Panourile solare folosesc caderea libera similareâ unei cascade

Panouri solare cu recirculare- eficiente prin simplitate

Panouri solare cu recircularea naturală a apei – Eficiență prin simplitate

Cu mulți ani în urmă un om fain și foarte concentrat asupra eficientizării resurselor îmi arăta

Panourile solare folosesc caderea libera similareâ unei cascade
Panourile solare folosesc caderea libera similareâ unei cascade

cum ne întoarcem spre natură pentru sisteme care să aibă un randament mare și consum mic.  Era într-unul din acele momente pe când gadgeturile își luau având și sub influența ofertei care invada de peste tot,  iar eu aș fi zis că sofisticat este sinonim cu eficiența, iar acea lecție chiar mi-a prins bine.  

Așa am ajuns să privesc dincolo de obiecte și să analizez principii de funcționare, iar cum vedeam asemănarea cu fenomene naturale, cu atât deveneam mai sigură că respectivul echipament  trebuie să fie eficient. Așa se face că am apreciat noile tehnologii în condensare prin asemănarea cu punctul de rouă din natură, turbinele eoliene ca pe niște moriște de vânt mai tehnologizate și prevăzute cu transformatoare, am privit pescărușii și am văzut zborul avioanelor, pe scurt, am știut că orice tehnologie inspirată din natură are mai mari șanse să lucreze mai bine și mai ieftin pentru noi, consumatorii.

Sistemele solare Saunier Duval – inspirate din natură  – apă caldă gratis pe timpul sezonului cald

Recent am întâlnit conjunctural sistemele solare Saunier Duval – Helioblock 3  cu circulație naturală a apei, care mi-au stârnit același entuziasm prin simplitatea cu care încălzește apa fără să consume alte resurse. Tot ce trebuie să facem este să instalăm corect sistemul și să îl folosim.

 

Care este principiul de funcționare al acestor panouri solare Helioblock 3? Sistemul este format dintr-un panou solar care trebuie pozitiționat în plan înclinat, plus un rezervor care este amplasat deasupra panoului. Întregul sistem folosește principiile circulației naturale ale apei, iar  ansamblul funcționează bazându-se pe tehnologii simple și eficiente. Concret, radiația solară încălzește apa din panou, care are și rol de agent termic. Apa caldă urcă spre rezervor unde există un schimbător unde cedează căldură. Apa din boiler se încălzește și poate fi utilizată pentru consum, în timp ce apa – agent termic se răcește, coboară și reia fluxul încălzire- răcire în sistem.

În afară de circulația apei datorită schimbărilor termice ale lichidului, Saunier Duval Helioblock3  folosește căderea gravitațională, care permite apei că ajungă din nou în circuitul din panoul solar. Astfel,  acest ansamblu nu are nevoie de un sistem de pompare a apei, nu consumă energie electrică,  de aici și economiile utilizatorului.

Care sunt avantajele – sistemelor solare cu circulare naturală a apei?

Avantaje

  • Sunt eficiente și nu au nevoie de extra resurse de energie să funcționeze. Așadar, ieftine pentru consumator.
  • Rezervoarele moderne sunt de dimensiuni mari și pot acoperi întregul necesar de apă pe durata verii. Acoperă până 60% din necesarul anual de apă caldă al unei locuințe.
  • Folosindu-se de principii simple de funcționare, fără angrenaje electrice sau mecanice, riscul de a se defecta este mai mic. Întreținerea e simplă, cu minim intervenție din partea utilizatorului.
  • Se montează simplu, fără mari bătăi de cap, fără să presupună lucrări de instalații sau electrice complexe. Astfel, poate fi instalat ieftin și rapid.

Dezavantaje

  • Panourile solare cu circulație naturală, de tipul celor de la Saunier Duval Helioblock 3, nu funcționează autonom pe durata iernii. Zilele sunt mai scurte, cerul acoperit de nori, iar temperaturile extreme nu ajută sub nicio formă încălzirea și circularea naturală a apei.  

Cum sunt inspirate centralele în condensare de rouă?

Punct de roua centrale termice
Centralele termice ultra-eficiente folosesc aceleași principii.

Am scris la începutul articolului despre asemănarea între centralele în condensare și roua dimineților.  Fiecare dintre noi am văzut în  diminețile răcoroase de vară, mai ales la  munte,  iarba acoperită cu boabe grele de rouă. Apa aceea exista în atmosferă pe durata zilei sub formă de vapori. Pe timpul nopții, acești vapori ating suprafața rece a vegetației și se transformă în apă.

Acest fenomen are loc doar la anumite temperaturi și în condiții de umiditate relativă specifice,de aceea acest fenomen nu apare în orice condiții. Teoretic, aceasta ar apărea doar la temperatura la care vaporii ar fi 100% saturați. În practică, temperatura  punctului de rouă, când vaporii se transformă în condens (lichid) ține de o varietate de parametri, fiind nevoie de calcule specifice pentru a stabili punctul de rouă în respectivul mediu.

Centralele termice în condensație funcționează pe același principiu. Acesta este și motivul pentru care ele sunt eficiente la anumite temperaturi în circuitul tur- retur, pentru ca acestea să permită condensarea și reutilizarea energiei latente din vaporii de ardere. Cele mai multe centrale de acest tip au randament de peste 100% doar într-un circuit aflat la temperaturi de 60 grade Celsius – 40 grade Celsius.

Am scris acest articol ca urmare a articolului pe quickshop.ro, dar sunt principii pe care le-am apreciat dintotdeauna. Pe site foarte posibil să mai vedeți de acum înainte alte teme similare. Așadar nu uitați:  ce e inspirat din natură funcționează în beneficiul utilizatorului uman!

Identificator Unic European EUID Previous post Identificator unic european
parchet de lux Alma Next post Alma si parchetul de lux