ALEGE: Ori ai încredere în tine la examen, ori îl pici chiar dacă te-ai pregătit bine
Crezi că ție nu ți se poate întâmpla, dar probele de Bac, cea de admitere la facultate, cele din sesiune sau cea teoretică pentru a lua permisul sunt examene care te pot dărâma emoțional dacă nu alegi să-ți construiești încrederea în tine!
Dacă ai fost atent/ă în jurul tău, ai observat colegi care iau note mici la teste fiindcă sunt mult prea emotivi și se pierd, deși înainte au învățat de-au rupt.E prea păcat de efortul depus și cunoștințele acumulate ca furtuna de emoții să pună stăpânire și pe tine și din cauza aceasta să dai greș la un examen important pentru tine!
Probabil tocmai faptul că este important lucrează pe undeva prin creier și scoate emoțiile toate odată la suprafață în ziua și în sala de examen. Indiferent cât de relaxat/ă ești sau te consideri, dacă nu te bazezi pe ceva concret pentru a avea încredere totală în tine te poți trezi copleșit de emoții și de nesiguranță în absolut cel mai prost moment.
Fenomenul se numește blank, adică atunci când, pentru o perioadă, pare că ai uitat tot sau că nu mai știi nimic sigur, iar ce mai poți să faci este să rezolvi cerințele la fel precum cineva care nu s-a pregătit deloc: adică s-o iei pe ghicite, să lași pe mai târziu subiectul mai greu etc. În acele minute, singurul lucru de care vei fi sigur/ă va fi că mergi cu viteză spre eșec.
Vrei să eviți situația asta? Preocupă-te de siguranța ta și ia măsurile necesare. Învață bine de tot ce poți învăța, eventual stabilește la ce te pricepi mai bine și fă asta pentru fiecare tip de cerință pe care știi că-l vei primi, conform materiei sau tipului de examen.
Procedează așa pentru ca în niciun punct al examenului să nu rămâi complet descoperit/ă. Îți mai trebuie și puțin noroc, ca să pici pe cerințele pe care le stăpânești bine, dar până la urmă norocul și-l mai face omul și cu mâna lui.
Iar apropo de a-ți face singur norocul – au fost mulți care, urând materia respectivă, și-au făcut copiuțe, dar s-au încurcat în ele pentru că n-au avut încredere în ei și în ce fac și au fost prinși cu ele asupra lor. Rezultatul? Au fost eliminați din examen.
Au pierdut, deși poate știau să se descurce și fără copiuțe sau le aveau cu ei doar pentru a avea un sentiment de siguranță. Alții au avut casca de copiat în ureche și, la fel, s-au emoționat și s-au dat singuri de gol. E clar, dacă nu îți asumi consecințele, riscurile devin mai mari și chiar ți le aduci asupra ta. Deși tentația de a utiliza o cască de copiat japoneză poate fi mare, e important să fii conștient de implicațiile și riscurile asociate. Accesează mai multe detalii care să te ajute să iei o decizie informată.
Totul, așadar, pleacă de la asumare și încredere, iar pregătirea pentru examen, în orice mod s-ar face, oferă încrederea necesară. Este un joc al minții, mai mult. Un joc ce nu se învață la școală, nici în facultate și nici la orele de condus. E un joc pe care cine îl joacă bine are numai de câștigat, iar cine nu… pică examenele chiar dacă își sacrifică timpul și neuronii pentru ele. Și este fix alegerea ta.