Conil Fest 2018 – in lumea faptelor bune
CONIL FEST martie 2018 – haideti sa haidem in lumea faptelor bune!
Sunt aproape două săptămâni de când eu și Ioana ( inițiatoarea Hai cu Dacia) ne-am plimbat cu Dacia la școala Conil din Ghencea unde am întâlnit-o pe Adela Hanafi, președinta și mama acestei școli. Nu m-am adunat să scriu până acum, mi-a fost dificil să echilibrez emoția să pot povesti despre Conil școala pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.
M-am mobilizat pentru că săptămâna viitoare, pe 17-18 martie 2018, are loc la Palatul Copiilor CONIL FEST- Festivalul Integrării. Este un eveniment al tuturor copiilor și părinților lor, unde sute de copii, cu sau fără nevoie educaționale speciale, își vor manifesta abilitatea. Este un eveniment pentru noi toți, așa cum sunt școlile Conil pentru toți copiii, este un eveniment mesaj. ABILITATEA integrării este în fiecare dintre noi!
Este un eveniment cu intrare liberă. Îndemnul meu este să mergem și să schimbăm perspectiva asupra abilității. Să înțelegem că fiecare dintre noi are nevoie de o nouă abilitate: aceea de a vedea abilitatea celor din jur, de a privi lumea fără ochelari de cal îngrădiți de etichete!
Până la urmă, trebuie să înțelegem că fiecare suntem diferit și e în natura lucrurilor să fie așa. Totuși, avem o serie de nevoi comune, acelea care ne definesc ca ființe umane. Fiecare dintre noi avem nevoie de toleranță, iubire, acceptare, dezvoltare, confirmare, indiferent de forma de învățământ pe care o urmăm, de abilitatea pe care o avem.
Conil Fest – un festival al integrării
Conil Fest- Festivalul Integrării se află la a XV-a ediție și a parcurs un lung drum. Acum se desfășoară la în Sala Mare a Palatului Pionierilor pentru că numărul participanților a crescut de la ediție la ediție.
Este, după cum am scris, un festival mesaj. Eu am văzut filmarea de la Serbarea de Crăciun a Conil și un rezumat video al ultimei ediții. Văzând filmul veți înțelege de ce vorbim despre lumea faptelor bune Conil. Veți mai înțelege un lucru: integrarea nu se referă la sisteme și organizații, integrarea se referă la fiecare dintre noi.
Lumea faptelor bune CONIL – așa cum am perceput-o
Am stat împreună noi trei (Adela, Ioana, eu) și o parte din echipa Conil de-a lungul unor ore lungi. Am simțit în același timp disperare și speranță. Tristețe și bucurie. Putere.
Am întâlnit disperarea că avem un sistem de educație care nu prea înțelege ce înseamnă integrarea copiilor cu nevoi educaționale speciale.
Speranță prin faptul că există inițiative private, școli precum Conil, unde educația este adaptată nevoilor fiecărui copil.
Tristețea că acești copii au nevoie de educație specială. Că părinții suferă și depun eforturi urieșești pentru a-și integra copiii.
Bucuria este că acești copii au abilități dincolo de dizabilitate și că există școli pentru toți copiii.
Puterea unei mame de a face tot ce este posibil pentru copilului ei. Puterea unei mame de a schimba viața altor copii prin propria luptă.
Am scris aceste rânduri la două săptămâni de la întâlnire tocmai pentru a așeza avalanșa de emoții. Am preferat astfel fiindcă altfel aș fi fost ca un vulcan gata să erupă, distrugător în interior, pârjolitor de jur împrejur. Nu ar fi reprezentat Conil, fiindcă acolo este o lume a faptelor bune.
Tot ce pot spune e că întâlnirea de la CONIL a stat între semnul durerii și al speranței, un ochi plângea celălalt râdea.
Conil – de la grădiniță la gimnaziu?
Conil este asociația care a creat un sistem de educație pentru copiii cu nevoi educaționale speciale de la grădiniță până în clasa a patra.
În cele patru centre de învățământ s-a creat un alt mod de aborda educația. Educatorii și învățătorii Conil descoperă și cresc abilitatea fiecărui copil. Nu se predau radicali și probabilități, se cresc abilități, ceea ce ar trebui să facă orice sistem normal de învățământ.
Conil este un centru al integrării. La grădiniță sunt primiți și educați copii cu nevoi educaționale speciale și tipici. (această încadrare îmi dă fiori. De parcă am fi creați standard, puși în forma de conformitate și ștanțați tipic. Inevitabil te gândești la antonim duce cu gândul la excludere).
Înțeleg din povestirile Adelei că au venit la școala Conil copii cărora nu li se dădea nicio șansă de a evolua. Cu răbdare și o altă formă de educație lucruri se întâmplă.
Este nevoie de mai mult pentru a vorbi despre integrare
Viața unui copil nu se limitează la gimnaziu. Pentru a vorbi despre integrare trebuie mult mai mult. Trebuie ca elevul să termine opt clase. Apoi, eventual, o școală de meserii unde își crește cea mai bună abilitatea a sa. Integrarea înseamnă un loc de muncă în care adultul cu nevoi și abilități speciale să lucreze.
Pentru unii dintre acești copii integrarea înseamnă monitorizare medicală continuă, integrare reală la locul de muncă. Aici povestea e lungă. Integrarea începe de la descoperirea abilității, la adaptarea locului de muncă pentru ca fiecare dintre acești adulți să ducă o viață cu demnitatea care i se cuvine oricărei ființe. De ce spun asta? Pentru că înainte de toate este nevoie de acces fizic (la rampe adaptate pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, ghidaj special pentru nevăzători, la acestea mă refer când scriu acces).
Apoi pentru integrare copiii, deveniți adulți, au nevoie de un cămin și un mediu sigur și primitor. Mediu sigur înseamnă comunitate, acces oriunde (job, magazine, distracție… ) și asistența medicală.
Conil a construit un drum lung prin școala pentru copii cu nevoi speciale clasele 1- 4 și Festivalul integrării. Și continuă să lupte pentru a merge mai departe în acest ciclu al integrării. Am nimerit la Conil pe când se zbăteau să întocmească dosariada de autorizare pentru clasele 5-8. Într-un sistem bolnav birocratic, aceasta ia timp și energie, iar soluțiile nu depind de oamenii de bine care vor să facă.
Mai e un drum lung și anevoios de parcurs. Ce se va întâmpla cu adulții care ies de pe băncile școlilor Conil sau a alternativei similare de învățământ pentru copii cu cerințe educaționale speciale?
Ce putem face fiecare dintre noi?
Înainte de toate putem schimba perspectiva! Putem începe să vedem că avem nevoie de noi abilități, aceea de a vedea abilitățile în alți. Pur și simplu să vedem ce e mai bun în semenii noștri.
Sunt sigură că echipa Asociației Conil va aprecia aplauzele noastre, like-uri și share-uri pe social media. Dar pentru a continua Lumea faptelor bune, pentru a susține un sistem de educație specială, donațiile sunt de mare ajutor.
Conturile unde se pot face donații:
RO51UGBI 0000 4220 1302 0RON GARANTIBANK INTL NV
RO57RNCB0076119001180001 BANCA COMERCIALA ROMANA
Cum pot ajuta jurnaliștii și bloggerii?
Puteți începe prin a participa la CONIL Fest. Puteți schimba perspectiva de a privi abilitatea. Apoi, vă puteți folosi cea mai bună abilitate a vostră: să scrieți să filmați și să povestiți despre CONIL Fest și să creștem împreună Lumea faptelor bune!
Comunicatul Festivalului Conil Fest – festivalul integrării
Wesite Conil : http://conil.ro/