statuie nobil dac - chipul lui decebal mnir

Stiati ca in lume exista 100 de statui de nobili daci? Cel care ar putea reprezenta chipul lui Decebal se intoarce acasa, in Dacia.

Stiati ca in lume exista peste 100 de statui de nobili daci, expuse in piete celebre, din dorinta de a omagia istoria acestui popor? Forul lui Traian a fost creat de Apolodor din Damasc intre anii 107-117 d.Hr. Acesta acopera o suprafata de 275.000 mp, in centrul careia se afla celebra statuie de bronz aurit a lui Traian, inconjurata de numeroase busturi de daci, dintre chipul lui Decebal se evidentiaza in mod deosebit. 

Avand in vedere istoria poporului roman si din dorinta de a reactiva valorile istorice si culturale in constiinta populara, reprezentantii Asociatiei de Identitate Culturala Contemporana (AICC) au demarat o initiativa inedita. Acestia au facut demersurile necesare pentru a include tara noastra pe lista locatiilor in care sunt expuse statuile dacilor, care marcheaza momente importante ale istoriei poporului roman.

Un vis devenit realitate prin demararea proiectului ‘Vreau un dac in Bucuresti’ 

statui de daci - chipul lui decebal, aicc

Ceea ce parea a fi doar un vis la momentul demararii proiectului ‘Vreau un dac in Bucuresti’ a devenit realitate, iar rezultatul concretizarii actiunilor Asociatiei AICC poate fi admirat acum in cadrul Muzeului National de Istorie din Bucuresti. Desi statuia realizata integral din resurse private,  AICC o daruieste statului roman si comunitatii din care face parte. 

Alaturi de replica Columnei lui Traian, o statuie replica a celebrei opere de arta expusa in Giardano di Boboli din Florenta, poate fi admirata acum de fiecare roman care vrea sa descopere simbolurile istoriei care ne defineste ca popor. 

Proiectul demarat de Asociatia AICC a fost sustinut de institutii importante din Romania precum Institutul de Arheologie ‘ Vasile Parvan’ si Academia Romana. Cu ajutorul donatiilor primite, pe baze non-guvernamentale si ca urmare a suportului considerabil al Asociatiei de Identitate Culturala Contemporana (AICC), cel mai recent si mai valoros proiect istoric al tarii noastre, din ultimii ani, a fost dus la bun sfarsit in luna iunie. 

Acum, ne putem mandri cu propriul nostru dac, revenit pe taramurile de origine, pentru a marca valorile culturale romanesti din trecut si din prezent. 

Sa redescoperim istoria impreuna, intr-o locatie simbol a capitalei 

Statuia nobilului dac, care poate fi admirata acum pe holurile Muzeului National de Istorie, a fost creata dupa modelul celebrei statui din Florenta. Dezvaluirea acesteia in fata publicului roman, la finalul lunii iunie, a reprezentat prima etapa dintr-un proiect mai amplu demarat de Asociatia AICC. 

Destinatia finala a simbolului istoriei poporului roman va fi chiar pe Bulevardul Dacia din capitala. Celebra comoara istorica, realizata din marmura de culoare asemanatoare portafirului rosu, din care este realizata statuia originala va fi amplasata pe bulevardul cu denumire simbolica din Bucuresti. Astfel, fiecare localnic, vizitator din provincie sau turist va putea descoperi acest fragment de valoare incontestabila pentru importanta istoriei noastre ca popor. 

Statuia unui nobil dac in Romania – O fila de istorie expusa publicului roman!

Urmand exemplul stramosilor nostri si al celor mai demni reprezentanti istorici ai tarii, Asociatia AICC a pus bazele unei noi file de istorie care va ramane intiparita in constiinta poporului roman. Nobilul dac care va putea fi admirat pe bulevardul al carui nume simbolizeaza originile dacice, reprezinta incununarea succesului unei echipe de oameni entuziasti, care au depus eforturile necesare si au dedicat timpul aferent pentru a dovedi ca se poate. 

Si tu poti deveni parte a initiativei de succes ‘Vreau un dac in Bucuresti’, admirand celebra replica a statuii din Florenta, aflata momentan in cadrul Muzeului National de Istorie din capitala, de unde va pleca catre bulevardul Dacia, a carei denumire sintetizeaza esenta acestui proiect inedit.

Echipa implicata si dedicata proiectului ”Vreau un Dac in Bucuresti”

Leonard Velcescu, Bucuresti”Viorel Marian, Alexandru Dumitrescu, Cristi Călin, Ioan Costei, Oana Cerchia, Laura Ostafe, Mihai Floroiu si Florin Pirlea ( presedinte executiv AICC si managing director Gemini Solutions)


Bucharest jazz festival Previous post Bucharest Jazz Festival 2019 – Stiri Arcub
Bust Dac Florin Pirlea Aicc Aeroportul Otopeni Next post Florin Pirlea- Gemini Solutions-AICC si statuie de Dac in Bucuresti