AlbaIulia cetatea alba carolina

Ce sa vizitezi in Alba Iulia

O zi in Alba Iulia – cum poti sa te asiguri ca ai reusit sa vezi tot ceea ce era interesant de vizitat?

 

Sa presupunem ca esti in tranzit prin Alba Iulia si nu ai decat o zi la dispozitie sa vezi ceva din superbul oras. Desigur, in momentul in care vei ajunge acasa toata lumea te va intreba daca ai reusit sa vizitezi ceva. Si, cu siguranta nu poti pleca la fel cum ai venit. Noi iti oferim o idee care sa te inspire si sa poti vizita mai multe locuri chiar si daca ai la dispozitie numai o singura zi.

[wp_ad_camp_2]

Ce poti face in prima parte a zilei?

 

Din start va spunem ca la Cetatea Alba Carolina este bine sa ajungeti inainte de schimbarea garzii austriece de la Poarta III, adica inainte de ora 12. Nu trebuie sa va luati dupa ce spun unii si altii intrucat este unul dintre cele mai vii momente ale cetatii iar daca este si weekend atunci vei putea avea ocazia sa vezi si cum se trag salve de tun.

AlbaIulia cetatea alba carolina

Dupa acest mic spectacol puteti sa vizitati imprejurimile sau chiar sa urmati Traseul celor Trei Fortificatii unde veti putea vedea Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabara Militara, Platforma de Artilerie si locul de belvedere. Insa, va trebui sa platiti o suma modica la intrare. Daca aveti timp, puteti sa alegeti si un tur extins la Bastionul Sasilor si Sala Armelor din interior. Insa, daca este o zi de luni atunci este inchis.

[wp_ad_camp_2]

Daca nu v-ati oprit la o cafea in cetate atunci o puteti face in  tabara militara unde este amenajata zona de agrement. Aici veti putea fi intampinati de hangii in costume de epoca, habsurgice si veti fi servit exact asa cum se facea in acele vremuri. Puteti sa va fotografiati cu hangii iar in serile de weekend puteti sa asistati la un cafe – concert pe terasa proprie a cafenelei.

Nu uitati, in cetate mai aveti multe lucruri interesante de descoperit. Nu trebuie sa ratati vizita in celula lui Horea in care a stat inainte sa fie executat si temnita despre care puteti sa aflati mai multe din Traseul Eroilor Neamului Romanesc. Mai puteti vizita Sala Unirii (locul unde s-a semnat Actul Unirii in anul 1918).

 

Dupa pranz si in a doua parte a zilei

 

La pranz puteti ramane in cetate sau sa incercati un alt gen de restaurant. Preturile pot parea putin mari, asa cum le place ardelenilor dar un platou cu de toate asezonat cu o salata poate sa va potoleasca foamea dupa atata istorie.

In ultima parte a zilei va recomandam sa va indreptati catre Catedrala Ortodoxa mai ales ca aici au fost incoronati Maria si Ferdinand ca regi ai Romaniei Mari. Merita sa va indreptati atentia si catre Catedrala Romano – Catolica intrucat este situata intr-o locatie superba. Daca e vineri si va prinde seara in oras puteti sa mai zaboviti putin si sa ocupati un loc pe treptele catedralei ca sa asistati la demonstratiile militare ale Legiunii a XIII-a Gemina.

[wp_ad_camp_3]

La finalul unei astfel de zile nu iti mai ramane decat sa te intorci la hotel si sa derulezi in minte filmul intregii zile. Iata cat de usor este sa vizitezi un loc incarcat de istorie intr-o singura zi si sa te simti foarte bine.

Alte articole similare:

Destinatii de vacanta pentru familii cu copii

5 atractii inedite in Brasov pe care nu le stiai

Festivaluri in Romania in 2018

 

Tara Hategului, tarani la cetatuie- asezamant dacic Previous post Ce sa vizitezi in Tara Hategului
parerea mea despre zonia dupa sedinta foto la rochii de ocazie Next post Parerea mea despre feminitate si munca dupa doua zile cu Zonia