conceptul de psihologie - o abordare prietenoasa

Conceptul de psihologie

Conceptul de psihologie – o abordare prietenoasa

 

Psihologul si implicit domeniu propriu-zis  sunt vazute de catre majoritatea intr-un fel de ceata conceptul de psihologie - o abordare prietenoasaformata din teama, frica de etichete, necunoscut si nepasare. Psihologia, ca si termen pleaca din limba greaca, fiind format din doua cuvinte – psyche=suflet si logos=stiinta. Cam pe scurt, psihologia este o stiinta exacta bazata pe observatii si teorii ce definesc diverse aspecte ale comportamentului fiecaruia dintre noi. Nume mari din acest domeniu, Carl Gustav Jung, Ivan Petrovich Pavlov, Sigmund Freud dar si altele, au oferit umanitatii o mai buna intelegere a finelor mecanisme ce definesc reactiile, comportamentele dar si comunicarea in cazul fiecaruia dintre noi.

 

Cateva aspecte generale despre psihologie

 

Desi putin stiu sau recunosc, psihologia afecteaza si este implicata in mult mai multe domenii decat s-ar crede. De la advertising, educatie, media, vanzari, pana chiar si in interiorul familiei. Trebuie sa recunoastem ca putina psihologie nu ar strica nimanui, mai ales ca aceasta este o stiinta ce se ocupa in mod direct cu analiza si explicarea comportamentului fiecaruia in diverse contexte.

Despre psihologie si familie am putea scrie linistit cateva sute de articole, si tot nu am termina acest subiect. Poate cel mai bun exemplu care sa ilustreze necesitatea cunoasterii unor idei din acest domeniu, priviti la comunicarea dintre parinti si copilul ajuns la pubertate. Comunicarea este un domeniu bine determinat, iar un psiholog va ajuta sa determinati   diverse elemente si moduri in care noi interactionam cu cel de langa noi.

Pentru a face un pas in fata atunci cand doriti sa vorbiti cu cineva, dar aveti emotii, este cel mai bine ca pentru cateva secunde sa analizati cateva lucruri. Pozitia corpului a interlocutorului, mainile, privirea dar si tonalitatea sunt lucruri relevante pentru a putea stabili cateva premise ale unei conversatii. Este bine stiut ca de cele mai multe ori, in momentul in care cineva isi tine bratele incrucisate la nivelul pieptului, acea persoana posteaza un nivel de reticenta in dialog. De asemenea, daca o persoana evita in mod constant contactul vizual, atunci putem banui ca se incearca ascunderea unei informatii sau manifesta o anumita retinere fata de subiectul discutiei.

 

Exemple si tipuri de psihologie

 

Atunci cand vorbim cu cineva, informatia oferita pe cale verbala este doar o parte. Limbajul non-verbal este cel care de cele mai multe ori spune adevarul, chiar si atunci cand se doreste ascunderea acestuia. In aceasi idee, de multe ori apar situatii in care limbajul verbal este in contradictie cu cel non-verbal. Cu greu poti spune ca esti de acord cu o idee exprimata de catre cineva atata timp cat tu ai mainile incrucisate.

Bineinteles, acestea sunt doar cateva exemple simple si destul de uzuale, insa trebuie inteles ca fiecare forma a dialogului implica si segmentul de comunicare non-verbala. Acest lucru este foarte bine cunoscut de catre cei ce lucreaza in domeniul resurselor umane.

Asadar, in concluzie, atunci cand spui psihologie, nu te referi doar la boli psihice, ADHD, autism, etc. Psihologia este o parte activa in aproape toate aspectele, fie ca vorbim despre spiritualitate, plan profesional, familie, relatia cu persoana iubita sau chiar si un interviu de angajare. Asadar, chiar recomandam tuturor sa parcurga chiar si pe scurt cateva elemente de psihologie comportamentala, a dialogului, dar si a varstelor pentru a cunoaste mai bine mecanismele ce ne pun in functiune ratiunea, gesturile, alegerile si nu numai.

Foto: pixabay.com

Cele mai tari festivaluri -Sziget - print screen official Previous post Cele mai tari festivaluri de muzica din lume
Next post Ai o poveste de spus?