Medici veterinari din vocatie
Dedicație și profesionalism în servicii medicale veterinare
M-am apucat să scriu aceste rânduri pentru că echipa Clinica Ta Veterinară, fiecare dintre membrii ei, reprezinta oameni cu suflet, acel crez pentru care am reînceput sa scriu pe blog. Am interacționat, am ajuns să cunosc echipa și pot sa cuprind dedicația și profesionalismul care salvează vieți sau alină durerea companionilor noștri necuvântători.
Recunosc, am petrecut o bună parte de timp între ei încercând să prind ce vorbesc, pentru că pentru mine, diverse discuții profesionale păreau limbi străine și pe bună dreptate. Au început să îmi răspundă la fiecare întrebare de tipul ce înseamnă …? ( ca o glumă când am auzit prima oară PIF, eu care am tot scris despre echipamente de încălzire, m-am gândit la punere în funcțiune. În medicina veterinară PIF este acronim de la peritonită infecțioasă felină, aflu acum). Tocmai fiindcă am văzut lucruri, am văzut dedicația, mi-a fost greu să nu mă simt oarecum copleșită de însemnătatea muncii lor.
Cabinetul veterinar nu este doar un loc unde pisici și câini drăguți dau bună dimineața, alături de stăpân la o ceașcă de cafea! Dimpotrivă.
Facebook-ul este plin de animale care fac tot felul giumbușlucuri sau imagini ale cabinetelor veterinare în care vin animale să spună bună dimineața, ce frumoasă este viața, pe scurt animale care ne stârnesc zâmbete! Adevărul crud este că animalele ajung în clinică fiindcă au probleme reale. De fapt, ca și în cazul oamenilor sau chiar mai rău, multe dintre ele ajung la medicul veterinar când problema este dureros de gravă.
Clinica Ta Veterinară este o clinică non-stop și am văzut o pisici care au căzut de etajele superioare, cu șoldul dislocat și fractură de femur după o bătaie între animale, am văzut câine zăcând cu babesie și care în ciuda alimentării cu perfuzii și tratamentelor pe care le administra echipa, abia se refăcea, animale efectiv atacate de căpușe, încât animalul abia se ținea pe picioare din cauza anemiei. Și, grației expertizei Ancăi Cristea în oncologie, în secția dedicată a cabinetului am aflat că și la animale cancerul este o maladie ucigătoare, un criminal în serie care nu iartă și nu vede drăgălășenia animalului. Pentru că am ajuns la numele Ancăi voi scrie câte puțin despre fiecare membru al echipei.
În medicina veterinară muncă echipei se traduce prin starea de bine a animalului
Dr. Anca Cristea este leaderul echipei, un leader real urmat pentru expertiza sa și pentru felul în care aceasta este. Anca are un CV impresionant, urmând o serie de specializări în oncologie veterinară în străinătate. Dincolo de toate acestea Anca este un om fain, cu bucuria de a putea ajuta, echilibrat și cu o putere de decizie de moment incredibilă. Am surprins-o în tip ce analiza o radiografie ( foarte posibil să fi fost un caz de cancer, aceasta fiind expertiza ei) și se bucura din tot sufletul că animalul poate fi salvat. Era însărcinată în opt luni și opera unul dintre cele mai urâte cancere posibile la un câine. Era un caz special, o tumoră de 3 kg invadase abdomenul animalului într-un termen scurt, pe care Anca, alături de Andrei și Adriana au extirpat-o ca animalul să poată trăi mai bine.
Dr. Anda Dima este medicul jovial în colegi, cu o bucurie reală, dar mereu serios cu meseria sa. În cel mai simplist mod spus, Anda pot spune că face operă de artă “să pună un animal la loc” după o operație chirurgicală. Modul în care realizează cusăturile finale sunt impresionante. Și sunt sigură că ce am văzut eu este doar o mostră din ce ceea ce se întâmplă în timpul operației.
Dr. Adriana Delescu este maestru în ecografie abdominală și anestezist, cititor de diagnostic dincolo de imaginile neutre pentru noi toți, ale imagisticii medicale. Adriana analizează cu conștiinciozitate ecografiile și toate analizele, le pune cap la cap, pune întrebări să ajungă la diagnostic. Am văzut- la o consultație veterinară cu un deținător de pisică, iar munca ei și a celorlalți medici mi s-a părut aproape o muncă de detectiv de investigații.
Pe Dr. Valentina Petre o asociez mai degrabă medicinii generaliste, a urgențelor medicale. Tânără, veselă și prietenoasă, reușește să empatizeze cu pacienții, dar să reusșescă să facă o afonă ca mine să înțelegă despre ce este vorba la acele cazuri pe care mi le-a arătat.
Dr. Andrei Popescu este un tânăr chirurg, foarte pasionat de munca sa, continuă să specializeze continuu. Ca să înțelegeți, a terminat recent externship Fitzpatrick Refferals UK, dorind să performeze în domeniul său. În timpul operației este concentrat și sigur, altfel este relaxat și empatic, găsind o cale de comunicare atât cu colegii, dar și mai interesant, cu animalele. De fapt toți colegii din echipa Clinica ta Veterinară o fac.
Apoi este echipa de asistenți, studenți la medicină veterinară, tineri entuziaști, care stau alături să învețe și să fie de folos. E o echipă sudată și am fost norocoasă să văd acest lucru pe când aveam îndoieli că ar mai exista așa ceva, într-o societate supra-competitivă. Fiecare este acolo să își facă treaba cât poate de bine și să îl completeze pe celălalt. Am înțeles printre rânduri că vin de acasă în afara orelor de serviciu doar să participe la un caz aparte. Așa ceva, mai greu de întâlnit!
Pentru că vroiam să înțeleg cel puțin la nivel de idee ce înseamnă medicina veterinară, am asistat la un raport de gardă. Dincolo de faptul că la finalul discuției aveam o pagina A4, plină de termenii pe care nu înțelesesem, am cuprins alte lucruri. Animalele nu vorbesc, iar oamenii acești fac muncă de detectivi să ajungă la un diagnostic. Analizează animalul, vorbesc cu proprietarul ce a mâncat, cum a ieșit, cum a interacționat, fac analize și para – analize, apoi monitorizează și ei animalul în internat. Sunt o variantă mult mai caldă, mai umană, mai colegială a Dr. House dacă mă întrebați pe mine.
Apoi am văzut grija cu care se preocupă să hrănească, trateze și aline animale, să se dezvolte ca profesioniști să poată fi și de mai mare ajutor. Am scris aceste lucruri să înțelegeți că într-un cabinet veterinar dedicația și profesionalismul sunt similare sau poate chiar mai provocatoare decât într-un spital uman. Din fericire pentru mine am avut oameni potriviți în jur de la care să învăț acest lucru și care își arată umanitatea practicându-și meseria cu demnitate, fără ostentație.
Fotografiile sunt din cabinet, imaginea echipei este furnizata de Clinca.
NB: Clinica Ta Veterinară caută colegi! Echipa e faină, după cum am scris. Pentru noii colegi, asistenți sau medici, este important să împărtășească aceeași dedicație pentru actul medical. Restul le puteți vorbi la un interviu. Vă încurajez să aplicați.