Psiholog Aida Ivan – ” Imi place femeia, imi place forta sensibilitatii ei”
Prima oara cand am interactionat cu psihologul Aida Ivan, in urma mi-am spus ca in primul rand este… femeie. Cam tot ce incercam eu sa nu fiu la vremea aceea. Apoi a trecut timpul, am mers in unul dintre retreat-urile ei de tacere, la Busteni. S-au intamplat lucruri in mine si cu mine in acele zile. Si nu numai cu mine. A ”lucrat” cu fiecare dintre noi prin meditatie, joc, conversatie si…. tacere. La final fiecare am primit raspunsuri din interior, raspunsuri care schimba lumi. S-a mai intamplat ceva la Busteni. Am creat un nou grup de prieteni, toti preocupati sa isi caute drumul, pacea interioara, autenticitate, eul. Un grup frumos.
Apoi am interactionat progresiv mai mult cu Aida Ivan. Am descoperit-o psiholog, psihoterapeut, femeie, Om. Am vazut persone care s-au indreptat catre Aida pentru terapie si au ajuns la cabinet pentru coaching, pentru ca viata lor are deja o alta traiectorie. Nu se prea lauda cu ce face, nici meseria de terapeut nu ii permite. Personal am vazut oameni consiliati de Aida care au renuntat la dependenta de altii, au inceput sa se iubeasca pe ei insisi si s-au indreptat usor, usor spre pace. Iar eu? Eu am realizat ca e frumos sa fii femeie!
Sa vorbesc despre munca ei este dificil. Consilierea psihologica, psihoterapia implica lucrul cu mintea si chiar cu sufletul omului. Haideti sa citim impreuna cine este Aida Ivan.
Femeia este o creatura superba!!! Radeam mereu spunand ca eu nu cred ca am fost in vreo alta viata altceva decat femeie. Imi place femeia, imi place forta sensibilitatii ei, imensa ei capacitate de daruire, de iubire. Imi place atunci cand femeia ramane femeie, cand nu uita ce este, care este esenta sufletului ei, rolul ei in Univers. Este drept ca societatea a schimbat femeia, a facu-o sa creada ca are nevoie sa fie barbat pentru a se putea ” bate” cu barbatii. Dar eu nu cred in batalii, ci doar in cooperare. Noi suntem cele doua fatete ale aceleiasi monede. De ce trebuie sa ne batem? De ce trebuie sa devenim barbati? De ce sa uitam ca noi avem propriile noastre atuuri de care societatea ( si barbatii) au nevoie exact la fel cum barbatii le au pe ale lor? Lupta asta surda ( sau nu) dintre femeie si barbat ma intristeaza. Pentru ca este o lupta interna, feminitatea si masculinitatea exista in fiecare dintre noi. Este ca si cum traim un conflict intern permanent, nelasand cele doua forte sa se manifeste natural.Aida Ivan – Psiholog – Psihoterapeut- mama
Corina Stefan ( iexplore.ro): Cine ești tu, Aida Ivan?
Aida Ivan (psiholog) : Sunt fiica, mama, femeie. Apoi, sunt psiholog. Sunt un om care iubeste OMUL, fiinta aceasta complexa si misterioasa, un univers in miscare. Sunt o femeie bucuroasa ca a avut oportunitatea, dar si curajul, de a face cea mai frumoasa profesie….dupa parerea mea, evident. 🙂
CS: Ai avut o cariera interesantă care a culminat prin a fi psiholog. Ne poți povesti cum ai ales această cale?
Aida Ivan: Am terminat un liceu greu (dar ne-am si distrat!), Mihai Viteazul din Bucuresti. Apoi am urmat Facultatea de Finante- Banci din cadrul ASE-ului. Nu am lucrat in banca pentru ca am inteles repede ca acest lucru nu era pentru mine. Era OK, dar nu eram eu. Asa ca, m-am „folosit” de abilitatea mea de a scrie frumos si am combinat-o cu ceea ce stiam- economie. Am devenit astfel, jurnalist :). Am scris o perioada lunga pentru Business Review si In Review- 2 publicatii de business pentru expatii din Romania. Apoi pentru Forbes Magazine.
La fix 10 ani de la terminarea liceului m-am intors la facultate. Si am studiat Psihologia. Am urmat apoi un master in Consiliere Scoalara si unul in psihoterapie Cognitiv- Comportamentala. Am inceput sa lucrez ca psiholog scolar in sistemul public de invatamant (vroiam sa schimb mentalitati, sa ajut copiii si parintii etc). Si inca fac asta. Imi place aspectul acesta al muncii mele, dar imi place foarte mult ceea ce fac si in cadrul practicii mele private. Psihoterapia, coachingul, taberele si grupurile de yoga si meditatie ma stimuleaza si ma incita permanent. Toata aceasta varietate de activitati imi ofera o satisfactie enorma si o perspectiva extraordinara asupra vietii omului.
Corina Stefan: Spune-ne despre specializările tale și, ca să vorbim aceeași limbă, ajută-ne să înțelegem ce înseamnă.
Aida Ivan: Asa cum am spus deja, prima formare este in psihoterapie cognitiv- comportamentala. Ulterior am mai facut un curs de formare in consiliere existentiala si unul de formare in hipnoza clinica. De asemenea, sunt instructor de yoga si mindfulness (mediatie).
Imi place mult sa combin forme diferite de psihoterapie deoarece fiinta umana este foarte complexa si eu nu cred in retete. Nu cred ca o singura abordare are raspunsurile pentru toate tipurile de oameni sau de situatii. Cati oameni atatea viziuni.
iubesc omul. Si pentru ca nu il consider ” un caz” sau ” un sindrom”, ci un tot unitar, o dinamica unica ce trebuie tratata cu iubire si respect.
Iar yoga si meditatia ma ajuta atat pe mine personal, pentru a putea face fata impactului emotional pe care il au atatia oameni asupra mea, cat si pe multi dintre clientii mei care isi doresc sa aprofundeze cunoasterea propriului sine. Iar tehnicile meditative sunt extraordinare pentru aceasta.
CS: De ce psihoteraput existențialist – umanist?
Aida Ivan: Pentru ca iubesc omul. Si pentru ca nu il consider ” un caz” sau ” un sindrom”, ci un tot unitar, o dinamica unica ce trebuie tratata cu iubire si respect.
CS: În terapia ta incluzi ședințe de meditatie mindfulness. Ne poți explica pe înțelesul tuturor ce este mindfulness și cum ne ajută în viața de zi cu zi?
Aida Ivan: Mindfulness este arta de a fi prezent, este starea de atentie constienta. Exista un exercitiu interesant pe care il recomand de multe ori clientilor mei. Exercitiul se numeste Eu Sunt. Si tot ce trebuie sa faci este ca, de-a lungul zilei, sa iti spui mereu (sau cat de des poti) Eu Sunt. Si sa vezi CE sau Cine sau Cum esti in clipa aceea. Mindfulness este despre A FI, aici si acum. Aceasta nu inseamna ca nu mai simtim suferinta sau dezamagiri, sau tristete sau durere. Ci doar ca le vom intelege mai bine, le vom putea explora si invata din ele astfel incat data urmatoare cand vor aparea sa fim mai pregatiti, mai constienti de emotiile si starile noastre.
CS: Și… să spulberăm mituri… ce este hipnoza?
Aida Ivan: Hipnoza este o metoda de lucru deosebit de valoroasa, ce ne ajuta sa ocolim rezistentele cientului pentru a putea ajunge la resursele sale interioare. Sau, pentru a -l ajuta pe client sa depaseasca o suferinta, sa ii amelioram o durere acuta sau cronica ( ca adjutant in medicina/stomatologie/chirurgie etc).
Hipnoza il ajuta pe client sa gaseasca in el resursele de care are nevoie pentru a depasi un obstacol sau conflict sau pentru a se cunoaste mai bine.
CS: Rubrica se numește Femeia dicolo de citate. Cum vezi tu femeia? Dar feminitatea?
Aida Ivan: Femeia este o creatura superba!!! Radeam mereu spunand ca eu nu cred ca am fost in vreo alta viata altceva decat femeie. Imi place femeia, imi place forta sensibilitatii ei, imensa ei capacitate de daruire, de iubire. Imi place atunci cand femeia ramane femeie, cand nu uita ce este, care este esenta sufletului ei, rolul ei in Univers. Este drept ca societatea a schimbat femeia, a facu-o sa creada ca are nevoie sa fie barbat pentru a se putea ” bate” cu barbatii. Dar eu nu cred in batalii, ci doar in cooperare. Noi suntem cele doua fatete ale aceleiasi monede. De ce trebuie sa ne batem? De ce trebuie sa devenim barbati? De ce sa uitam ca noi avem propriile noastre atuuri de care societatea ( si barbatii) au nevoie exact la fel cum barbatii le au pe ale lor? Lupta asta surda ( sau nu) dintre femeie si barbat ma intristeaza. Pentru ca este o lupta interna, feminitatea si masculinitatea exista in fiecare dintre noi. Este ca si cum traim un conflict intern permanent, nelasand cele doua forte sa se manifeste natural.
CS: Ce te face fericită la final de zi?
Aida Ivan: Satisfactia ca am reusit sa aduc zambetul pe chipul unui copil, ca am ajutat un parinte sa isi inteleaga mai bine fiul/fiica, ca am contribuit la schimbarea cuiva, bucuria de a sta de vorba cu prietenii si cu copiii mei.
Multumim Aida!!!