A fi sau a nu fi taxa

Nu stiu daca este semn al campaniei electorale ori ba, dar subiectul taxei auto – prima inmatriculare- se dezbate din nou. Presedintele a formulat un raspuns la petitia semnata de cei 120.000 de oameni care s-au alaturat campaniei Realitatii.

In rezolutia sa, presedintele Romaniei cere Guvernului sa elimine taxa de prima auto si sa faca toate demersurile sa restituie banii incasati, plus dobanda aferenta.  Aici se isca mai multe discutii. Vrea cu adevarat Traian Basescu  sa scoata taxa? Traian Basescu se dovedeste (sau vrea sa para) alaturi de romani, vrea sa se impotriveasca taxelor multiple care impovareaza poporul. Da o rezolutie de fatada, fiindca oricum nu poate lua masuri normative?

Vor face parlamentarii ceva, atata timp cat ei au in mana fraiele legislative? Ei stiu deja ca aceasta taxa de prima inmatriculare este de fapt un bir menit sa refaca bugetul gaurit de cota unica de impozitare si de masurile populiste de majorare a pensiilor. Bine, pe acestea din urma  nu le vor declara fatish pesedeii sau peceii, fiindca ei au strigat cu gura pana la urechi ca pensionarii au nevoie de mai multi bani. Chiar au, dar trebuia gandit. Nu stiu cum, nu sunt nici politician, nici economist, dar trebuia , la vremea respectiva, luata o decizie echilibrata, care sa nu afecteze foarte tare bugetul anilor urmatori. Vorbind despre taxa, parlamentarii sunt schimbatori, iar deciziile se iau dupa cum bate vantul aliantelor. In aceasta perioada electorala, alizeul coalitiilor politice se poate transforma in uragan. Astfel, dispare baza unei decizii previzibile a partidelor politice asupra taxelor.  

Revenind la taxa, Tariceanu nu se va da usor batut. Chestionat de jurnalisti, premierul a declarat ca presedintele Romaniei vaneaza voturi ieftine din partea romanilor. Interese proprii sau nu, ii va fi oricum greu sa cedeze in fata unui buget golit si unui orgoliu secatuit. Asadar este normal sa se simta ofensat de raspunsul presedintelui. Ramane sa vedem masurile. Masuri luate de Guvern, de Parlament sau de Presedinte.  Va mai fi taxa sau nu?

Previous post O femeie de succesuri
Next post Mitzu biciclistu