Imago Mundi Enescu la Muzeu Satului. Foto credit Florin Ghenade

Emoție romaneasca pe ritmuri vechi

Emoție românească pe ritmuri noi, dar vechi

Update: La un an de când am ascultat Imago Mundi la Muzeul Satului, m-am decis sa nu mai ascult doar pe youtube sau soundcloud si mi-am luat CD-ul de la Casa Radio.  Ieri mi-a fost ziua mai frumoasă.  Uitați o mostră de pe tube:

 

Știam oarecum linia melodica a Imago Mundi, nu știam despre seria de concerte Grădinile de Vară și interpretarea lor autentică a Enescu. Am aflat pe Facebook despre concertul de la Muzeul Satului printr-un mesaj privat. Am fost de două încântată. Pe de o parte de loc, apoi de ideea de a asculta Enescu altfel. Nu am știut cât de “altfel” va fi.

ImagoMundi-concert-muzeul-satului Florin Ghenea

Muzeul Satului, grădina românismului în București

Am ajuns mult mai devreme față de ora la care trebuia să înceapă concertul concertul, așa că mi-am luat răgaz să mă plimb printre și prin case. Am preferat aleile de la intrare în care regăsești autenticul ruralului românesc. Am intrat într-o casă din zona Argeș și m-a izbit mirosul, care semăna atât de mult cu cel pe care mi-l aminteam în casa bunicii. Abia acum am putut înțelege că era o aromă de pământ umed și lemn, atât de plăcută simțurilor. Am repetat experiența și am adulmecat în fiecare casă în parte. Era la fel, era aroma copilăriei, era mireasma caselor românești.

O gospodărie din județul Alba, un hambar și Enescu așa cum nu ai ascultat

Concertul a fost inedit de la un capăt la altul.Locație, aranjament muzical, instrumentație, interpretare. Totul s-a desfășurat în curtea amintirilor, o gospodărie din județul Alba, proiecția, o creație vizuală

O linie melodică nouă, urbană, pornind de la sunete și instrumente vechi. Am fost surprinsă să ascult George Enescu, pasaje ale Rapsodiilor, pe un stil muzical greu de definit, dar atât de fain! O combinație de ritmuri clasic, jazz, balcanic- fanar, cu inflexiuni celtice, cum nu am gândit mi-au transformat linia melodică a operelor lui Enescu în imagini. Pentru mine, Imago Mundi a devenit un vrăjitor al sunetului care transformă notele în imagini, Imago Mundi intrepretează sunetul aproape vizual.

Am scris despre perioada fanariotă. Vă imaginați că se mai cântă încă la bendir?

Cine e Imago Mundi?

Oana Ivașcu – oboi

Daniel Ivașcu – percuție ( bendir)

Adrian Buciu – flaute

Andreea Țimiraș – violoncel

Cătălin Ștefănescu – chitară, cobză, aranjament muzical

Ștefan Barbu – vioară

Cristian Stănoiu – proiecții video live

Foto: Florin Ghenade pentru Imago Mundi.

Mergeți de îi vedeți, dar mai ales să îi ascultați!

detox ganduri - fara Internet Previous post Detox pentru creier
Kate Emmerson Next post Live with Kate Emmerson