Martirii Marii Uniri – O generatie de Exceptie
Centenar România și istoria martirilor Marii Uniri – o generație de excepție, o perspectivă reamintită de proiectul AICC
Câți dintre voi v-ați oprit să considerați ce reprezintă Centenar România 2018 și de ce ar trebui să ne oprim asupra semnificației anului 1918? În 2018 se împlinesc 100 de ani de când este recunoscută România ca țară unitară, iar eforturile acestei recunoașteri depășesc timpurile istoriei și s-au construit cu sacrificiu real și eroism, 100 de ani de când identitatea ne este recunoscută, chiar dacă istoria este milenară.
100 de ani reprezintă un fel de carte de identitate în care s-au adunat faptele istorice ale unor oameni pe care poate cu greu îi știm, dacă îi cunoaștem. Personalități istorice care au scris istoria și împotriva cărora istoria s-a întors. Gândurile acestea mi-au fost provocate de expoziția foto-document Martirii Marii Uniri, o generație de excepție – organizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană – AICC. Foto-documentarul m-a provocat să privesc Centenarul similar acelor momente în care mă întreb cine sunt dincolo de nume și CNP. Centenarul ne aduce aminte că Marea Unire a fost posibilă cu sacrificiul românilor în Primul Război Mondial, cu iscusința diplomatică și chiar propagandistică a intelectualilor și personalităților acelor timpuri.
Cine sunt Martirii Marii Uniri din Foto-documentar?
Foto-documentarul cuprinde peste 1000 de imagini în care figurile acestor personalități marcante apar singure sau în fotografii de grup din perioada Unirii, dovadă a importanței efortului lor comun. În planșele de prezentare apar figurile istorice: Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Văitoianu, Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu.
Nici măcar nu am cunoscut numele multor dintre acești martiri din Generația Marii Unirii până să citesc informațiile din panourile expoziției, iar mai apoi pe site. Cu atât mai puțin am știut despre cum s-a întors istoria împotriva lor.
Personalități care au scris istoria Marii Uniri și împotriva cărora s-a întors istoria în perioada comunistă
Pentru că acest documentar fotografic pune în lumină personalitățile care au avut un rol important în înfăptuirea Unirii și care au ajuns în închisorile comuniste, unii dintre ei sfârșind absolut tragic, mi-a apărut gândul: ce au făcut ei pentru istorie versus ce a făcut istoria pentru ei. Aceasta pentru că în afara informațiilor din panourile pe care le-am văzut în pasajul Universității am avut norocul să-l întâlnesc pe istoricul Mihai Floroiu, coordonatorul proiectului AICC, care mi-a explicat în imagini modul în care fiecare personalitate a fost importantă și cum acest grup de politicieni, intelectuali, clerici și militari de carieră și-a adus aportul.
Nu voi scrie despre înșiruirea istorică a faptelor și despre viața fiecărei personalități incluse în foto-documentarul aflat pe website-ul CentenarRomania.ro. Vă recomand să citiți pentru a trece informația prin propriile filtre.
Fiecare panou prezintă succint viața și importanța fiecărei personalități, pe de o parte, iar pe de altă parte modul în care fiecare dintre acești martiri a suferit în închisorile comuniste. Unele dintre aceste istorii sunt cutremurătoare. Iuliu Maniu a fost îngropat într-un sac într-o groapă comună din Sighet, generalul Henri Cihoski a înnebunit în drum spre temniță.
Foto-documentarul este dublat de prezența digitală care cuprinde o galerie cuprinzătoare de 1000 de imagini, unele care nu au mai fost publicate. În spatele fotografiilor eroilor martiri ai Unirii este descrisă viața acestora (de aceea vă recomand să faceți click pe imagine pentru a citi cine este personalitatea și ce a făcut). În curând înțeleg că vor fi lansate aplicații pentru IOS și Android.
De la Eroi ai Marii Uniri, la Martiri. Noaptea Demnitarilor.
Această expoziție readuce în lumină un fapt uitat sau poate deseori ignorat: principalii promotori ai Marii Uniri au plătit pentru patriotismul lor fiind închiși și ostracizați în închisorile comuniste. Istoria Unirii s-a scris înainte și după înfăptuirea ei, iar pentru aceasta personalități ale timpului au avut de înfruntat tocmai mersul istoriei.
În rândurile Generației Unirii au fost soldați și generali care au înfruntat Primul Război Mondial, oameni de cultură și litere, pedagogi, politicieni, capi ai bisericii – indiferent de cult, jurnaliști. Pentru votul pro Marii Uniri, o importanță deosebită au avut-o politicienii moldoveni Pantelimon Halippa, Onisifor Ghibu, Ion Pelivan și Daniel Ciugureanu care se află în rândurile eroilor Unirii, fiind, de altfel, printre primii executați de către comuniști din cauza activităților antisovietice întreprinse.
Uitându-mă la datele de pe panouri, am remarcat repetându-se noaptea de 5 spre 6 mai 1950 ca data la care mai multe personalități au fost arestate și trimise spre încarcerare în închisorile comuniste. Am aflat de la dl. Floroiu că a existat o noapte a demnitarilor în care personalități care au fost printre figurile importante ale Marii Uniri au fost prinse într-un fel de capcană. Acum mintea îmi merge un pas mai departe și îmi dau seama că mișcări similare a făcut și Vlad Țepeș înainte, iar dacă nu învățăm din istorie se pot petrece în contemporaneitate.
Expoziția din Pasajul Universității s-a încheiat în data de 11 noiembrie 2018, dar va exista un vernisaj viitor la Aeroportul Otopeni. De altfel, se vor mai organiza vernisaje la București, Pitești, Chișinău și Bruxelles despre care puteți afla pe pagina de Facebook Generația Unirii.
Iar dacă nu reușiți să ajungeți, website-ul CentenarRomania.ro este o resursă mereu disponibilă online pe care o puteți accesa în ritmul vostru.
Proiectul” Martirii Marii Uniri – Destinele Unei Generații de Excepție” reprezintă un demers în a promova identitatea culturală românească în context european prin informații validate științific, scopul înființării și actelor civice ale Asociației Identitate Culturală Contemporană.
Proiectul aparținând Asociației Identitate Culturală Contemporană se desfășoară prin efortul echipei formată din Mihai Floroiu, coordonatorul proiectului, Leonard Velcescu, Liviu Țăranu, Constantin Corneanu, Florin Pîrlea (președinte executiv AICC), Oana Cerchia, Laura-Alexandra Ostafe, Paula Bădașcu și Alexandru Preda.
Imaginile reprezinta instantanee ale panourilor din Pasajul Universitatii sau see regaest pe website- ul CentenarRomania.ro