Care este diferența dintre boala inflamatorie intestinală și sindromul intestinului iritabil?

Boala inflamatorie intestinală și sindromul intestinului iritabil afectează tractul digestiv. Cauzele și simptomele lor sunt diferite. Prin urmare, tratamentul lor este ușor diferit. Pentru a putea înțelege care sunt soluțiile în cazul fiecărei boli, este important să înțelegeți care este diferența dintre boala inflamatorie intestinală și sindromul intestinului iritabil.

Boala inflamatorie intestinală – detalii generale

Principalele cauze pentru boli inflamatorii intestinale sunt boala Crohn și colita ulcerativă. Acestea sunt caracterizate prin apariția unei inflamații la nivelul tractului digestiv, care poate duce la deteriorarea țesutului intestinal. Simptomele frecvente pe care le puteți experimenta atunci când aveți boala inflamatorie intestinală sunt:

  • durere severă în zona abdomenului
  • diaree persistentă, însoțită uneori de sângerare
  • pierdere în greutate
  • oboseală accentuată
  • febră și anemie.

Specialiștii consideră că această afecțiune poate apărea în urma unor factori genetici, reacții autoimune și factori de mediu, inclusiv dietă și stres. De asemenea, se consideră că fumatul și utilizarea frecventă a antiinflamatoarelor nesteroidiene poate agrava simptomele pe care le puteți experimenta atunci când aveți această afecțiune.

Sindromul intestinului iritabil – detalii generale

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare funcțională a intestinului. Prin urmare, acesta nu este asociat cu inflamație și leziuni structurale. Sindromul intestinului iritabil provoacă o sensibilitate crescută a intestinului și motilitate anormală. Simptomele pe care le puteți experimenta atunci când aveți sindromul intestinului iritabil sunt:

  • dureri abdominale recurente
  • balonare
  • constipație sau diaree
  • disconfort după ce mâncați.

Simptomele pe care le experimentați în cazul sindromului intestinului iritabil pot fi agravate de stres, modificări hormonale și anumite alimente. Lactatele, alimentele picante, cafeaua, dar și alcoolul pot crește intensitatea simptomelor.

Atunci când aveți oricare dintre cele două condiții, riscul de a apărea hemoroizi este crescut. Prin urmare, medicul vă va recomanda o schemă cu tratament pentru hemoroizi, care va include și recomandări pentru ameliorarea simptomelor provocate de sindromul intestinului iritabil sau de boala inflamatorie intestinală.

Principalele diferente dintre boala inflamatorie intestinală și sindromul intestinului iritabil

Principala diferență între cele două afecțiuni este dată de cauza care le provoacă. În cazul bolii inflamatorii intestinale, cauza este o afecțiune autoimună care determină inflamația cronică. Sindromul intestinului iritabil este o tulburare funcțională, care nu provoacă inflamație.

Diagnosticul este un alt element care le diferențiază. Boala inflamatorie intestinală necesită teste precum colonoscopia și diverse analize de sânge pentru a detecta inflamația. Pe de altă parte, sindromul intestinului iritabil este diagnosticat pe baza simptomelor, în lipsa altor afecțiuni.

Tratamentul pentru cele două condiții este de asemenea diferit. Pentru boala inflamatorie intestinală, medicul va recomanda medicamente inflamatorii, imunosupresoare și chiar intervenții chirurgicale. Pe de altă parte, sindromul intestinului iritabil va fi gestionat prin modificări alimentare, priobiotice și reducerea stresului.

Adoptarea unui stil de viață echilibrat poate ajuta la gestionarea ambelor afecțiuni. Prin urmare, este recomandat să aveți o dietă bogată în fibre atunci când aveți sindromul intestinului iritabil, dar această dietă este de evitat în cazul bolii inflamatorii intestinale. De asemenea, exercițiile fizice vă pot ajuta să gestionați stresul și să îmbunătățiți funcția digestivă. Este important să vă hidratați corespunzător, pentru a preveni constipația. În plus, este important să evitați alimentele procesate și a celor care declanșează simptome care pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții.

Previous post Care sunt factorii care influențează prețul unei coroane dentare
Next post Cum poate ajuta un psiholog în dezvoltarea copilului?