Zoaie pe geam

Curtea Constitutionala a decis : presedintele se poate opune numirii unui ministru o singura data, motivat.

 

Decizia Curtii, pe care unii au considerat-o partinitoare, pro-basesciana, este surprinzatoare, dar ar trebui sa avem incredere ca acesti oameni stiu ce fac. Sau cel putin asa ar trebui sa stea lucrurile.

 

Numai ca , uimitoare sau nu, decizia , dupa parerea mea de neavizat, de persona neimplicata politic, poate ridica doua riscuri. Unul ar fi ca de acum incolo, prin decizia  Curtii, Romania sa devina o tara prezidentiala, presedintele fiind implicat in numirea membrilor Guvernului.

 

O a doua problema ar putea fi pusa de Guvern.Prim-ministrul, stiind ca presedintele se poate opune o singura data, motivat, exista posibiliatea sa nominalizeze o persoana cu carente profesionale, care sa nu le fie tocmai pe plac pentru a fi respinsa  de presedinte, iar a doua numire, la care presedintele nu va mai spune nimic, sa numeasca tocmai persoana pe care o vroiau. Cu sau fara voia presedintelui, Guvernul are persoana pe care si-a propus-o pentru portofoliul in cauza.

 

La ora actuala PNL este neputincios, fara voce, fara reactie si probabil, ei stiu mai bine, fara o decizie clara. In mod evident, trag de timp asteptand motivarea Curtii Constitutionale (dupa cum spunea Ludovic Orban cu o seara in urma, dupa sfatul de la Victoria.)

Prima reactie a ministrului propus si refuzat, Norica Nicolai, a fost sa nu comenteze hotararea Curtii. Ba mai mult, a adaugat ca ii este foame… Sa fie vorba despre  foamea de liniste, sa lase justita balta si sa isi vada linistita de viata de senator in care astazi voteaza ea, maine voteaza nepoata?

 

Presedintele poate refuza motivat  numirea in functie a unui ministru. Acum motivatia exista si nu prea.  Presedintele Traian Basescu apare vehement, dupa cum il stim,la postul de televiziune publica si improsca intreaga clasa politica cu “zoaie”, ataca Guvernul trecut si actual, are viziuni asupra Palatului Victoria condus de Ion Iliescu.  Aceasta este motivarea intemeiata sau doar o justitificare personala in fata poporului fatade decizia luata? Poate exista la dosarul Curtii, o motivare scrisa, buna de luat in considerare.

Pana la urma, Curtea nu a spus NU, numirii Noricai Nicolai, a interpretat ce este constitutional sau nu, ce poate face presedintele in aceasta situatie.

Exista transparenta sau geamul e fumuriu?

Previous post Moartea domnului Banus
Next post Udrea proclama: