Citybreak ieftin de Revelion
Cum am organizat un city- break ieftin de Revelion
M-am trezit săptămâna aceasta că se apropie Revelionul și nu vreau să mai stau în București anul acesta. Nu mă gândeam la ceva excentric, ci doar un citybreak în România, într-un oraș pe care mi-aș fi dorit să îl văd sau să îl explorez. În minte aveam Cluj Napoca (pe care aș vrea să îl revăd oricând), orașele Timișoara și Iași pe care le – am vizitat cu multă vreme în urmă, Craiova și Oradea – orașe pe care nu le-am văzut.
Ar fi fost prima mea ieșire din București de Revelion după o perioadă de schimbări, așa că era de musai să rezolv situația! De pe când aveam agenția de turism și mai făceam ture ca ghid cunoșteam niște tertipuri de rezervare, știam la ce să mă uit la cazări. Într-o bună măsură sunt “app savvy”, așa că mă descurc să folosesc aplicații în beneficiul meu.
Cam ce trebuie să știi să aranjezi un city- break ieftin și ok în România?
Am considerat că pot organiza un citybreak ieftin, mai ales într-o perioadă solicitată precum Revelionul, pornind de la transport, mai ales că nu doream să conduc ore în șir. Vroiam să vizitez un oraș cultural, ci nu destinații tradiționale cu pachetele de sarmale și șuncă bună. Știam că de Sărbători opțiunile de cazare sunt mai ieftine în marile orașe.
Ca un paradox, de obicei în municipalități mari (unde cazarea e în general asociată cu business travel) în perioada Sărbătorilor tariful e mai mic. În stațiunile turistice consacrate, e o altă poveste, prețul/ tariful la cazare se umflă, chiar se dublează.
Sfatul meu este, dacă vă doriți să vizitați un oraș mare, care este destinație culturală și de de afaceri (București, Timișoara, Cluj Napoca, Iași etc ) să alegeți perioada Sărbătorilor sau weekend-uri în perioada de vară. Tarifele tind să fie mai ieftine, din cauza slabei ocupări.
[wp_ad_camp_2]
Primul pas: cel mai ieftin bilet de avion
În ultimul an, m-am tot târât în ritm de melc pe Valea Prahovei și mi-am propus dacă ies să nu îmi mai consum nervii în coloanele formate pe șoselele României. Așadar am exclus condusul, am exclus Craiova și m-a orientat să caut cele mai ieftine bilete de avion, după destinație.
M-am folosit de skyscanner.ro, am setat data (cu dată flexibilă), orașul de plecare, destinație Pretutindeni (puteți lăsa gol), zbor direct. Aplicația mi-a sugerat țările și cel mai mic preț către fiecare țară. Am ales România.
Am pendulat între două destinații: Iași și Timișoara. Până la urmă viitoarea capitală culturală europeană a câștigat concursul din mintea mea. Compania aeriana cea mai ieftină era Ryanair. Am intrat pe siteul companiei am rezervat biletele.
Pasul 2: Cazare aproape de zona istorica
Mă “joc” de ceva vreme pe Google Maps. Pentru cazări este mult mai practică decât harta din Booking pentru că pe ea apar cazările din agregatorul din cazări (prin ad-uri), dar și pensiunile sau apartamentele care nu s-au încumetat să dea comision la Booking.com.
Știu când o locație e lucrată SEO pe hartă și nu mă opresc la primele trei locații afișate, ci îmi îndrept atenția mai degrabă asupra distanței față de centru, confort și preț, exact în această ordine.
M-am entuziasmat prea tare și mi-am cam luat-o cu prima cazare
Fix pe principiul acesta am căutat, calculând distanța între pensiune și cetate. Am ales o pensiune la distanță de 15-20 minute de mers pe jos, am pus mâna pe telefon și am rezervat o cameră cu mic dejun în perioada dorită.
Când mă apuc să citesc review-urile, nasol! Multe și cam proaste. Câteva bune (care țineau fix de poziționare sau poate erau scrise de prieteni) și cam atât. Trebuia să fac cumva să schimb cazarea, altfel mi-aș fi stricat ieșirea. Pe principiul să faci ce spune popa, mi-o luam eu cu cazarea!
Am lucrat în turism și știu că nu întotdeauna angajații sunt responsabili de condițiile de de cazare ale unui hotel, pensiuni, așa că nu îmi era tocmai lejer să îi spun doamnei la care am rezervat că nu mai vreau camera. Cumva Dumnezeu lucrează pe căi misterioase.
Doamna m-a sunat să confirm camera (cunoscând o parte dintre obiceiurile din turism, presupun că avea grup și îi trebuia camera mea). Mi-am cerut scuze, am spus că nu o mai vreau, fiind onestă cu motivul pentru care nu o vreau. Așa a fost win- win.
Punct și de la capăt: a doua rezervare de cazare
Am continuat să caut pe același principiu: apropierea de centru. De data aceasta am analizat toate părerile turiștilor și am lăsat și intuiția să funcționeze. Am întrebat de disponibilități la toate hotelurile și pensiunile care se aflau pe o rază de 30 minute de mers pe jos față de centrul istoric. Rămăseseră două unități cu camere disponibile.
Diferența de preț era mică, așa că am mers cumva pe intuiție. La un moment dat aș mai cedat încă 5 minute de mers pe jos și aș fi ales o pensiune în defavoarea unui hotel. Toate opiniile despre gazdele prietenoase m-au ajutat. Nu am rezervat până nu m-am consultat cu prietena mea. I-am dat linkuri, iar ea (fără să fie atât de migălită ca mine cu organizarea ieșirilor) mergând pe intuiție a ales pensiunea pentru care eu însămi optam.
Acum sunt cu toate puse la punct, am scos și câteva numere de taxi local, așa că am și această parte de transport acoperită. Abia aștept să spun „La mulți ani 2018!” din Timișoara.
[wp_ad_camp_2][wp_ad_camp_1]
Petrecerea de Revelion
Am căutat și petreceri de Revelion în Timișoara. Prețurile petrecerilor sunt cu cel puțin 100 lei mai ieftine decât în București. M-am folosit de Google și Facebook. În Google, mi-am aruncat un am ignorat ad-urile, mi-am aruncat un ochi pe prima pagină și am căutat începând cu pagina 2/ 3, multe dintre opțiuni tind să fie mai ieftine.
Pe Facebook am căutat în Events „Revelion Timisoara 2018” și am dat interested tuturor petrecerilor care mi-au făcut cu ochiul. Nu am rezervat nimic, merg cu colindul. 🙂 Din experiența anilor trecuți, dacă tot te afli între necunoscuți, petrecerea în Piață e mai tare decât cea de la hotel.
Cât de ieftin a ieșit city- break-ul, considerând că rezervările le-am făcut pe ultima sută de metri?
Eu spun că este ieftin. Transport avion dus – întors, cazare cu mic dejun 3 nopți, costă aproximativ 600 RON/ persoană. În plus, ajung la Timișoara în 50 minute și îmi salvez nervii.
2 Tool-uri la care am apelat pentru a-mi organiza mini-vacanța
- skyscanner.ro / com – alegerea cu destinație deschisă. Dacă nu depindeți de data plecării, cu skyscannner puteți opta pentru căutare cu dată și destinație deschisă și veți fi surprinși de prețurile mici pentru bilete de avion, mai ales dacă faceți rezervarea din timp.
- Google Maps – m-a ajutat să estimez distanța fată de zona istorică și unele unități au tariful afișat, Google acționând de ceva vreme precum un agregator de cazări ( sau produse). Vă recomand să fiți mai temeinici decât mine când citiți părerile turiștilor. Încercați să intuiți cât de utile și reale sunt aceste opinii.
Extra
- Google search – pentru a căuta petreceri de Revelion. De fapt, în Goolge cauți orice! 🙂
- Facebook Events – pentru petreceri de Revelion
[wp_ad_camp_2][wp_ad_camp_1][wp_ad_camp_3]