Aparatul mamograf – un element cheie pentru detectarea cancerului de sân

Cancerul de sânge este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Potrivit statisticilor, acesta reprezintă aproximativ 25% din toate cancerele la femei. Deși este o boală serioasă, detectarea timpurie și tratamentul adecvat ar putea crește șansele de supraviețuire. În medicină, aparatul mamograf joacă un rol crucial în salvarea vieților femeilor din întreaga lume. Cum funcționează mai exact și de ce este atât de important, află în continuare.

Cum funcționează un mamograf?

Un aparat mamograf folosește raze X pentru a crea imagini ale sânilor. Razele X sunt un tip de radiație care poate trece prin țesuturi. Acesta folosește o doză mică de radiații pentru a crea imagini detaliate ale sânilor, care pot fi apoi examinate de către un medic. Deși procesul poate părea inconfortabil pentru unele femei, este de scurtă durată și esențial pentru menținerea sănătății sânului. Majoritatea pacientelor consideră disconfortul acceptabil în schimbul informațiilor vitale pe care le furnizează mamografia.

Cum ne ajută mamograful să detectăm cancerul de sân?

Studiile au arătat că acest tip de investigație ar putea reduce riscul de deces cauzat de cancerul de sân cu până la 30%. În stadii incipiente, cancerul de sân poate fi dificil de detectat prin auto-examinarea sânilor sau doar prin examinarea clinică. Un aparat mamograf poate detecta afecțiunea în stadiul de început, atunci când este mai ușor de tratat. Din acest motiv, procedura este recomandată femeilor cu vârsta de 50 de ani. Pentru persoanele care au sau au avut în familie rude cu tumori canceroase la sân, medicii recomandă efectuarea unei mamografii începând cu vârsta de 40 de ani.

Ce trebuie să știe fiecare femeie despre mamografie?

Deși mamografia este o tehnică de screening puternică, este important să înțelegem că nu este perfectă. Uneori, pot apărea rezultate fals pozitive sau fals negative, ceea ce face să fie necesare și alte teste de diagnostic. Acest lucru se întâmplă doar în aproximativ 10% din cazuri, adesea din cauza țesutului mamar mult prea dens. Cu toate acestea, tehnologia a evoluat în ultimii ani în domeniul medical. În prezent, există aparate ce oferă imagistică 2D și 3D de înaltă calitate, pentru o evaluare cât mai precisă. Cu ajutorul unui mamograf Planmed și a unor tehnici de screening regulate, cele mai multe cazuri pot fi identificate și tratate cu succes.

Mamograful este un instrument important pentru detectarea precoce a cancerului de sânge. Prin intermediul acestei tehnologii avansate, profesionalismului medicilor și cooperării pacientei, se contribuie semnificativ la prevenirea și tratamentul eficient al acestei afecțiuni. Screening-ul regulat, împreună cu mamografia, poate salva vieți.

Previous post Beneficii oferite de un masaj efectuat în cadrul unui salon specializat
Next post Simți și tu atmosfera SEO Vibes? Cea mai importantă conferință de SEO din regiunea CEE!Ce poți învăța dacă participi la conferința SEO Vibes?