Ce este maiaua și ce tip de pâine se poate face cu aceasta?

Maiaua este un agent natural de fermentare și dospire folosit în prepararea pâinii, dar și în prepararea altor produse de panificație. Acest ingredient este obținut printr-un proces de fermentare care implică utilizarea a două elemente foarte ușor de găsit – făină și apă. Mai exact, nu este necesar să adaugi drojdie comercială pentru a obține maia!

Iată mai multe informații despre acest ingredient-minune al brutarilor, precum și câteva detalii despre tipurile de pâine care pot fi obținute cu maia.

Compoziția și procesul de obținere a maielei

Maiaua conține două microorganisme principale:

  • Drojdii sălbatice (Saccharomyces exiguus și Candida milleri) – acestea sunt responsabile pentru producerea dioxidului de carbon care face aluatul să crească.
  • Bacterii lactice (în special Lactobacillus sanfranciscensis) – acestea produc acizii care dau gustul specific de pâine cu maia și contribuie la aroma inconfundabilă a acesteia.

Pentru a obține maia, se amestecă făină (integrală sau de secară) cu apă și se lasă la fermentat timp de mai multe zile. Maiaua trebuie hrănită zilnic cu apă și făină proaspătă pentru a-i fi susținut procesul de creștere.

Ce tipuri de pâine se pot prepara cu maia?

Cu maia se pot prepara diverse tipuri de pâine, printre care se numără pâinea albă simplă, integrală, de secară, cu semințe, cu condimente (roșii, oregano), cu dovleac copt, cu ceapă și cartof copt și multe altele.

Totodată, maiaua poate fi folosită și pentru prepararea altor produse de panificație – cozonac, panettone, blat de pizza, langoși și focaccia.

Care sunt caracteristicile pâinii cu maia?

Pâinea preparată cu maia are câteva caracteristici distincte care contribuie la popularitatea acesteia în rândul consumatorilor cărora le place pâinea:

  • Gust ușor acrișor și o aromă complexă
  • Coajă crocantă și miez elastic cu alveole
  • Textură densă și puțin umedă
  • Își menține prospețimea mai mult timp
  • Este mai ușor de digerat datorită procesului lung de fermentare
  • Are un indice glicemic mai scăzut în comparație cu pâinea cu drojdie

Ce beneficii nutritive are pâinea făcută cu maia?

Pâinea cu maia este o sursă bogată de nutrienți esențiali pentru organism, precum proteine, fibre, minerale (fier, seleniu, mangan, cupru, zinc, potasiu, fosfor) și vitamine B (B12, tiamină, niacină, riboflavină). În același timp, procesul de fermentație cu maia crește biodisponibilitatea nutrienților, adică aceștia devin mai ușor de absorbit de către organism.

Pe lângă asta, pâinea cu maia se digeră mai ușor, deoarece conține probiotice și fibre care hrănesc bacteriile benefice din intestin, dar și pentru că procesul de fermentație predigeră parțial glutenul din pâine, facându-l mai tolerabil pentru organism.

Trebuie menționat și faptul că pâinea cu maia nu are un impact atât de puternic asupra glicemiei precum pâinea obișnuită. Zahărul este eliberat în sânge mai lent, de aceea pâinea cu maia poate fi benefică pentru persoanele cu diabet sau care vor să-și controleze glicemia.

Totuși, unul dintre motivele pentru care pâinea cu maia nu se regăsește în bucătăria tuturor este procesul lung de producție al acesteia. Din fericire, există alternative care pot simplifica acest proces – de exemplu, ai putea cumpăra maia lichidă activă, maia acida lichidă inactivă sau maia sub formă de pastă dezactivată de la Lesaffre.ro – toate pot fi folosite imediat!

dulap sub lavoar Previous post Soluții creative și practice de spații de depozitare pentru baia ta
Next post În ce situații ar trebui să apelezi un centru constatare daune Generali?