Climb Again- centrul de escaladă unde imposibilul devine posibil
[wp_ad_camp_2]
Imaginează-ți că te afli în fața unui perete de escaladă legat la ochi și trebuie să te cațeri. Ți se pare imposibil, nu e așa? Adevărul e că nu este imposibil, de aceea asociația Climb Again are sloganul Overcome The Impossible. Aceasta pentru că membrii Asociației și-au făcut un scop în a ajuta copiii cu deficiență de vedere (și nu numai!) să își depășească limitele, să se orienteze altfel în spațiu și să transforme imposibilul în posibil. În sala de escaladă de la Climb Again am văzut copii cu deficiențe de vedere urcând pe perete cu bucurie și curaj, cu rapiditate și încredere. Am văzut imposibilul posibil.
Cum am ajuns la ”Climb Again”?
Era duminică și mă gândeam la acele lucruri pe care le-am încercat, testat și cumva au confirmat că dacă vrei poți. Fiecare dintre noi avem nevoie de astfel de motivații din timp în timp. Mă cățărasem o singură dată cu ani în urmă, de probă ( știi când îți spune lumea să stai pe pielea ta că stai bine, dar ceva te împinge să faci pe dos? Cam așa și cu mine) și nu am mai repetat. Așa că am început să îl interoghez pe Google despre centre de cățărare.
Am văzut listate câteva nume cunoscute și Climb Again care, spre surprinderea mea, era și foarte aproape de casă, în sectorul 4. Am investigat mai departe și m-au cucerit prin ce fac. Așa m-am apucat să întreb de vorbă pe mesul Facebook, am fost în vizită pe când aveau la escaladă un grup de copii realmente speciali prin bucurie și capacitatea de a depăși imposibilul. Astfel vă scriu acum.
Ce este sala de cățărare Climb Again și prin ce este diferit față de alte locuri de gen din București?
Peretele de escaladă Climb Again (de fapt pereții de escaladă!) nu este doar o afacere de timp liber și agrement, precum restul centrelor din București.
Climb Again este un ONG care în primul rând ajută persoanele, în special copii, cu deficiențe de vedere ca prin cățărare să îmbunătățească orientarea în spațiu. Este o asociație care contribuie activ la integrarea persoanelor cu nevoi speciale, ajutându-le să deprindă noi abilități. Și asta înseamnă umanitate, trecerea de la integrare în vorbe la fapte, integrare pe bune. Cel puțin pentru mine.
Mai mult chiar, Climb Again își întinde aripile de ajutor în întreaga țară nelimitându-se doar la București. Voluntarii ONG -ului se deplasează în toată România cu panoul de escaladă și ajută alți copii cu deficiențe de vedere. Chiar în ziua în care i-am vizitat, doi voluntari ai Climb Again, cu vedere semnificativ redusă (capacitate de vedere 3%), călătoreau cu avionul să ajute copiii din nordul țării.
[wp_ad_camp_3]
Centrul de cățărare este adresat și publicului larg și aici a intervenit al doilea moment de chiar îmi plac oamenii ăștia, trebuie să îi cunosc. (adevărul e că am interacționat doar cu puțini dintre ei, oamenii erau plecați la treaba lor). ONG-ul caută metode de autosusținere financiară, muncește pentru bani, deși ajutorul nostru și al sponsorilor rămâne un suport important ca ei să poată ajuta cât mai multe persoane.
Cum m-a cucerit asociația Climb Again?
”Cum te-am cucerit?” a fost întrebarea veselă a Gabrielei Gârjoabă, comunicatorul Climb Again. Recunosc eu nu îmi pusesem ideea că aș fi cucerită, dar entuziasmul cu care m-am apucat să propun să scriu despre ei, încercând să dau o mână (mică) de ajutor, dovedește că Da, am fost cucerită.
Acum să enumăr și voi include și lucruri pe care le-am văzut la sală:
- Viziunea – Îmbinarea elementelor temerare cu utilitatea practică pentru a ajuta persoane cu nevoi speciale. Când spui ”cățărare” o mare majoritate ne gândim la adrenalină. Claudiu Miu, fondatorul Climb Again, a văzut dincolo de perete, de adrenalină, a văzut cum să dea o mână de ajutor cu ajutorul peretelui de cățărare.
- Mai mult decât ajutor, Climb Again a ajutat oameni să devină nu doar independenți, ci sportivi de performanță la paraclimbing.
- Vă amintiți de Alex Benchea, românul nevăzător care ne făceam mândri că a cucerit vârful Kilimanjaro? De fapt, mândria ar trebui să îi aparțină lui în întregime. Lui și echipei Climb Again care l-au antrenat pentru această performanță.
- Efortul de a aduna fonduri pe toate căile posibile– SMS- contribuție de 2 Euro, donații sponsorizări și m-a cucerit faptul că oamenii Climb Again muncesc din plin pentru autosusținere prin activitatea sălii.
- Bucuria și încrederea care vibrează în sală. Eu am văzut copii cățărând până sus la tavan, cu încredere și chicotele vârstei. Copii cu deficiențe de vedere – și spun asta doar pentru că știam despre acest aspect. Altfel, copiii pe care i-am văzut în sală erau un izvor de râset, bucurie, veselie și curaj. Și, onest, nu am văzut așa energie bună deși am mai petrecut timp prin locuri de joacă.
- M-au cucerit copiii. Gabriela ne-a făcut cunoștință și eu am fost copleșită ( nu e o exagerare, am rămas fără cuvinte, deși vedeți cum pot debita…) de dezinvoltură și dorința de a cunoaște oameni noi … ”eu sunt… Rafael, Ana… ” și și-au spus numele, curioși să mă cunoască. Și apropos de Rafael, mi-l amintesc pentru că a urcat pe peretele de lângă mine cu o agilitate uluitoare.
- Sala care îmi făcea cu ochiul la peretele de cățărare.
Câteva cuvinte despre centrul de escaladă Climb Again
Am păstrat legătura cu Gabriela și joi (în urmă cu două săptămâni) am ajuns la sala de cățărare. Sala, generoasă ca dimensiune, e ofertantă și chiar mă tentează ca săptămânile viitoare să trag o cățărare.
Înainte de a intra în centrul de escaladă există o mică sală de forță pentru cei care vor să facă încălzirea. Urmează recepția de unde ați putea închiria pantofi de cățărare, fără grijă, e pentru toată lumea – am văzut că aveau copiii încălțări, dar s-a găsit un 43 și pentru adult.
Peretele din dreapta este acoperit de panouri de escaladă de diverse niveluri de dificultate (totul se face asigurat), iar în centru sunt pereții de bouldering – aici cățărarea e la liber. În spate se află traseul de aventură pentru copii, care se termină cu tiroliana pe partea stângă. Fain, nu?
Cum puteți contribui?
Încântată de sală m-am îndepărtat de la ideea inițială, să dăm o mână de ajutor. Spun ”să dăm” pentru că fiecare putem, atât cât putem contribui.
Individual
- Putem trimite SMS cu textul ”Vezi” la 8844 și donezi 2 euro/ lună. Gândește-te ce înseamnă până la urmă 2 Euro și ce ar putea reprezenta pentru un copil cu deficiențe de vedere. 5 SMS-uri recurente reprezintă o ședință de terapie pentru un copil. Eu am dat SMS, poate dai și tu.
- Poți dona cu cardul echivalentul unei intrări în sală – 30 RON.
- Poți dona 60 RON – echivalentul a două ore în sală cu antrenor.
- Poți plăti 350 RON- echivalentul unei luni de escaladă la sală cu antrenor.
- Poți plăti două cursuri, pentru tine și partener.
- Până la urmă orice sumă ajută. Poți dona orice altă sumă.
- Poți cumpăra un tricou Climb Again.
- Poți susține promovând evenimentele și activitatea Climb Again- poți scrie un articol cum fac eu acum sau doar dă vestea mai departe.
Firme
În calitate de partener poți ajuta cu
- suport în echipamente;
- sponsorizări și implicare în proiecte;
- team building la cățărare.
Asociația Climb Again – dovada că imposibilul devine posibil.
Nu o să scriu prea multe despre asociație, mai degrabă vă invit să le vizitați sala și să îi cunoașteți. Puteți începe prin a-l urmări pe Claudiu Miu care arată că imposibilul e posibil și transformă același imposibil posibil și pentru alții. Urmăriți-l și veți înțelege la ce mă refer.
Mergeți mai departe. Vizitați site-ul https://www.climbagain.ro și mai faceți un pas. Trimiteți un SMS la 8844. Programați o ședință de cățărare. Veți înțelege de ce am găsit atâta bucurie acolo și de ce îmi doresc să contribui la această bucurie.
[wp_ad_camp_1]