar bună

Imaginează-ți cum ar fi ca în toiul iernii să îți retragi copilul de la școală pentru că nu ai cu ce să îl încalți. Sau ca la început de an nici să nu te mai poți gândi la rechizite fiindcă e timpul să cumperi lemne pentru iarna ce se apropie. Sau cum ar fi ca de Crăciun abia să ai bani să pui hrană pe masă, cu atât mai puțin să iei copiilor un cadou? Din păcate astfel de situații și familii găsești în România. Sunt copii care nu aud clinchetul clopoțelului pentru că sunt retrași de la școală din motive financiare, iar Crăciunul cu brad și cadouri este doar un vis frumos. 

Potrivit unui raport al UNICEF în 2012 peste 48 mii de copii erau retrași anual din sistemul de învățământ, cei mai mulți din motive pecuniare. În cifrele organizației erau cuprinși elevii care abandonaseră școala, fără a include acei copii care niciodată nu fuseseră prinși în sistemul de învățământ.  


Totuși lucruri minunate se pot întâmpla, grație fiecăruia dintre noi. Putem contribui, om cu om,  fiecare în parte, ca de acest Crăciun un număr mare de copii cu posibilităţi financiare reduse din România, să se bucure de cadouri dăruite din suflet de către voluntarii ATTU. Scopul oamenilor care le duc, este a surprinde chiar şi un timid zâmbet sincer, transmiţând totodată şi gândurile bune ale tuturor contributorilor persoane fizice sau juridice. Am acum în gând, copii din sate din Brăila, Prahova, Vaslui și Vrancea unde voluntarii ONG-ului ”Țara Tinerilor Uniți ” fac pe Moș Crăciun încă din 2014. 

De ce am ajuns să scriu acest articol despre Crăciun la început de octombrie?

Recent am interacționat cu Vlad Onuțu, voluntar la ONG-ul ”Țara Tinerilor Uniți”, o asociație care face lucruri concrete si de impact pentru binele copiilor. Vlad mi-a povestit cu implicare despre proiectele lor, după cum mi-a arătat ce au făcut de-a lungul timpului. Mi-a spus cum, de multe ori, copiii cu care interacționează se bucură de cadouri mai mici sau mai consistente, însă și de faptul că oameni mari s-au gândit la ei.

Acum, la început de octombrie ONG-ul Asociația Țara Tinerilor Uniți (ATTU) planifică campania de Crăciun. Asta pentru că prin eforturile lor și ale noastre, ale fiecăruia dintre noi, se doreşte a se ajunge la câți mai mulți copii. Dar înainte de toate, cum au ajutat Tinerii Uniți din ATTU copii în nevoie până acum ?

Fiecare gest contează. Contribuția Asociației Țara Tinerilor Uniți (ATTU) pentru copiii aflați în dificultate.

Fiecare gest, fiecare contribuție contează. ATTU a demarat prima campanie de Crăciun în 2017, ultima încheiată fiind ”Sună Clopoțelul” în septembrie 2019. 


Campaniile ATUU au fost înțelept planificate. Ele au vizat copii, vizând să implice în programe părinți și cadre didactice deopotrivă. Aceasta pentru că nu se face primăvară cu un singur cadou din partea ONG-ului, ci trebuie contribuit la schimbarea modului de educație în școală, familie şi societate, inclusiv prin functţionarea optimă a insituţiilor publice responsabile.

Bineînțeles, cea mai consistentă parte a fost cea de ajutor efectiv, prin dotarea școlilor, a copiilor, dar fericirea micuţilor s-a realizat şi prin cadouri care să îi bucure + jucării, dulciuri, rechizite. 

Concret, doar pentru comuna Puiești, județul Vaslui, pe parcursul a trei ani de zile au fost făcute investiţii de aproape 30.000 euro în :

 • Mobilier scolar (pupitre, scaune)
 • Cuiere
 • Bancute
 • Mochete
 • Mese
 • Usi
 • Panouri
 • Jucarii
 • Dulapuri documente
 • Dulapuri gradinita
 • Autoturism RENAULT
 • Camere de supraveghere
 • 20 de unitati PC
 • 25 de monitoare

În plus, la fiecare campanie s-a organizat un candy bar cu dulciuri, gustări și sucuri, iar copii au mai primit alimente, jucării și haine groase.

Educația non-formală → un mod aplicat de abordare a educației 

În proiectele dedicate copiilor, educația s-a făcut altfel. Voluntarii au organizat ateliere tematice. Chiar şi părinții au fost implicați în sesiuni de parenting și au primit informații despre asistența socială. 

Copiii din Puiești, județul Vaslui, sunt constant în atenția și preocuparea voluntarilor din Asociația Țara Tinerilor Uniți. Evoluția procesului educaţional din comuna Puiești (şcoli, grădiniţe) va fi monitorizată pentru alți doi ani, când voluntarii își vor reorienta efortul către copiii din această mică localitate. 

Poate ar fi frumos să pășim ”Pe urmele lui Moș Crăciun” întregul an

”Pe urmele lui Moș Crăciun” se numește următoarea campanie pe care ”Țara Tinerilor Uniți” o derulează în decembrie. În fiecare an, copii care altfel nu ar ști ce înseamnă bucuria de a primi se luminează într-un zâmbet. Vlad mi-a mai spus că bucuria pe care o simt  voluntarii în cei mici este cea mai frumoasă răsplată. Deja empatizez cu el imaginându-mi zâmbetul unui copil fericit. 

La cinci ani de activitate a ONG-ului aproximativ 1600 sute de copii au primit susținere de la voluntari și, indirect, peste 10000 de tineri au beneficiat de training, activităţi educaţionale non-formale şi produse. Totul, prin intermediul unor oameni cărora le pasă. Iar ei, copiii, i-au răsplătit pe cei care au dăruit, cu cel mai real și autentic cadou: zâmbetul bucuriei lor.  Anul acesta, Tinerii Uniți și-au propus să treacă pragul a 500 de copii total beneficiari. Dar numărul nu este cu adevărat esențialul, ci șansa pe care o primesc copiii. Aceasta și cu ajutorul nostru. 

Și poate, acești copii, simțind ce înseamnă cu adevărat lipsa s-au bucurat din suflet pentru orice jucărie sau lucru mic. Pentru că pentru ei, deși nu spun astfel, valoarea unui gest sau produs banal pentru cei mai avuţi, are alte dimensiuni. Poate nu știu cu adevărat să definească  ”umanitate”, dar cu siguranţă acești copiii apreciază cel mai mult bunătatea sinceră. 

Mă întreb acum retoric, oare nu ar fi minunat să pornim ”Pe urmele lui Moș Crăciun” întregul an? Să dăruim cât de puțin avem, dar să ştim că prin puţinul nostru oferim bucurie reală, prin intermediul acţiunilor de voluntariat desfăşurate de Tinerii Uniţi!

De ce personal doresc să mă implic?

Am fost deschisă spre Țara Tinerilor Uniți.  Oana Cerchia, FAO Gemini Solutions – o doamnă dragă mie și care se implică în cauze dedicate comunității, mi-a menționat despre voluntarii   dedicați. Inclusiv echipa companiei se implicase în campania care ajută copii defavorizați financiar să înceapă școala cu bine. Știu că la Gemini Solutions implicarea în comunitate și educație e la nivel de credință, așadar m-am îndreptat cu inima deschisă să ajut cum pot. 

Îmi doresc de multă vreme să mă implic în proiecte dedicate copiilor defavorizați. Aceasta pentru că, în primul rând, copiii sunt viitorul nostru, iar egalitatea de șanse ne dă fiecăruia dintre noi ocazia, privilegiul, de a contribui la viitorul nostru mai târziu. Pentru că acești copiii nu și-au dorit să stea sub steagul unei etichete grele de ”defavorizați” dar nu au avut de ales. Pentru că poate nici nu știu că ei sunt astfel încadrați, dar simt dificultățile fiecărei zile și ce înseamnă cu adevărat a fi defavorizat. Îmi doresc să contribui pentru că mă simt bine să pot face lucruri pentru alții. Pentru că eu am fost norocoasă. Și pentru că, e un motiv egoist aici, dar vreau să las un zâmbet în urmă. Acel zâmbet autentic al bucuriei după care tânjim cu toţii şi de care fiecare avem nevoie. Indiferent de situaţia materială. 

Asociația Țării Tinerilor Uniți – ATTU, în cifre 

In 3 ani de activitate în comuna Puiești:

Nr de copii beneficiari: aproximativ 600

Numar de parinti: 60 de parinti

Numar de cadre didactice: 25 prof.

Numar de voluntari: aproxim 20-25 / an

Cum vă puteți implica și cum puteți primi bucurie dăruind. Până la urmă, minunile nu trebuie să se întâmple doar de Sărbători.

Puteți susține copiii cum găsiți de cuviință.  Acum mă voi referi la ONG-ul ”Țara Tinerilor Uniți” pentru că am interacționat recent, pentru că dedicația lui Vlad a avut răsunet în sufletul meu. 

Donații

Sunt mai multe moduri în care puteți dona sau sponsoriza ca persoană fizică sau juridică. Le găsiți pe toate descrise pe site și fiecare poate găsi o modalitate simplă : https://ongattu.ro/doneaza/

Conturile în care puteți dona sunt:

RON: RO60BTRLRONCRT0254584001

EUR: RO10BTRLEURCRT0254584001

GBP: RO65BTRLGBPCRT0254584001

USD: RO14BTRLUSDCRT0254584001

Sunt deschise la Banca Transilvania care are o rețea amplă. 

Calendarul evenimentului îl găsiți aici : https://ongattu.ro/eveniment/pe-urmele-lui-mos-craciun/

Cumpărând vacanțe de la Wise Travel 

Dorința ONG-ului Țara Tinerilor Uniți este să se autosusțină și să contribuie de fiecare dată când vă bucurați. Așa au încheiat parteneriat cu Wise Travel, agenție de turism care redirecționează din profitul său în scopuri caritabile. 

Astfel, nici nu trebuie să depuneți un efort suplimentar. Acum, fiindcă se apropie Sărbătorile, vă puteți rezerva vacanța alături de Wise Travel. Vă dăruiți o experiență și contribuiți la un zâmbet de copil. 

Pagina și descrierea dedicată asociației Țara Tinerilor Uniți este aici: https://bit.ly/2miqceqDenumirea ONG-ului Țara Tinerilor Uniți este sugestivă. Merg un pas mai departe și mă gândesc la o lumea a oamenilor uniți pentru echitate. Și mă gândesc că dăruind puțin, primim mai mult.  Haideți oricând ”Pe urmele lui Moș Crăciun”!

obiective turistice in judetul covasna Previous post De ce sa vizitezi judetul Covasna?
acele masti care ne incovoaie Next post Acele măști care ne încovoaie