Traditii romanesti in luna decembrie
Traditii romanesti in luna decembrie
Odata ce am schimbat data in calendar si a venit luna decembrie, deja putem spune ca am dat startul pentru indeplinirea unora dintre cele mai frumoase traditii si petrecerilor de sezon. Deja, in birou domina o atmosfera foarte vesela, toata lumea vorbeste despre cadouri si surprize, rezervari la cele mai inedite destinatii de vacanta, unele mai exotice altele mai autohtone. Insa, in luna decembrie nu este vorba numai despre petreceri si sa mananci cele mai bune preparate culinare specifice sezonului, sau sa vezi daca Mos Craciun ti-a adus acel cadou la care ai tanjit tot anul. Este vorba si despre traditii si obiceiuri care definesc aceasta perioada.
Noi am adunat cateva dintre traditiile si obiceiurile din luna decembrie care te pot ajuta sa vezi intr-o lumina mai buna sarbatorile de iarna.
Evenimentele din decembrie care transforma intreaga luna in ceva deosebit si magic
Luna decembrie debuteaza cu ziua Sfantului Nicolae in data de 6 decembrie. Este o sarbatoare care este mai mult asteptata de copii, dar si de cei mari, de ce nu, pentru a descoperi in cizmulite darurile pe care le vor primi. Sfantul Nicolae este cel mai darnic personaj religios si ocrotitor al copiilor. In aceasta zi, darurile sunt mai mult simbolice intrucat Mos Craciun este cel care aduce cadouri mai consistente.
Ziua de Ignat din data de 20 decembrie este considerata o zi foarte importanta, inchinata Sfantului Ignatie Teoforul. In aceasta zi se pregatesc preparatele din carne de porc si are loc celebra pomana a porcului.
Apoi, pe data de 25 decembrie urmeaza Craciunul, sarbatoarea magica pe care o asteptam cu totii. Mirosul de cozonaci si sarmale, scortisoara si portocale, voie buna, oameni dragi, cadouri din suflet si o atmosfera deosebita.
Pe data de 27 decembrie, dupa o odihna de o zi doua, cei care au numele de Stefan si derivate ale acestui nume, isi sarbatoresc onomastica. Aceasta este iarasi ocazie de petrecere, asadar, o data ce a inceput aceasta luna nu putem sa vorbim decat despre o insiruire de evenimente deosebit de placute care ne tin alaturi de cei dragi.
Simboluri si superstitii in jurul sarbatorilor din luna decembrie
In noaptea dintre ani, pe 31 decembrie exista o serie de traditii si superstitii care sunt respectate inca din cele mai vechi timpuri. Se spune ca este bine sa porti rosu in noaptea de Revelion, culoarea vitalitatii si a dragostei. Daca iti pui o dorinta la miezul noptii aceasta se va indeplini. O alta superstitie spune ca este bine sa porti bani in buzunar ca sa te bucuri de castiguri mari in anul ce urmeaza. Cei indragostiti trebuie sa se sarute sub vasc pentru a fi fericiti si sa se iubeasca tot anul.
Si, acum ca am ajuns la vasc, aceasta este considerata a fi o planta magica, cunoscuta si sub numele de creanga de aur. Are puteri miraculoase si o semnificatie sacra in folclorul european.
Inainte de a aparea globurile de Craciun, brazii erau impodobiti cu nuci si mere pe care le imbracau in polei pentru a fi mai stralucitoare. Traditia impodobirii brazilor de Craciun cu globuri de sticla a inceput aproximativ in anul 1858 intr-un oras mic din sudul Germaniei, Lauscha.
Bradul de Craciun este un alt simbol specific sarbatorilor de iarna a carui traditie este la fel de interesanta precum a celor pe care le-am enumerat mai devreme.
Craciunul este o sarbatoare care imbina legende, obiceiuri si traditii care transforma intreaga luna in magic.
Iar daca vrei sa afli mai multi informatii despre traditii romanesti, Wiki e intotdeauna la indemana.