Ferrara- o minunatie!
Ferrara – comoara ascunsă a Renașterii
Am aflat despre Ferrara urmărind concertele în întuneric ale lui Cesare Picco, despre care deja am scris. Nici măcar nu știam că există acest oraș. M-am uitat vag dacă este ceva de vizitat, fără să aprofundez documentarea, așa cum făceam de obicei. Am vrut să mă las surprinsă. Aflasem că orașul Ferrara e parte din patrimoniul UNESCO, așadar trebuia să aibă componente autentice. Scopul meu era altul, așa că nu proiectam așteptări de la noua mea destinație. Doar m-am pornit la drum.
Cu o seară înainte de plecare am încercat să îmi rezerv un bilet de tren Bolognia – Ferrara mi-a fost refuzată plata cu cardul. Am descărcat harta offline Google pentru Bologna și Ferrara intenționând să trăiesc fără date. Cu excepția wifi-ului de la cazare, cele trei zile cu Internet limitat, în acest loc fabulos viața a apărut altfel. Apropos, de la întoarcere mi se spune că repet FABULOS încontinuu.
Nu mi-am activat extra plan de date pentru roaming, știind că voi ajunge călătorind în orb. Doar mergeam la Blind Date, nu? 🙂 Cu riscul de a deveni enervantă, mă repet: A fost Fabulos!
Surpriza călătoriei – Ferrara e un oraș magic!
Am ajuns la Ferrara după amiază, de la gară la cazare am mers pe jos fiindcă Google offline îmi arătase că ar fi aproape. După cum aveam să descopăr orașul încă poartă amprenta de odinioară, desfășurându-se între vechile ziduri.
[wp_ad_camp_2]
Nu am de gând să vă descriu geografia locului, istoria castelului Estense, a familiei care stă în spatele acestei comori. S-a inventat Google, Wiki și mai sus aveți linkul către argumentele UNESCO pentru includerea orașului în patrimoniul universal. Oricum o să vă dau și niște sfaturi cum să ajungeți, dar nu este vorba despre asta. Aș vrea să vă întorc la emoția călătorie, rețete de drum lung sunt multe Mai degrabă vă redau cum eu am văzut și simțit orașul, pentru ca mai apoi să alegeți (sau nu!) să trăiți propria experiență.
Castelul Estense – misterios noaptea, de poveste ziua
Mi-am început șederea cu o cafea într-o cafenea din vecinătate. Locul cochet, drăguț, cafeaua te scula din morți. Era un gust pe care l-am savurat (din plin!) pe durata excursiei mele, mai ales că expresso se bea în doze mici. Mi-am pornit promenada către centru, fără să mă aștept că este atât de aproape, aproximativ 10 minute de mers pe jos.
Nu trebuie să cauți castelul, nu trebuie să întrebați unde se află. Silueta lui se impune de la distanță și totul pare să se desfăsoare raportat la el.
Ți se dezvăluie masiv, impunător și prietenos în același timp. Pe măsură ce te apropii silueta de cărămidă se mărește și fără să vrei realizezi că este singurul lucru pe care îl privești. Luminile discrete amplasate de jur împrejurul castelului lasă să se vadă turnurile de pază, podul ce trece peste apă. Este un castel așa cum fiecare dintre noi am imaginat în copilăriei. Plin de mister, care ascunde povești de curaj, dragoste, de luptă, de cultură, de viață…
M-am apropiat și am privit reflexia în apă. Podurile se reflectau perfect, ca o continuare a edificiului, luminile străluceau pe luciul apei ca o ploaie de stele, iar în mijlocul lor se reflecta o lună rotundă. Stelele mi -erau aliniate să văd ce era mai frumos la Estense!
[wp_ad_camp_1]
Am văzut castelul Estense dimineața, la prânz, după amiaza. Modul în care lumina care cade pe el îi dă un aspect aparte de fiecare dată. Dimineața, sub razele reci ale soarelui de iarnă, am simțit voiciunea. La asfițit simțeam nostalgia ce se răspândea din cărămizile vechi.
Teatro Communale Ferrara – nici măcar imaginația mea bogată nu putea desena un astfel de loc
Concertul în întuneric Blind Date, susținut de pianistul și compozitorul Cesare Picco, avea loc la Teatro Communale Ferrara. Citind “communale” posibil să vă gândiți la un loc meschin, lipsit de semnificație. Dumnezeule! Nici pe departe! E fabulos. Apropos, fără să îmi dau seama mi-am exprimat gândurile cu voce.
Clădirea, aflată în vecinătatea Castelului Estenso, este o altă bijuterie din centrul Ferrara. Iar odată ce ai pătruns în sala de concerte ești într-un paradis vizual. Lămuriți-vă singuri!
Acustica este minunată în ciuda secolelor care au trecut peste această minunăție.
Orașul Ferrara e viu- clădirile din cărămidă te trezesc la viață prin culoare
Aproape tot orașul vechi este construit din cărămidă a cărei culoare îi dă o vitalitate aparte. Clădirile mai “noi” sunt viu, vesel, colorate. Spun noi, fiindcă întregul oraș datează de prin secolul al XIV -lea, iar clădirile mai recente din centrul istoric duc și ele în spate secole de supraviețuire.
Bulevardul principal e larg, generos, străzile lăturalnice sunt înguste, enigmatice. Oriunde ai merge nu poți decât să te bucuri de frumos. Sau cel puțin eu așa am făcut!
Simetria străzilor – nu te rătăcești nici dacă încerci
Aveam descărcată harta Google, am luat și o hartă turistică, dar nu am folosit niciuna dintre ele. Străzile sunt planificate să ajungi fie în centru, la Castelul Estense, fie la una dintre porțile cetății. Și oriunde ai merge descoperi un alt motiv de încântare vizuală.
Eu am avut curiozitatea să merg de-a lungul zidurilor vechi. Este spațiu verde, fain amenajat. Am mers dintr-o poartă în alta și am realizat că pot merge în linie dreaptă să ajung din nou în centru. Aceasta era și una dintre realizările planificării urbanistice renascentiste, se pare.
Oamenii și biciclete – un zâmbet primitor nu strică niciodată. Nici mișcarea!
Am observat bicicletele încă din prima seară, oamenii veniseră la teatru pe bicicletă. Zilele următoare mi s-a confirmat că locuitorii din Ferrara au o cultură aparte pentru biciclete și de la copil, la senior se deplasează pe biclă. Aceasta în ciuda faptului că transportul în comun funcționează bine.
[wp_ad_camp_3]
Piețele redimensionează spațiul
Fiecare piazza e urmată de o alta sau de o piazzetta, Savonarolla, Municipale, Schiatti, Sant Anna… Spațiul central, larg, aerisit, e viu și pus în valoare de clădiri monumentale.
În fiecare colț este o afacere locală
Nu există Mega Image, Carrefour. În afară de Mc Donalds am văzut doar afaceri locale: magazine de tot felul, restaurante, cafenele, cofetării, de tot felul!
Salba de Palazzo
Palazzo dei Diamanti este cel mai opulent dintre toate, iar aici se află Pinacoteca Națională. Deocamdată fațada principală e în renovare așa că nu pun imagini. Dar acesta nu este singular! Cum traversezi orașul vechi pe Viale Cavour (bulevardul principal pe care se află Castelul Estense). La fiecare zece pași mai întâlnești un palazzo.
Catedrala veche
Impresionantă, fără vârstă. Partea frontală are un aspect impresionant și ornamentată distinctiv. Se ridică deasupra clădirilor din jur. Cumva ne spune că peste tot stă credința.
Cimitirul e o poveste!
Am ajuns în poarta cimitirului observând de la distanță arhitectura acestuia. Am intrat, m-am lăsat surprinsă de loc. Înțelegeți la ce mă refer acum?
Câteva chestii utile dacă vreți să ajungeți în Ferrara
Poate, altă dată voi avea timp, voi continua să descriu și drumul București Ferrara-retur (o parte e scrisă live în timp ce așteptam prin autogară). Cert e că la întoarcere, am vrut să las gustul plăcut al Ferrarei și am renunțat să mai vizitez în centrul Bologna.
[wp_ad_camp_2][wp_ad_camp_1]
Deocamdată vă dau unele repere dacă vreți să mergeți pentru un citybreak în Ferrara:
-
Aterizați în aeroportul Bologna – Guglielmo Marconi. Sunt mai multe companii aeriene care asigură curse low cost (Ryan Air, Wizz). Eu am zburat cu Wizz și a fost OK
-
Din aeroportul Bologna există un shuttle direct spre Ferrara. Un drum costă 15 Euro și se plătește direct la șofer (ți se dă bon, fii pe pace!). Firma este Ferrara Bus &Fly (siteul este acesta http://www.ferrarabusandfly.it/en/) , iar programul curselor este afișat la aeroport și pe web. Autogara se află în stânga aeroportului către ieșire.
-
O altă opțiune este să luați shuttle-ul de Bologna până la gara Centrală și de acolo să luați alt tren (costuri 6+6 Euro). Eu am preferat prima variantă.
-
După cum am scris, orașul e plin de restaurante, cofetării și cafenele locale. Toate sunt cochete, iar oamenii primitori, prețurile decente.
-
Dacă vreți să faceți un tur al Castelului Estense, prețul unui bilet este 8 Euro+ 2 Euro să urcați în turn. Durează aproximativ 1,5 ore și ultimul tur este de la 16.00.
-
Pentru că localnicii merg pe biciclete, puteți închiria și voi bicicletă în Ferrara. Au o cultură aparte în acest sens și nu există niciun risc. Dimpotrivă, e distracție în spirit local!
-
Orașul Ferrara se întinde mult peste granițele orașului istoric. Când rezervați cazarea căutați să fie în limitele orașului vechi. Există o mulțime de opțiuni, hoteluri și pensiuni faine. Am stat la pensiune și m-am bucurat de curățenie, discreție și un aer autohton. Așadar verificați distanța raportată la castelul Estense. Tot ce e peste 1,5 – 2 km dă cu virgulă.
-
Atâta timp cât vă cazați în orașul istoric, nu aveți nevoie de mașină și de mijloace de transport deși există și circulă des.
-
În mod evident trebuie să încercați preparate cu specific local și să beți un pahar de vin.
Resurse
https://www.lonelyplanet.com/italy/emilia-romagna-and-san-marino/ferrara
http://www.emiliaromagnaturismo.com/en/locations/ferrara-fe/details?ID=1059
https://www.theguardian.com/travel/2009/jun/28/florence-italy-medieval-convents-holiday
http://whc.unesco.org/en/list/733
http://www.italia.it/en/discover-italy/emilia-romagna/ferrara.html
Grazie per aver letto e … buon viaggio !