Sisteme de irigare cu aspersoare și microaspersoare
Orice proprietar al unui teren sau al unei grădini de casă tinde să se confrunte cu provocarea udării regulate. Sisteme de stropire și sisteme de micro sprinklere sunt adesea folosite pentru hidratarea plantelor. Dar lipsa de cunoștințe despre udare poate avea consecințe grave, așa că este o idee bună să învățați cum să va udați grădina.
Indiferent de ce zona verde udați și de ce stil de udare alegeți, merită să va amintiți câteva reguli de baza despre udarea corectă a plantelor. Una dintre cele mai importante reguli este alegerea momentului potrivit al zilei. Majoritatea ghidurilor de grădinărit sugerează udarea dimineață, mai ales pe vreme caldă.
Dimineață, apă pătrunde mai repede în pământ, permițând rădăcinilor să absoarbă apă mai eficient. Cu toate acestea, dacă nu va place dimineață, puteți udă grădina noaptea când aerul este mai rece decât în timpul zilei.
Este mai bine să udați grădina mai rar, dar mai abundent, astfel încât apă să pătrundă în sol până la o adâncime de aproximativ 10-15 cm și să ajungă în părțile inferioare ale rădăcinilor. Excepție fac plantele tinere, slab înrădăcinate, unde nu se recomandă multă apă.
Procesul de udare trebuie făcut pe o perioada mai lungă de timp, folosind porții mici, regulate de apă, pentru a se asigura că înmuierea este lentă și treptată. Inundarea rădăcinilor poate face că plantă să putrezească și să moară.
De asemenea, pulverizarea suplimentară a frunzelor nu este recomandată. Noaptea, ciupercile se pot acumula în părțile umede ale plantei, iar în timpul zilei, umiditatea poate provoca arderea frunzelor.
Odată ce v-ați familiarizat cu toate regulile de mai sus, merită să va gândiți ce metodă de udare este cea mai bună pentru grădina voastră. Iată cum să alegeți cel mai bun sistem de aspersie și microaspersie pentru gardină:
Irigare prin aspersiune
Sistemul de irigare prin aspersiune presupune folosirea unui aspersor mecanic, care distribuie apă de la sine, fără intervenția omului. Un mare avantaj al acestui sistem de irigare este posibilitatea de programare a frecvenței de irigare. În plus, dacă instalați un cronometru pentru robinet, acesta vă va permite să va udați grădina în mod regulat, chiar și în timpul unei absente lungi de acasă (de exemplu, în vacanțe).
Udarea staționară este cea mai potrivită pentru suprafețe plane (de exemplu, suprafețe mari de gazon). Aspersoarele de grădina staționare tradiționale permit udarea uniformă de până la 78 m². O opțiune interesantă este opțiunea de a regla intervalul și lățimea spray-ului. De asemenea, aceste truse au un buton de reglare a presiunii care va permite să reglați stropitorul la zona pe care doriți să o udați.
De remarcat faptul că stropitorul nu este întotdeauna cea mai bună soluție în cazul paturilor de flori, ciorchinelor de plante sau gardurilor vii.
Irigare cu microaspersoare
Micro-aspersoarele scuipă, pulverizează, suflă prin ventilatoare sau jeturi de apă, sau rotesc și pulverizează apă în modele mai mari. La fel că emițătoarele de picurare, microaspersoarele funcționează la presiune scăzută și sunt proiectate pentru zonele în care irigarea prin picurare nu este recomandată. În acest sens, se face pentru a menține frunzișul plantelor în mod constant umed sau atunci când este necesară irigarea peste cap. Pe de altă parte, microaspersoarele și sprinklerele sunt clasificate după:
-Curgere.
-Diametrul umed.
-Modele de dungi, cum ar fi cerc complet sau parțial.
-Plat, circular sau pătrat.
-Metodă de pulverizare care include ceață, centrifugă sau fluxuri.
Acest sistem de irigare este recomandat a fi instalat sub pomi fructiferi din următoarele motive:
-Ușor de reglat pe măsură ce copacii cresc.
-Există un model de umezire mai mare, astfel încât copacii sunt mai mari.
-Sunt mai rezistente la căldură sau seceta.
-Aplicați o cantitate mică de apă la un moment dat, făcându-le o opțiune excelență pentru copaci.
-Cel mai bine funcționează să aducă apă în sol și până la rădăcini.
-Micro-aspersoarele rotative au nevoie de o anumită presiune pentru a se roți corect. Dacă presiunea este prea mică, acestea nu se rotesc și prezintă doar un singur jet de apă.
-Mai puține probleme cu buruienile, deoarece sistemele în general nu udă întregul sol sau suprafață de aplicare.
-Poate fi ușor și complet automatizat, reducând costurile cu forță de muncă.
-Poate aplica în mod eficient apă la diferite tipuri de culturi, inclusiv culturi în rând, livezi, fructe de pădure și podgorii.
De ce este avantajos un sistem de irigare prin picurare
Există multe studii care arată de ce un sistem de irigare prin picurare este avantajos. Este ușor să realizați udarea plantelor cu un sistem de picurare. Este ușor să obțineți pentru plantele din grădina cantitatea potrivită de umiditate de care au nevoie pentru a crește. Spre deosebire de sistemele de stropire, un sistem de picurare poate aplică apă la rădăcina plantei chiar atunci când are nevoie de ea. Pentru plantele mai mici, un emițător va fi suficient, dar pentru plantele mari, puteți folosi până la trei. Sistemele de picurare permit personalizarea ușoară și ieftină pentru a răspunde nevoilor fiecărei plante. Când utilizați un sistem de picurare pentru a va iriga plantele, economisiți mediul înconjurător de deșeuri și va protejați portofelul de acoperirea costurilor inutile. Sistemele de sprinklere va oferă mai puțin control asupra zonelor de udare ale terenului vostru care nu au nevoie de mult. De asemenea, pierd apă din cauza vântului, evaporării și a altor forțe exterioare. Deoarece apă este adusă chiar lângă rădăcina plantei, nu trebuie să va faceți griji cu privire la apă irosită. Un bonus suplimentar la acest aspect al sistemului de picurare este că nu face mizerie. De exemplu, un sistem de picurare nu vă va inundă trotuarul sau nu vă va pulveriza accidental mașină proaspăt lustruită. O modalitate excelență de a controla debitul de apă este cu regulatoarele de presiune de picurare.