Dulceata cu tricolor-identitate culturala romaneasca in context european- fapte

Identitate culturala romaneasca in context european in an Centenar

De ce este important sa ne cunoastem identitatea culturala romaneasca in context european?

Un popor care nu isi cunoaste istoria, radacinile, identitatea culturala, este precum un copil fara parinti. Istoria unei natiuni este prezentul, trecutul si viitorul, ne dezvaluie parcursul pe care l-au avut pe drumul vietii stramosii nostri, cu bune cu rele, astfel incat noi, urmasii sa invatam din greselile lor si sa ne urmam drumul propriu. Asa am invatat ca suntem un popor cu un trecut furtunos, dar si un popor cu resurse foarte bogate.

Identitatea culturala nationala – o reflexie a istoriei reale a unui neam

Ne-am luptat si am dobandit o identitate nationala, am contribuit din plin la formarea unei culturi europene si internationale. Romanii nu sunt un popor mai prejos decat altii. Suntem un popor ca oricare altul, dar unul care a dainuit timpului si a scris istorie.  

Dulceata cu tricolor-identitate culturala romaneasca in context european- fapte
Un borcan cu tricolor pe raftul unei gospodine din Tara Fagarasului. Dincolo de tricolor aceasta doamna si familia ei au pastrat Moara pe Apa de la Ohaba functionala.

Din pacate, istoria a ajuns sa fie o materie periferica, sa fie considerata mai mult o sursa de documentare pentru o nota la scoala. Este suficient sa accesezi Google sau Wikipedia si sute de informatii sunt asternute in fata noastra cu viteza a cateva miimi de secunde. Insa, aceste informatii, de multe ori sunt doar bazate pe niste opinii despre anumite parti ale trecutului nostru ca si popor.

Istoria pura nu mai este predata in scoli pentru a ne simti ca facem parte dintr-un intreg, ci este o materie care trebuie bifata. Nicidecum o materie care sa vorbeasca despre identitatea romaneasca. Cunoasterea trecutului este o parte foarte importanta a fiecarui om in parte intrucat viitorul este construit astfel incat greselile din trecut sa nu mai fie facute, sa fie lasat loc de mai mult bine. Astazi, doar istoricii mai cunosc evenimentele din anul 1918, de exemplu. In anul centenarului, populatia revede doar festivismul evenimentului, rupandu-se de adevarata semnificatie a celor 100 de ani, de Primul Razboi Mondial si vietile pierdute, pe cand pe frontul de lupta de la Oituz, Marasti, Marasesti s-a spus pe aici  nu se trece.

Centenarul un prilej sa ne amintim cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam

Poate ne este util ca in anul Centenarului sa ne uitam in urma si sa realizam ca actul de unire realizat in urma cu 100 de ani reprezinta o istorie milenara in care strabunii nostri au scris istorie, uneori cu sange, dar mai ales prin faptul ca au pastrat un spirit viu prin cultura pastrata care ne defineste si in ziua de astazi. Romanii nu sunt mai buni sau mai rai decat alte natii, dar SUNT aici inca pe acest teritoriu pe care odinioara au trait dacii.

Pentru identitate culturala nationala in context european nu trebuie sa rescriem trecutul, dar putem scrie istoria cu faptele facute azi

Istoria nu poate fi rescrisa. Razboiul daco- roman a existat, la fel si cucerirea romana. Din apetenta noastra pentru o identitate culturala iesita din comun incercam sa rescriem istoria. Poate ar fi mai util sa vedem ca suntem suma experientelor istorice asa cum s-au intamplat.

Tara Hategului

Poate ar fi mai util sa vedem respectul pe care romanii cuceritori il acordau dacilor si poate ar fi util sa ne amintim ca avem radacini aici, iar aceste radacini au cules si seva seva buna si seva dureroasa.  Nu suntem mai buni, nu sunem mai rai, dar SUNTEM aici.

Adamclisi -istoria daci romani
Adamclisi

Dincolo de festivism, Centenarul e un motiv bun sa ne oprim si sa vedem cine suntem si incotro ne indreptam. E un motiv bun  sa ne oprim in a vorbi si sa incepem sa facem lucruri pentru a ramane ceea ce suntem, noi, aici.

Arcul de triumf - identitate nationala culturala contemporana
Arcul de triumf

Constiinta identitatii nationale se creaza doar interactionand cu locuri, cu oameni si cunoscandu-le istoria asa cum este ea

Cei interesati nu au acces decat la informatii vagi, la date si evenimente insirate pe o lista in care nu este loc de formarea unei opinii proprii sau de lecturarea unui document cu valoare pentru descoperirea propriei noastre identitati. Cum poate percepe un elev astazi de ce se intampla anumite lucruri daca nu cunoaste istoria? Cum poate sa isi culeaga informatiile astfel incat sa poata sa ajunga la propriile concluzii fara sa le citeasca pe ale altora?

Omul se naste cu dorinta de a cunoaste. Turismul se axeaza pe istorie. Excursiile in zonele cu o importanta istorica deosebita au drept scop tocmai cunoasterea si descoperirea unor lucruri care nu sunt accesibile nici macar in mediul online. Si, un grup de elevi privat de aceste cunoasteri istorice, cum va percepe, de exemplu, o vizita la Castelul Peles sau Palatul Parlamentului? Ce vor intelege, de exemplu, cei care vor vizita Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet? Exemple ca acestea pot continua. Insa, este foarte important sa nu punem deoparte valorile si identitatea noastra intrucat pana la urma acestea sunt cele care ne definesc ca si popor. Nu spunem ca este gresit sa iti formezi o opinie personala insa, este gresit sa impui propriile opinii celor care se afla in necunostinta de cauza. Este foarte important sa iti cunosti istoria, traditiile, cultura, incercarile prin care am trecut si cum ne-am format ca si popor, devenind ceea ce suntem astazi.

Totusi se intampla! Exista oameni care se implica pentru a promova a adevarata identitate culturala nationala in context european implicandu-se

De unde acest aplomb? Recent la Roma columna lui Traian a fost luminata in culorile drapelului nostru in cinstea centenarului si am cugetat asupra celor doar fac lucruri pentru identitatea noastra culturala.

Bust Dac Florin Pirlea Aicc Aeroportul Otopeni
But de nobil dac- Aeroporul Otopeni- Origini

Lucrurile s-au adunat sa il pe  dl. Florin Pirlea, presedintele Asociatiei Identitate Culturala Contentemporana (AICC) si echipa impreuna se implica in promovarea acestor crezuri facand lucruri in doua directii diferite. Pe de o parte, AICC a s-a implicat si se implica in proiecte care vorbesc despre cine suntem. Strangerea de fonduri pentru ridicarea unei replici a Statuii de Nobil Dac in Florenta, statuie care este donata orasului Bucuresti este cel mai amplu dintre proiecte. Origini, expozitia de la Aeroportul Henri Coanda care  arata obarsia noastra prin ilustratiii si bustul de nobil dac, este cel mai vizil. Apoi sunt multe proiecte de informare online prin care sunt puse la dispozitie publicului larg informatii istorice validate stiintific. Proiectele si evenimentele culturale sunt mult mai multe, dar au fost facute ca un act identitar, nu ca un act festiv, verbalizat.

Pentru ca am vorbit despre proiectele online, nu trebuie sa treaca neobservat ca alaturi de  proiectele AICC s-a alaturat voluntar echipa Gemini Solutions si, Theo Nissim, CEO-ul companiei.  Asa ajungem la cel de al doilea palier pe care oameni care se implica fac lucrurile sa mearga. Gemini Solutions este companie de IT romaneasca, avand angajati romani si care dezvolta proiecte pentru intreaga lume, dar in acelasi timp echipa gaseste timp pentru civism si gaseste in acesta un mijloc de coeziune.

Posibil sa mai fie si altii, dar acest exemplu il cunoastem. E frumos ca se intampla si ca exista implicare sa aratam cine suntem, dincolo de vorbe.

PS: Borcanul de dulceata era pe un raft al unei gospodine din Tara Fagarasului. Nu orice gospodina, cu una a carei familie a tinut moara pe apa de la Ohaba functionala, in ciuda vechimii ei. In verile bune, nesecetoase, inca mai macina la moara pe apa.   Se potriveste contextului, fapte care aduna la constientizarea a cine suntem.

Imaginile sunt ale noastre si ale AICC (statuia), daca vrei sa le folosesti citeaza sursa. Multumim!

colectie zonia - rochii de ocazie Previous post Noua colectie de rochii Zonia te va pune in valoare
martirii eroi ai marii uniri - centenar romania Next post Martirii Marii Uniri – O generatie de Exceptie