Retete de toamna gustoase si usor de preparat
Recomandat gurmanzilor: 3 rețete savuroase pe care să le gătești mai ales toamna
Dacă ai chef să încerci niște rețete noi în bucătărie, toamna este anotimpul perfect. Târgurile și iarmaroacele sunt pline cu produse proaspete, care îți vor alinta organismul cu vitamine și poftele cu arome. Amalgamul de fructe și legume disponibile în acest sezon, îți lasă mână liberă pentru a experimenta cât vrei sau, mai bine spus, cât te ține imaginația. Și dacă, totuși, nu ai timp pentru experimente, îți punem la dispoziție câteva rețete delicioase cu care nu vei da greș toamna aceasta.
- Supă-cremă de dovleac
Ingrediente: un dovleac de mărime medie, curățat și tăiat cuburi; două bucăți de praz; două tulpini de țelină tocate; trei căței de usturoi tocați; 1 litru bulion de pui; o lingură de ulei de măsline; o jumătate de linguriță de rozmarin; sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Pune la călit în uleiul de măsline țelina și prazul. Adaugă bucățile de dovleac și usturoiul tocat. Călește ingredientele împreună pentru încă vreo 30 de minute. Condimentează-le cu sare și piper după gust.
Când amesctecul de ingredient este gata, trebuie să le omogenizezi împreună cu bulionul de pui. Optează pentru omogenizarea cu blenderul, pentru a obține efectul de supă. Înainte de a servi amestecul în boluri, adaugă rozmarinul pentru un plus de aromă.
- Salată de sfeclă cu nuci și cremă de brânză
Ingrediente: sfeclă roșie, sare, 50g nuci prăjite și tocate, 2 linguri capere, 350 g fenicul feliat , 60 ml ulei de măsline, 1 linguriță de ceapă verde tocată mărunt, 1 lingură oțet de vin, ¼ linguriță muștar Dijon, 4 linguri zeamă de lămâie, 100 g cremă de brânză, coaja rasă de la 1 lămâie, piper.
Metoda de preparare:
După ce speli sfecla, asezoneaz-o cu sare, piper și ulei de măsline și pune-o la cuptor într-o tavă cu puțină apă, acoperită cu folie de aluminiu. Verifică dacă sfecla este gata introducând un cuțit până în mijlocul ei. Separat, amestecă crema de brânză, coaja de lămâie și 1 lingură de zeamă de lămâie. Condimentează cu sare si piper. Într-un alt vas, omogenizează muștarul, 3 linguri de zeamă de lămâie, oțetul, sare, piper și uleiul de măsline.
Când sfecla este gata, las-o să se răcească, curăț-o de coajă și tai-o cubulețe. Amestecă sfecla cu feniculul, caperele și vinegreta cu muștar. Chiar înainte de a fi servită, presară deasupra nucile tocate și dressing-ul cu crema de brânză.
- Salată de toamnă cu pere
Ingrediente: pere, ¼ linguriță de piper negru, o pară feliată subțire, 1 mână de frunze de salată verde rupte, 1 lingură de capere tocate, 3 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de oțet balsamic, 1 ½ linguriță de muștar, 1/2 linguriță de sare, 80g de nucă tocată, prăjită, 60g de zahăr.
Metoda de preparare:
Dizolvă zahărul într-o tigaie pe foc mediu și amestecă-l până când devine de culoarea caramelei. Stinge focul și amestecă în el nucile tocate. Toarnă amestecul pe o hârtie de copt și lasă-l să se întărească, apoi rupe-l în bucăți.
Separat, amestecă oțetul cu muștarul și adaugă treptat uleiul. Amestecând în continuu, adaugă caperele tocate. Pune pe un platou frunzele de salată rupte bucăți, iar deasupra pune feliile de pere și nucile caramelizate. Toarnă dressing-ul și condimentează cu piper.
Printre alte rețete de toamnă putem număra: ardeii umpluți cu carne de vită, piept de pui cu prune și legume.
Iar pentru a trăi din plin experiența unei cine perfecte într-o seară de toamnă, pune pe masă într-o vază mică un buchet de gerbere sau crizanteme pitice, aprinde două lumânări decorative, servește mâncarea gătită și savurați gustul vieții. Poftă mare!
Foto credit: pixabay.com