Florin Pirlea- Gemini Solutions-AICC si statuie de Dac in Bucuresti
Florin Pîrlea – între Gemini Solutions, AICC și statuie de Dac în București
Am vrut demult să scriu despre Florin Pîrlea și despre proiectele sale. M-a oprit faptul că este o persoană cu mult bun simț, discretă și nu prea am știut cum ar fi fost primit un articol pe blog despre dânsul și activitatea sa. Aceasta mai ales că, așa cum m-am lămurit în timp, efortul de a promova identitatea culturală românească în context european este un act de credință, nu de imagine personală.
De-a lungul timpului am participat la mai multe proiecte si evenimente alături de Florin Pîrlea și echipa sa, dar de departe cel mai impresionant a fost efortul pe care AICC (Asociatia Identitate Culturala Contemporana) l-a depus la ridicarea replicii unei statui de dac în București. O să vă povestesc în continuare despre proiect și de ce pentru mine abordarea proiectului Vreau un Dac în București a apărut ca un act de curaj, dar și de necesitate.
Cum l-am cunoscut pe Florin Pîrlea
În vara lui 2016 unul dintre prietenii mei îmi propunea să mă alătur în organizarea Mind Over Technology, o conferință despre securitate cibernetică. Între persoanele care s-au implicat de la început în organizare era și Florin Pîrlea. De fapt, în afară de prietenul pe care îl cunoșteam de o viață, a fost primul pe care l-am cunoscut din acel grup de oameni faini, încă din faza în care căutam sală pentru eveniment.
Știam de la prietenul meu că Florin Pîrlea este unul dintre partenerii Gemini Solutions, firmă IT cu vechime și reputație. Îmi era cunoscut doar numele Gemini, dar nu știam clar de unde. Am apelat la Google și la pagina oficială și am aflat că Gemini Solutions face proiecte pentru State. Mi s-a părut super tare! În contextul în care firmele românești își exportă banii plătind reclame la Google și Facebook, există alte firme, mai inteligente decât majoritatea, care aduc capital în România dezvoltând aplicații web, platforme diverse și site-uri pentru State.
Cu aceste gânduri în minte clar mi-ar fi plăcut să îl cunosc pe Florin Pîrlea, dar deja îmi proiectam în minte alt tip de om de afaceri. Pentru mine a fost chiar o surpriză foarte plăcută să îl cunosc. Amabil, plăcut, cu un subtil simț al umorului, Florin Pîrlea era o prezență plăcută, inteligentă, activă, dar în același timp discretă. De-a lungul întâlnirilor din ziua aceea am observat cum replicile spumoase erau urmate de întrebări capcană sau de informații interesante din sfera culturii contemporane. Avea o abilitate a discursului interesantă, care păstra și interlocutorii (inclusiv pe mine, eu tăcuta satului la acea vreme!) activi.
La vremea aceea știam despre Florin Pîrlea doar în contextul Gemini Solutions și mi-a plăcut omul, faptul că se implica în proiecte culturale, că avea un discurs uman, dar interesant prin repertoriul bogat ce pendula între cultură și umor fin. Mai târziu aflam și despre AICC și atunci am devenit un fel de susținător.
Câteva cuvinte despre Florin Pîrlea în contextul Gemini Solutions
Bineînțeles că am căutat să aflu mai multe despre Florin Pîrlea și Gemini Solutions. Am spus că am scormonit pe net despre firma de IT. După ce l-am cunoscut pe unul dintre parteneri, nu doar că am citit informațiile din site, ci am luat proiectele pe care le aveau în portofoliul de pe site și am navigat, încercând să dimensionez munca.
Gemini Solutions prezent în centrele IT din România și SUA
Răsfoind proiectele din portofoliu am realizat că știam despre Gemini Solutions pentru că o perioadă urmărisem Yummly și rețele personalizate. Dacă vă place să gătiți (sau doar mâncarea) vă recomand site-ul și aplicația mobilă.
Am citit testimonialele și era evident că echipa Gemini își face treaba temeinic. Proiectele sunt diverse: de la website-uri, aplicații mobile, cloud, web, soluții big data. Pe scurt, cam tot ce înseamnă tehnologia timpurilor noastre. La ora actuală, firma IT are sedii în București, Cluj Napoca și Palo Alto. Adică centre în care tehnologia informației se află acasă, în lumea largă.
Simplul fapt că unul dintre sediile Gemini Solutions se află la Palo Alto spune multe lucruri. Palo Alto este o pepinieră a tehnologiei și o școală a comunicării și comunicației.
Florin Pîrlea- omul care promovează identitatea culturală românească în context european prin AICC
După Mind Over Tehnology l-am întâlnit pe Florin Pîrlea și alți oameni faini din echipă (Oana, Șerban) la un eveniment cultural.
Atunci am aflat despre Asociația Identitate Culturala Contemporană și modul în care acești oameni înțeleg să promoveze cultura românească în context european. Corect, echilibrat, informat, neostentativ și cu dorința de a ajuta real. De fapt, așa cum sunt ei, așa îmi place să cred că sunt românii.
Văzând deschidere, l-am invitat pe Florin Pîrlea și la Expoziția Vali Irina Ciobanu la Muzeul Hărții și Cărții Vechi. Acolo i-am cunoscut interesul și dorința de ajuta. Dincolo de eveniment, voia să ajute și AICC să realizeze în formă digitală (aplicații mobile) diferite hărți si, apropos, chiar au facut si aplicația Muzeului Hărții. Unele chiar au fost făcute, sub forma unor wiki mobile. Își propunea să realizeze o hartă digitală a Daciei, pornind de la izvoare istorice reale. Abordarea a fost pe sufletul meu și mi-am propus să susțin AICC.
Vă spun și de de.
În primul rând, am vrut să fiu alături de AICC, Florin Pîrlea & Co, datorită abordării istorice corecte a evenimentelor. Pe tema aceasta există două abordări, una de nu îmi pasă și alta dusă spre extremism, a curentului dacofil ( afirmația îmi aparține 100% ). Rareori am găsit o abordare de mijloc, bine documentată, promovată prin informații istorice validate științific de foruri academice, științifice sau culturale autorizate. Dacii erau fie uitați, fie personaje de manual ( uneori cu o barbă în plus, desenată de elevi dezinteresați), fie personaje de basm, un fel de Adam la originea omenirii. La AICC regăseam varianta istoric documentată a istoriei daco – getice.
Tot atunci am aflat despre lucrarea de doctorat a lui Leonard Velcescu, despre sculpturi de daci pe teritoriul Romei antice și despre proiectul contemporan Statui de Daci.
În al doilea rând, AICC, Florin Pîrlea, Theo Nissim, Oana Cerchia, Ștefan Vasiliță și toți acei oameni din echipă despre care nu știu și care se implică ACTIV pentru promovarea culturii românești în context european. Organizează evenimente care chiar vorbesc despre noi, sponsorizează cărți, strâng fonduri și ridică Statuie de Dac. I-am văzut cum la ore la care alții aleargă să rupă ușa la job, ei își continuă cea de a doua asumare: de promotori ai culturii contemporane, cu eforturi proprii și fără emfază.
În scurtă vreme aveam să particip la o serie de evenimente culturale organizate de AICC și le voi descrie după cum îmi amintesc, nu cu denumirea oficială: o seară de scurt metraj de film românesc, deschiderea expoziției “Civilizația Aurului” la Muzeul Național – AICC în calitate de partener, am aflat despre proiectul Origini prin care au amplasat statuia unui bust de dac în aeroportul Otopeni (un proiect încărcat de simbolism, aș spune).
Am încercat, pentru scurtă vreme, să ajut la promovarea proiectului Vreau un Dac în București. Am știut de la început că nu știu și nu pot măcar 2 bani, că va fi un eșec profesional (dacă pot să îl numesc așa), dar am încercat de dragul proiectului. Nu din exaltare, ci pentru că merităm un Dac în București. Dacă intrați pe site sau descărcați aplicația veți înțelege de ce.
Florin Pîrlea, echipa și proiectele AICC (Asociatia Identitate Culturala Contemporana)
Despre AICC mi-am propus să scriu la un moment dat pe larg, dar pentru că am deschis subiectul Florin Pîrlea, AICC și echipa, nu pot să nu trec în revistă câteva dintre proiectele faine despre care am aflat.
Asociația s-a înființat cu scopul de a crea în spațiul public evenimente care să pună întrebări esențiale: cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm. Asociația, implicit președintele executiv Florin Pirlea, nu își propune să dea răspunsuri, ci doar să creeze evenimente sau soluții (cum este cazul aplicațiilor mobile) prin care fiecare dintre participanți sau cei care interacționează cu respectivul proiect, să își răspundă singuri.
Aplicații web și mobile dezvoltate de AICC în parteneriat cu Gemini Solutions
Pentru că AICC și Gemini Solutions au în comun cei doi parteneri cu preocupări similare (afacerile în domeniul tehnologiei și identitate culturală contemporană), Florin Pîrlea și Theo Nissim, asociația a dezvoltat o sumă de proiecte online, inclusiv aplicații pentru smartphone, care să ne provoace să ne cunoaștem. Aceasta, identificăFlorin Pîrlea, pentru că în societatea actuală evenimentele au loc offline, dar tinerii își petrec mai mult timp online.
Am mai urmărit online proiectul Romanian Letters, o emisiune care recreează România frumosă și firească a momentului.
Dintre aplicații am remarcat hărțile care oferă informații despre muzeele din centrele culturale și economice importante din România (București, Cluj, Constanța), o aplicație despre statui de daci, o adevărată resursă de informații documentate științific despre prezența statuilor de dac în lume (este disponibilă în trei limbi) sau Bucharest Jewish Herritage – un ghid practic, care include informații istorice și utile al obiectivelor culturale din patrimoniul evreiesc (sunt furnizate inclusiv date de contact, dacă cineva ar dori să viziteze). Despre toate aceste proiecte Florin Pirlea le descrie și ca pe proiecte care au ajutat la sudarea echipei Gemini Solutions întrucât le-a dat un scop comun.
Website-urile dezvoltate de AICC și Gemini Solutions se concentrează în mod special să ofere informații reale și istoric documentate despre străbunii noștri daci.
Mai jos găsiți linkuri către site-uri și aplicații, chiar vă îndemn să le vizitați sau instalați.
Website-uri
http://proiect.statuidedaci.ro/
Aplicații și hărți pentru smartphone care ne provoacă să ne cunoaștem identitatea culturală în context european:
https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.statuidedaci.app
https://itunes.apple.com/us/app/statui-daci/id824164725?ls=1&mt=8
– https://itunes.apple.com/us/app/bucharest-museums/id1157448420?mt=8
– https://play.google.com/store/apps/details?id=com.geminisols.museums
– https://itunes.apple.com/us/app/cluj-napoca-museums/id1024638507?mt=8
– https://play.google.com/store/apps/details?id=com.geminisols.museums.cluj
– https://itunes.apple.com/us/app/constan%C8%9Ba-museums/id1198134789?mt=8
– https://play.google.com/store/apps/details?id=com.geminisols.museums.constanta
Echipa Asociației Identitate Culturală Contemporană
Din echipa AICC, am interacționat până acum mai mult cu Florin Pîrlea și cu Oana Cerchia, l-am cunoscut pe Ștefan Vasiliță – dr. în istorie antică și numismatică– care pune mare preț pe istoria veche reală, documentată a străbunilor noștri.
Am mai aflat contextual despre Theo Nissin care este membru de onoare și în același timp este partener, fondator al Gemini Solutions și despre o echipă largă de colaboratori, experți în diverse domenii, care fac parte din consiliul științific. Așa am aflat inclusiv despre Leonard Velcescu a cărui lucrare de doctorat a dat naștere proiectelor Statui de Daci și, mai ales, Vreau un Dac în București.
Leonard Velcescu și studiile despre statui de daci
Leonard Velcescu este istoric al artei, doctor în istoria artei la Sorbona și un om de cultură din Diaspora care a ales să se întoarcă și promoveze identitatea românească prin studiile sale despre statui de daci în perioada romană, statui ce înfățișează daci în diferite ipostaze, toate demne.
A primit de-a lungul timpul distincții ale Academiei Române privind cercetarea sa (premiul Eudoxiu Hurmuzachi pentru cartea Les Daces dans la sculpture Romaine) și reprezintă AICC în calitate de membru onorific.
Un istoric tânăr se alătură echipei AICC – Mihai Floroiu
Mihai Floroiu este numele unui tânăr istoric ce s-a alăturat recent echipei AICC. Dacă aveți curiozitatea de a-i căuta numele pe internet, veți vedea o sumă de articole istorice foarte interesante, atât despre comunism, dar și despre istoria României.
Mihai Floroiu a studiat istoria, urmând un master în istoria comunismului. A colaborat cu Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității în calitate de de cercetător acreditat și a fost bursier al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Un proiect special: Vreau un Dac în București
De ce mi-a trezit interesul proiectul vreau un Dac în București? Voi descrie opinia mea și de ce este important pentru mine, într-un articol următor vă voi povesti despre proiectele AICC așa cum sunt ele și cum le doresc inițiatorii.
Am apreciat acest proiect pentru că Asociația Identitate Culturală Contemporană și președintele executiv Florjn Pîrlea creează un context de conștientizare a apartenenței noastre la cultura daco-getă pornind de la informații reale, care chiar țin de istoria noastră. Din lucrarea de doctorat a lui Leonard Velcescu, laureat al Academiei Române – „Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică” echipa AICC, în frunte cu Florin Pîrlea, conștientizează că există statui de daci în întreaga lume, mai puțin pe teritoriul în care dacii autrăit, în spațiul în ca
Echipa AICC
Presedinte
Florin Pirlea
Membri de onoare
Theo Nissim, Monica Pirlea
Consiliul Stiintific:
Dr. Leonard Velcescu,Prof. Univ. Dr. Alexandru Barnea, Prof. Univ. Dr. Constantin C. Petolescu, Prof. Univ. Dr. Cristian Troncotă, Dr. Liviu Țăranu, Dr. Constantin Corneanu, Prof. Univ. Dr. Sergiu Musteață,Dr. Ion Constantin
Coordonatori Proiecte
-
Oana Cerchia, Alexandru Dumitrescu, Mihai Tudorancea, Bogdan Amarghioali, Laura-Alexandra Ostafe, Ștefan Vasiliță,Viorel Marian Constan, Mihai Floroiu
Membri promotori
Mihai Răducă, Mihaela Antoche, Dan D. Pavel, Șerban Țîr
Sursa Imagini: https://aiccromania.org/ro
Afis Mind Over Technology: http://mindovertechnology.ro/ro/