In ce consta operatia de tunel carpian?
Operatia de tunel carpian este o interventie chirurgicala care se efectueaza pentru eliminarea definitiva a simptomelor sindromului de tunel carpian. Simptomele includ amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in mana. Operatia presupune sectionarea ligamentului carpian transvers (banda de tesut care inconjoara tunelul carpian prin care trece nervul median) de la incheietura mainii. In acest fel, se indeparteaza presiunea asupra nervului median, nerv ce asigura sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii si inerveaza unii muschi ai mainii ce realizeaza miscarile fine, precise.
Operatia de tunel carpian
Operatia de tunel carpian, denumita si operatia de eliberare a tunelului carpian sau decompresia tunelului carpian, este, dupa cum am spus, o interventie ce implica taierea ligamentului carpian transvers. Acest ligament este conectat de oasele incheieturii mainii pentru a forma tunelul carpian. 9 tendoane si nervul median trec prin acest tunel pana la degete.
In sindromul de tunel carpian, nervul median este comprimat (strans intr-un spatiu mai mic). Acest lucru provoaca de obicei furnicaturi, amorteala si durere in mana. Sectionarea ligamentului carpian in timpul interventiei chirurgicale elibereaza presiunea din tunelul carpian. Astfel, simptomele vor disparea.
De ce poate fi necesara operatia de tunel carpian?
Un medic specializat in bolile si chirurgia mainii ti-ar putea recomanda interventia chirurgicala de eliberare a tunelului carpian daca:
- Te confrunti cu simptome severe (care includ slabiciune semnificativa si amorteala continua);
- Ai incercat alte tratamente, cum ar fi purtarea unei atele pentru incheietura mainii si injectii locale cu corticosteroizi, dar inca ai simptome.
Cum te pregatesti pentru operatia de tunel carpian?
Operatia de eliberare a tunelului carpian este o procedura de o zi. Interventia, in sine, dureaza cel mult 20 de minute, iar perioada pe care o petreci in spital nu este mai mare de 2 ore.
De regula, operatia se face sub anestezie locala. Asta inseamna ca vei fi treaz in timpul interventiei, doar zona care este operata se va simti amortita.
Medicul de mana te va anunta daca trebuie sa faci ceva specific pentru a te pregati inainte de operatie. Daca iei orice medicamente anticoagulante (de subtiere a sangelui), probabil ca iti va cere sa opresti administrarea acestora cu cateva zile inainte.
Ce se intampla in timpul operatiei de tunel carpian?
Inainte de toate, ti se va administra o injectie cu anestezic local, astfel incat sa nu simti niciun disconfort in timpul procedurii. Chirurgul de mana va verifica daca anestezicul a functionat inainte de a incepe operatia. Este posibil sa simti inca o presiune, dar nu ar trebui sa existe nicio durere.
Operatia de eliberare a tunelului carpian poate fi efectuata in doua moduri: chirurgie deschisa si chirurgie endoscopica.
In cadrul operatiei deschise, chirurgul efectueaza o incizie minima (de circa 2 centimetri), aproape de partea inferioara a palmei. El va folosi un cutit special pentru a sectiona ligamentul carpian. In acest fel, el va largi tunelul carpian si va usura presiunea asupra nervului median. Taietura din piele este apoi inchisa, lasand in urma o cicatrice care sa ramana aproape invizibila dupa vindecare. Un bandaj este pus apoi in jurul mainii operate.
In interventia chirurgicala endoscopica, medicul face una sau doua taieturi mici in piele, in apropierea tunelului carpian. Apoi va introduce o camera mica pentru a vedea in interiorul incheieturii mainii. De asemenea, va introduce si alte instrumente minuscule pentru a taia ligamentul carpian. Chirurgii care efectueaza astfel de operatii au nevoie de pregatire si experienta adecvate, precum si de echipamente speciale.
Ce se intampla dupa operatia de tunel carpian?
In urma operatiei, trebuie sa mentii ridicat membrul operat si sa porti o contentie elastica. Imediat, poti incepe sa iti misti degetele, cu incarcare progresiva, in asa fel incat la 3 saptamani sa iti poti relua activitatile normale. Activitatile de forta, insa, pot fi reluate doar dupa doua luni.
In unele cazuri, se recomanda ca, dupa operatie, pacientul sa urmeze un program de exercitii de kinetoterapie pentru o recuperare mai usoara.