valentines sau dragobete

Valentine’s Day sau Dragobete? De ce se afla o sarbatoare autohtona in umbra uneia importate?

[wp_ad_camp_1]

Flori, inimioare, ursuleti de plus si alte cadouri specifice sarbatorii de Valentine’s Day sunt daruite persoanelor iubite in fiecare an pe data de 14 februarie. Aceasta sarbatoare americana a atras atentia colectiva si a fost adoptata si este sarbatorita de romani cu fast in fiecare an. Insa, noi deja aveam o sarbatoare care sa celebreze dragostea si care face parte din traditia si cultura romaneasca peste care am lasat sa se asterne praful uitarii. Prea putini mai sarbatoresc iar cel mai des se intampla in mediul rural. Este vorba despre Dragobete, o sarbatoare autentic romaneasca si deosebita pe care nu trebuie sa o uitam si sa o sarbatorim asa cum se cuvine.

Valentine’s Day in Romania

[wp_ad_camp_1]

Sarbatoarea Valentine’s Day a intrat in rutina romanilor si este un prilej perfect pentru a face cadouri persoanelor dragi. Marcarea acestei zile a adus critici in special din partea reprezentantilor bisericilor in conditiile in care in cultura autohtona exista deja o sarbatoare dedicata iubirii. Dilema este faptul ca inca si in ziua de astazi se dezbate daca ar trebui sarbatorit Valentine’s Day sau Dragobetele, daca este bine sa importam obiceiuri sau sa (re)inventam traditii locale.


valentines sau dragobete

Valentine’s Day versus Dragobete

Valentine’s Day este o sarbatoare dedicata dragostei care nu este dublata de referinte paradigmatice din cultura romaneasca. Pe de cealalta parte, Dragobetele, care se sarbatoresc in data de 24 februarie, are atat valente erotice in care se recunoaste sentimentul de dragoste dintre doi indragostiti cat si legate de fertilitatea campului prin asigurarea rodului.

[wp_ad_camp_2]

Dragobetele exploateaza simbolul pasarilor, ca trimisi sau mesageri ai cerului, acum fiind perioada in care se imperecheaza pasarile nemigratoare si, prin similitudine, logodna oamenilor care vor pune bazele unui cuplu. Un alt simbol specific de Dragobete este cel al ultimei zapezi, moment in care fetele aduna ultimele petice de zapada cu care se spala pentru a ramane albe si frumoase.

Ce au in comun Valentine’s Day si Dragobetele?

Ceea ce au in comun ambele sarbatori sunt personajele. Pe de-o parte exista personajul religios, preotul Valentin care nesocotind poruncile imparatului Claudius, oficiaza totusi casatorii ale tinerilor soldati scriindu-le iubitelor acestora scrisori de dragoste semnate Valentin. Pe de alta parte este vorba despre o divinitate a unui panteon local de origine precrestina, Dragobete, fiul Dochiei.

[wp_ad_camp_3]

Valentine’s Day promoveaza un soi de ritual, dar trisat, al casatoriei si nuntii, al consfintirii relatiei de cuplu dar nu neaparat reala ci doar teatrala. Este perioada in care se incheie casatoriile de proba, practic se instituie un joc al casatoriei pentru ca acest lucru se poate repeta an de an. Daca este sa vorbim despre Dragobete in acest sens, nu are manifestari rituale de acest tip, nu se fac descantece, nu exista scenarii cu componenta rituala. Este o sarbatoare care trimite direct catre un moment special al manifestarii dragostei intre tinerii satului traditional. Totusi, formarea cuplului avea nevoie de incuviintarea parintilor.

Valentine’s Day o sarbatoare comerciala a iubirii

Varianta occidentala a devenit foarte populara datorita comerciantilor care au pus eforturi considerabile si au speculat la maxim mesajul de dragoste al marketing-ului agresiv si a promovarii intense in mass media. Se promoveaza intensiv cadouri Valentine’s Day, uitandu-se semnificatia iubirii.

In schimb, sarbatoarea romaneasca a fost reinventata fortat, fiind vorba mai mult despre o sarbatoare urbana fara sa mai pastreze prea multe elemente din sarbatoarea traditionala de Dragobete.  

Pe aceeasi tema

Dragostea doar este


ce sa faci in sighisoara Previous post Topul celor mai importante lucruri pe care sa le faci la Sighisoara, orasul medieval care te va cuceri
costinesti la epava Next post Statiunea Costinesti, un loc incarcat de istorie prea putin cunoscuta