Intre performanta si romanism

 Si cand te gandesti ca nu este vorba despre fotbal!

Acum, la Olimpiada, se vede performanta. Intre olimpiade, timp de patru ani, stirile sportive ne sparg timpanul cu fotbal si  despre fotbalisti. Mai rau de atat, au ajuns ca la stirile sportive canalele media sa ne comunice ce mancat fotbalistul X, unde a fost in vacanta fotbalistul Y, ce prietena / cucerire/ fufa mai are. Ai senzatia ca acesti fotbalisti sunt centrul universului,iar Becali, care ocupa  ecranele de o buna bucata de timp, pastorul lor. . . Cel mai rau imi pica cand se mai anunta transfer, un salariu, o prima, o valiza… Nu te mai mira ca toti baietii vor sa devina fotbalisti . Ce au de facut? dau cu piciorul in minge (si de multe ori cu stangu-n dreptu’) ca mai apoi sa curga rauri de bani, femei si masini bengoase!

Revin la Olimpiada. Sunt sportivi care fac performanta, dar al caror nume este laudat doar cand au castigat aurul in concursuri de anvergura. Atunci toata lumea ii aplauda, ii lauda, dar nimeni nu se intreaba in ce conditii s-au antrenat campionii. Sunt prea putine firme mari care sa sponsorizeze altfel de sporturi (adica orice alt sport in afara de fotbal), din lipsa de vizibilitate mediatica , iar cand se intampla ca o companie sa se gandeasca si la adevaratii luptatori, nu li se poate rosti numele pe motiv de CNA. Ieri a fost o faza de toata jena. In contextul in care Constantina Dita Tomescu  castigase medalia olimpica la Beijing, Gabriela Szabo vorbea despre conditiile vitrege in care se antreneaza atletii romani, incercand, in acelasi timp, sa faca lobby pentru acest sport. La un moment a dorit sa spuna numele sponsorului care a ajutat alergatoarele noastre, dar i-a interzis moderatoarea. Nu zic ca aceasta a gresit, dar CNA ul ar trebui sa faca distinctie intre sponsorizarile care trebuie spuse si cele care nu. Altfel, sa sponsorizeze CNA-ul performanta!

Nu stiu cum de nu se autosesizeaza autoritatile, inclusiv CNA-ul,  ca medaliile de aur aduse si imnul Romaniei cantat pentru intreaga lume este cea mai buna promovare a Romaniei. si cea mai pura. Nu Dracula cu dinti turbati, nu fascinanta, etc… care ne erodeaza bugetul facand fundul mare unora.  Romania are locurile ei valoroase si oamenii ei pe masura . Incurajarea acestor valori ar trebui sa iasa mai des la rampa, sa ii ajute sa se urce mai des pe primul loc al podiumului si numele tarii va fi rostit cu un mai profund respect. Ieri am avut un puseu de patriotism cand se intona imnul Romaniei, Sandra Izbasa se afla pe primul loc al podiumului, iar steagul nostru era deasupra drapelului Statelor. La dublu, e adevarat, dar probabil acolo sportivitatea si performanta sunt incurajate prin fonduri adecvate.

La un moment acesti oameni se vor intoarce in Romania. Vor primi imbratisari si poate, de ce nu ?, medalii de la conducatorii mult iubiti. Ei au nevoie de mult mai mult. Au nevoie de fonduri(  bani !!!!!!!!!!!)  si locuri pentru antrenament ca sa poata continua gloria. A lor si a noastra.

Previous post Ce i-ati cere farmacistei?
Next post Senatorul pepenilor