Oportunitatea nu te asteapta maine- Alina, Corelle.ro
„Oportunitatea nu te așteaptă mâine, pentru răspunsul pe care trebuie să-l dai azi. Acum.” – Alina, Corelle.ro
Vi s-a întâmplat să vă placă o persoană și să vă conectați cu ea fără să o întâlniți? Așa, doar dintr-un schimb de mailuri și văzând ce face să simți că rezonați?!!! Cumva, modul în care anumiți oameni îți răspund la mesaje să te bucure pur și simplu? Că oameni pe care nu i-ai văzut niciodată să te facă să de identifici cu ei?
Alina este una dintre invitatele atipice în seria de interviuri „Femeia dincolo de citate” pe iexplore.ro. “Ne cunoaștem” de mai bine de un an, fără să ne fi văzut vreodată.
Este unul dintre antreprenorii din spatele start-up-ului Corelle.ro, magazin cu bijuterii din argint de lux, aș zice un concept de boutique bijoux online. Am început și continuat colaborarea online și am simțit bun simț și grijă pentru alții încă de la început din modul în care erau formulate cererile și răspunsurile. Mai mult, am intuit grija de a face lucrurile corect și din grijă pentru alții. Chiar spuneam unei prietene care m-a prins scriind pentru proiect “nu știu cu cine colaborez, dar îmi place și scriu cu drag!”
Sunt workaholic. Nu știu dacă e bine sau rău, dar nu sunt singura în această barcă. La ore târzii colaboratorul cu cuvinte frumoase și bun simț era conectat pe unul dintre canalele de chat pe care mai comunicam. A doua zi vedem o nouă imagine inspirată pentru social media.
Pe măsură ce corespondam realizam că dincolo de mesaje e implicare, mult bun simț si dorința de a face lucrurile bine. Urmăresc site-ul Corelle.ro încă de la începuturi și văd lucruri evoluând. Schimbările nu sunt cantitative, sunt calitative. Nu se face nimic heirupist, toate sunt gândite și implementate cu grijă și respect. Pentru afacere și pentru alții.
De ce spun că Alina și colaboratorii de la Corelle fac lucrurile din grijă pentru alții? În primul rând uitați-vă la site, la fotografii, la grafică! Apoi, au fost niște chestii care pe mine personal m-au atins și mi-au confirmat empatia colaboratoarei dincolo de un IP. De Sărbători, Iepurele de martie – grăbit și grobian (adică eu) – a trimis un newsletter cu urări către clienți. Personale, dar trimise la listă. Alina mi-a răspuns cu un mesaj personal și cald în care îmi ura ce eu simțeam că am nevoie. Recent, a mai făcut un gest care m-a provocat să țopăi (faptic!!!) și care îmi arăta grija și atenția pe care o acordă oamenilor din jur, în acest caz mie.
In această serie de interviuri mi-am propus să aduc femei normale, împăcate cu cine sunt, care fac lucruri aparent normale într-o societate normală. Personal simt că scara valorilor s-a modificat și prin invitatele mele îmi doresc să readuc modele reale, dintre oamenii de lângă noi.
Nu aveam și nu am concret imaginea persoanei pentru care scriu. Colaborăm pe o platforma de project management, iar dincolo de imagini -sensibil estetice și selecția de produse simțeam intuiția unei femei cu bun gust. Când am demarat interviurile m-am gândit la acest proiect și starea de bine pe care o am când scriu pentru acest site. Mi s-a confirmat că există acea o mână de femeie pe care am intuit-o. Am insistat să răspundă. Veți vedea că intuiția dincolo de cuvinte funcționează, iar dacă vreți să intrați în antreprenoriat online, chiar vă recomand să citiți!
*
**
Corina Stefan (iexplore.ro): Te-ai îndreptat spre o afacere în care esti înconjurată de frumos, bijuterii din argint deosebite. Administrarea și promovarea magazinului online este la fel de delicată precum bijuteriile Corelle?
Alina (Corelle.ro) Este într-adevar o treabă mai mult decât delicată. Uitându-ne la întreg procesul, asa de la un capăt la altul, te lovești de tot felul de lucruri la care trebuie sa fii foarte atent.
Să ții pasul cu tendințele, să urmărești in detaliu cererea din piață, să oferi calitate, servicii bune, per ansamblu o imagine frumoasă și pe cât posibil un preț cât mai accesibil în raport cu concurența. Orice eroare în acest lanț, sigur va conta ulterior și incepi sa ratezi scopul.
Și eu, și soțul, am crescut în paradigma mentalității societății socialiste, acum corporatiste 😊, mergi la școală, învață bine, obține o diplomă, doua, trei, și vei avea o cariera de succes. Sigur, toate pot suna foarte frumos până la un punct. La mine fractură de logică s-a produs când o mătușă foarte apropiata a rămas fără serviciu, cu 10 ani înainte de pensionare, și de aici calvarul. M-am proiectat pe mine la vârsta ei si m-am înspăimântat. Nu era de bine 😊.
CS: Care este povestea din spatele Corelle.ro? Cum ați avut curajul sa deschideți un magazin online cu bijuterii de argint din lux în condițiile în care majoritatea romanilor cauta ieftin?
Alina: A fost și o conjunctură pozitivă.
Interacționam deja de câțiva ani în zona asta, chiar dacă destul de tangențial, dar în subconștient, ușor-ușor, se năștea ideea de avea un business propriu cu bijuterii din argint. Dacă pe zona de aur și diamante existau deja câțiva jucători mari care ofereau deja o imagine de lux, ei bine, pe zona de argint nu am văzut același lucru, erau multe goluri, s-a ivit cumva o oportunitate și am pornit de la început cu ideea ca da, segmentul de bijuterii de argint are nevoie de o imagine frumoasă, iar prin Corelle chiar asta încercăm să arătam.
Să fii antreprenor e o schimbare la 180 de grade. La început le faci pe toate, ești și șef, și angajat. Tu centrezi, tu dai cu capul. Avantajul e că ai o evoluție mai rapida, dar chestia asta pe termen lung te erodează mult mai repede. Te tine 100% conectat, nu doar 8h cât lucrezi într-un job normal.
Aveam nevoie de o alternativă la acest sistem cu multe găuri.
CS: Cum e sa fii femeie- antreprenor într-un domeniu atât de concurențial?
Alina: Întâi și întâi, e o schimbare de mentalitate. Și eu, și soțul, am crescut în paradigma mentalității societății socialiste, acum corporatiste 😊, mergi la școală, învață bine, obține o diplomă, doua, trei, și vei avea o cariera de succes. Sigur, toate pot suna foarte frumos până la un punct. La mine fractură de logică s-a produs când o mătușă foarte apropiata a rămas fără serviciu, cu 10 ani înainte de pensionare, și de aici calvarul. M-am proiectat pe mine la vârsta ei si m-am înspăimântat. Nu era de bine 😊.
Aveam nevoie de o alternativă la acest sistem cu multe găuri.
Să fii antreprenor e o schimbare la 180 de grade. La început le faci pe toate, ești și șef, și angajat. Tu centrezi, tu dai cu capul. Avantajul e că ai o evoluție mai rapidă, dar chestia asta pe termen lung te erodează mult mai repede. Te tine 100% conectat, nu doar 8h cât lucrezi într-un job normal.
Iarăși, ne-a fost greu să învățam să ne dăm de muncă în fiecare zi. Când ești propriul tîu sef, nu te impinge nimeni de la spate. Nu sună niciun ceas, nicio alarmă. Te trezești când vrei. Te culci când vrei. Dacă n-ar fi vălvătaia asta a orașului ai zice ca e weekend în fiecare zi 😊. Asta e iar o chestie care dăunează. Pierzi timp prețios și planul tău inițial se duce văzând cu ochii. Participi la distrugerea visului tău.
Sigur, pe parcurs am învățat sa gestionam mai bine lucrurile astea.
(…)ai senzația ca un magazin online poate fi soluția viabilă a unui un job clasic de 8h. In fond, primești comenzi online pe care le onorezi în timp ce tu îți faci treaba ta de zi cu zi. Adică cu minim de efort și stres. Nu-ți rămâne decât să pui pe roate un astfel de mecanism și să te faci puțin cunoscut. Suna simplu.
Ei bine, nu e deloc așa.
CS: Care au fost cele mai neașteptate provocări in antreprenoriatul online? Dar cele mai mari bucurii?
Alina: Venind din paradigma angajatului, ai senzația ca un magazin online poate fi soluția viabilă a unui un job clasic de 8h. In fond, primești comenzi online pe care le onorezi în timp ce tu îți faci treaba ta de zi cu zi. Adică cu minim de efort și stres. Nu-ți rămâne decât să pui pe roate un astfel de mecanism și să te faci puțin cunoscut. Suna simplu.
Ei bine, nu e deloc așa.
Pe lângă mecanismul în sine, mecanism care trebuie să te asiguri că nu dă rateuri, trebuie să te ocupi de multe alte aspecte care nu sunt, sau nu funcționează cum ar trebui. Începi să înțelegi că nu poți mulțumi pe toată lumea. Fie te resemnezi, fie păstrezi mentalitatea de învingător, te zbați mai mult, iți aduni resursele și continui drumul.
Cea mai mare satisfacție e faptul ca avem un program destul de flexibil, în ciuda timpului destul de limitat, mai ales în contextul: business, soț, copil. Am reușit cumva să le integrăm pe toate și să petrecem timpul împreună mult mai mult ca înainte. Cea mai mare parte din timp o petrecem împreună, iar asta o vad ca cea mai mare realizare. Un lucru pe care părinții noștri nu l-au putut obține la vremea lor.
Oportunitatea nu te așteaptă mâine, pentru răspunsul pe care trebuie să-l dai azi. Acum.
CS: V-am văzut online, lucrând până târziu . Cum se împacă antreprenoriatul cu timpul liber?
Alina: Așa este, suntem destul de conștiincioși.
Când ești startup și dacă vrei sa ai performante, trebuie sa lucrezi peste medie. Oportunitatea nu te așteaptă mâine, pentru răspunsul care trebuie sa-l dai azi. Acum.
E un scenariu dus ușor la extrem, dar asa funcționează. Iar noi suntem și perfecționiști. Mentalitatea cu “merge și așa” la noi nu prea funcționează. Sigur, mentalitatea asta nu prea se împacă bine cu timpul liber. Cel puțin în etapa aceasta în care suntem noi acum cu business-ul. E o etapa de sacrificiu, e normal. Dar e doar o etapa pe care o vom depăși la un moment dat.
Mentalitatea cu “merge și așa” la noi nu prea funcționează. Sigur, mentalitatea asta nu prea se împacă bine cu timpul liber. Cel puțin în etapa aceasta în care suntem noi acum cu business-ul. E o etapa de sacrificiu, e normal.
CS: Cum crezi ca aleg femeile bijuteriile? Cu ochii sau cu sufletul?
Alina: Grea intrebare.
Mi-ar plăcea sa cred ca aleg cu sufletul, eu una asa aș face.
CS: Aveți o colecție frumoasa de inele de logodnă. Te instig sa îmi spui niște secrete “din casă” : cum aleg bărbații inele de logodnă pentru iubite?
Alina: Mulțumim! Trebuie sa recunosc ca stam foarte bine pe zona aceasta. După un efort destul de consistent ne-am atins un obiectiv.
Da, e un subiect tabu 😊. Ai să rămâi uimită, dar majoritatea bărbaților care comanda vin la punct ochit, punct lovit. Știu exact ce vor și nu prea stau pe gânduri. Mai departe nu știu cum se finalizează dar cel puțin pe partea de decizie cam așa stau lucrurile.
CS: Ce îți umple sufletul la finalul zilei?
Alina: Faptul ca am mai pus o cărămidă la acest vis al nostru pe care îl avem. 😊
Multumesc frumos, Alina! Că mi-ai răspuns, că pui cărămidă peste cărămidă să construiești visuri în ciuda greutăților care apar la început de drum.
Prin corespondența online cu Alina și soțul ei (cred! ) am învățat că empatia există și în relațiile construite online când ești atent și îți pasă.