Terapie prin lumina

Terapia prin lumina

Lumina si culorile in viata noastra

Articol: Dr. Agatha Gârban, Manager Medical Reis Medical

Tot ce ne inconjoara poate fi definit ca lumina si culoare.

Ati observat probabil, ca tendinta din ultima vreme este sa revenim la terapiile din antichitate. Lipitori, plante, aer, apa, lumina…

Fara urma de gluma, in Egiptul Antic, India si China, lumina solara, directa sau filtrata prin sticla colorata sau cristale era folosita ca si tratament medical.

Insusi Hipocrate a descris modul in care lumina vindeca multiple afectiuni, iar marele cercetator, medic si filosof Avicenna a scris despre influenta culorilor asupra sanatatii si a starii de spirit si a descoperit ca fiecare culoare are proprietati curative.

Culorile care ne inconjoara au, de asemenea, efect ajutator, uneori chiar curativ, intr-o serie de afectiuni. De la culoarea peretilor camerei, la hainele pe care le purtam, la culoarea pixurilor pe care le preferam, chiar a fructelor si legumelor pe care le mancam.

Folosim, astfel, cele sapte culori ale luminii solare, asociate celor sapte chakre prin care corpul omenesc comunica cu mediul inconjurator, asigurand un permanent schimb de energii subtile.

In dorinta de a reduce efectele secundare ale terapiilor alopate, la Reis Medical recomandam terapia cromatica, metoda complet noninvaziva de utilizare a culorilor in scopul echilibrarii energiei corpului, actionand unitar asupra mintii, corpului si sufletului, incarcand rezervele de energie ale pielii si organelor interne, crescand imunitatea organismului care se va putea autoregla prin stimulare naturala.

Ce trateaza cromoterapia

Este recomandata ca monoterapie sau ca terapie complementara, in functie de afectiune.

Terapia cromatica inregistreaza cele mai bune rezultate in

  • tratamentul plagilor (plagi post-traumatice, arsuri, plagi postoperatorii, ulcere de decubit, ulceratii ale gambei)
  • calmarea durerii reumatismale (spondiloza, artrita reumatoida, artroza, durere de umar sau lombara, sindrom de canal carpian, pinten calcanean)
  • traumatisme ale mușchilor, tendoanelor și ligamentelor (spasme musculare, luxații, entorse, tendinite, rupturi musculare, contuzii, cotul tenismenului)
  •  afectiuni dermatologice (acnee, afte, psoriazis etc), sindrom depresiv sezonier, infectii respiratorii, insomnie, tratatamentul dermato-cosmetic.

Efecte: calmarea și scăderea intensității durerii, relaxarea musculară, reducerea inflamației, întărirea mușchilor și creșterea mobilității organismului, mărirea distanței de mers și a rapidității, accelerarea proceselor regenerative prin cerșterea sintezei de colagen, îmbunătățirea calității somnului.

Principalele beneficii ale acestei terapii sunt scurtarea perioadei de vindecare și reducerea cantității de medicamente de sinteză ingerate pentru obținerea efectului de durată.

Terapia cromatica este recomandata in functie de gravitatea si vechimea afectiunii si starea de hidratare a pacientului, incepand de la 5- 10 sedinte in afectiuni acute, pana la sedinte derulate pe cateva luni, in special in cazul sindromului depresiv si a ulcerului de gamba. Asocierea terapiei cromatice in tratamentul complex al afectiunilor cronice reduce semnificativ durata de vindecare si consumul de medicamente, scazand astfel efectele secundare asociate acestora.

Intr-un articol urmator  voi descrie semnificatia fiecarei culorii si aplicatiile ei terapeutice.

Om de omenie Previous post Suflet romanesc
Next post Point fixation în viață