Top atractii in Muntii Apuseni
[wp_ad_camp_2]
Daca anul acesta ai decis sa dai litoralul pe farmecul si misterul muntilor atunci trebuie sa iti spunem de la bun inceput ca poti descoperi lucruri noi si interesante la fiecare pas. Sa iti spunem ca Romania este o tara frumoasa este deja un cliseu dar, aceasta afirmatie este cat se poate de adevarata. Avem in tarisoara noastra atat de multe locuri incredibile ce merita sa fie explorate si descoperite incat un singur concediu nu este de ajuns sa le cuprindem pe toate.
De aceasta data, iti sugeram o minunata calatorie in Muntii Apuseni, un loc care are atat de multe de oferit. Muntii Apuseni sunt atat de frumosi incat pot sa concureze cu cele din Austria sau Germania si chiar sa castige in fata lor. Avand o fauna si o flora uimitoare, peisaje spectaculoase si un relief uimitor, cu siguranta este o destinatie de neratat pentru aceasta vara.
[wp_ad_camp_1]
UPDATE: Alte atractii in Muntii Apuseni sugerate de cititori:
Cheile Galbenei
Cascada Evantai
Cetatile Ponorului
Cheile Somesului Cald
Daca nu stii ce ai putea sa vizitezi atunci cand ajungi in acest lant muntos, atunci ti-am pregatit o lista cu cele mai populare atractii turistice din zona:
Pestera Scarisoara
Ghetarul Scarisoara a fost declarat monument al naturii inca din anul 1938. Aceasta pestera adaposteste cel mai mare bloc de gheata subteran din lume, aproximativ 120.000 metri cubi cu o grosime de aproximativ 16 metri si o vechime de peste 3000 de ani. Aceasta pestera este unul dintre cele mai interesante locuri pe care trebuie sa le incluzi in itinerariul tau.
Inainte de a vizita pestera nu uita sa iei cu tine o geaca sau o bluza pentru ca temperatura din interior poate sa scada sub 0 grade, chiar si in lunile toride de vara. Coborarea in pestera se face numai insotit de un ghid.
Ca un update, unul dintre cititori ne-a informat ca Pestera Scarisoara este in renovare si va fi inchisa pana in anul 2021. Multumim.
[wp_ad_camp_3]
Pestera Ghetarul de la Vartop sau Pestera Minunata
Dupa ce te-ai minunat si ai admirat ghetarul de la Scarisoara este timpul sa descoperi o alta comoara a Muntilor Apuseni, Pestera Ghetarul de la Vartop, aflata in apropierea catunului Casa de Piatra din comuna Arieseni. Acesta este locul in care s-au descoperit cele mai vechi urme ale omului de Neanderthal si totodata gazduieste un bloc de gheata de 1600 metri cubi. Poti admira aici in voie formatiunile din pestera, aceasta fiind una dintre cele mai frumoase din tara.
Drumul spre aceasta pestera este foarte prost, asadar, daca ai o masina mai joasa este posibil sa nu poti urca. Trebuie sa strabati 12 km de drum forestier cu denivelari mari. Trebuie sa ai la tine o lanterna si baterii de rezerva, nu te baza doar pe lanterna telefonului, haine groase chiar daca este vara si incaltaminte de drumetie.
[wp_ad_camp_2]
Groapa Ruginoasa
Aici, in acest loc vei putea vedea una dintre cele mai spectaculoase si rare intalnite fenomene. Un proces de eroziune activ a scos la iveala straturi de cuartite de culoare rosiatica. Drumul pana aici este unul foarte anevoios iar daca doresti sa il parcurgi cu masina pe un drum foarte prost iar pe jos, urcarea este in panta si poate dura 30 – 40 de minute. Dar privelistea din varful muntelui va merita intreg efortul depus.
Cheile Ordancusei si Pestera Poala lui Ionele
Daca vrei sa scapi de aglomeratie, cel mai bine este sa parcugi acest traseu la inceputul lunii iulie atunci cand toata lumea alearga spre litoral. Privelistea de nepretuit si padurea cu aer proaspat te va incarca de energie pozitiva.
Intrarea in pestera are un pret modic iar un ghid local iti va prezenta cateva lucruri interesante despre acest loc. Se spune ca numele pesterii a fost dat de o persoana numita Ionel care avea probleme cu autoritatile si s-a ascuns aici timp de luni bune iar numele lui a devenit numele pesterii. Se poate vizita numai pana la un anumit punct pentru ca pestera adaposteste si un cuib de lilieci foarte mare.
Pestera Ursilor (Satul Chiscau)
Aceasta este, bineinteles, unica in Europa si una dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. Pestera a fost descoperita in anul 1975 dar istoria spune ca a fost locuita pana in urma cu cca. 17.000 de ani de Ursul de Caverna. Aici au fost descoperite si oase cu o vechime de 100.000 de ani. Poti sa vizitezi trei galerii:
• Galeria Oaselor care contine cele mai multe fosile de Urs de Caverna, capra neagra, de leu si de hiena de pestera.
• Galeria Emil Racovita, denumita dupa celebrul speolog si cercetator
• Galeria Lumanarilor unde vei putea admira stalactitele in forma de lumanari dar si alte formatiuni la fel de interesante.
Pestera are peste 1500 metri dar mare parte este inchisa pentru public deoarece este rezervatie naturala si in zona lucreaza multi speologi.
Alte locuri pe care le poti vizita in Muntii Apuseni
Vei putea sa mai vizitezi Casa Memoriala Avram Iancu, Cascada Pisoaia si Dealul cu Melci, Detunatele, Galeriile Romane de la Rosia Montana sau Cetatile Ponorului.
Daca ai decis sa iti petreci concediul descoperind si explorand misterele muntilor romanesti, atunci iti garantam ca va fi o experienta de nedescris. Totusi, in functie de locurile pe care le alegi sa le vizitezi iti recomandam sa te pregatesti ca atare, cu imbracaminte si incaltaminte adecvate pentru munte.
Muntii Apuseni sunt deosebiti si merita din plin intreaga ta atentie. Suntem siguri ca acest loc va ramane in inima ta iar dupa un concediu petrecut aici vei dori cu siguranta, sa te intorci.
Sursa foto: pixabay.com
Iti place articolul? Da mai departe! Asa ajutam fiecare destinatie romaneasca.
Doar te previn ca atunci cand dai share in Facebook iti dezvalui si identitatea, asa cum se intampla pe social media.