Iasi, o istorie vie
Iasi, capitala culturii, dar si a istoriei din Moldova. Asa am putea descrie in cateva cuvinte marele oras situat in zona Estica, aproape de granita cu Moldova de peste Prut. Bine inteles, asa cum era si de asteptat, Iasi este un magnet pentru turisti de toate varstele, fie ca vorbim despre arta culinara din zona, istorie, religie sau frumusetea oferita de catre cea mai mare gradina botanica din Romania. Si cum iarna te indeamna la o cana de ceai sau un vin fiert, noi va invitam sa petreceti timp liber in batrana capitala a Moldovei, sa ii savurati aroma de istorie pe care acest oras o are.
Atestarea documentara si denumirea orasului
Iasi apare pentru prima data intr-un document in data 6 Octombrie 1408, insa deoarece aceasta data este foarte apropiata de cea a praznicului Sfintei Paraschiva, data de 14, aceasta a fost aleasa ca protectoarea orasului atunci cand in anul 1641 moastele sfintei au fost aduse aici in Iasi. Insa acest oras nu este doar un important pol al credintei, ci si unul al culturii dupa cum observam doar printr-o simpla privire asupra importantelor nume a caror destin se leaga intr-un fel sau altul de Iasi.
Primul nume care apare atunci cand zici Iasi este cel al marelui scriitor si povestitor Ion Creanga. Bojdeuca lui Ion Creanga, care este si Muzeul ce poarte numele marelui autor este inaugurat inca din 1918 si este locul in care insusi autorul a locuit incepand cu anul 1872. Ce este interesant este ca un alt nume urias al literaturii a fost si el gazduit aici in titulatura de chirias din anul 1876. Asadar, daca aveti drum prin Iasi, faceti un mic ocol pe strada Simion Barnutiu, unde la numarul 4 veti gasi Bojdeuca (nume dat de catre Ion Creanga).
Cultura si arhitectura orasului
Ei bine si cum cultura merge mana in mana cu arhitectura, un edificiu impozant este insusi Palatul Culturii. Situat in Piata Stefan cel Mare si Sfant, acesta este o constructie remarcabila ce a fost ridicata in perioada 1906 – 1925 avand ca baza vechile ruine ale curtii regale si a palatului regal. ce dateaza inca din anul 1434. Ca si punct de atractie, acesta ofera o arhitectura in stilul neogotic cu ornamente si intrari ce taie rasuflarea oricarui privitor.
Palatul Culturii a fost initial Palatul Administrativ si al Justitiei pana in anul 1955 cand acesta a fost transformat pentru a gazdui si in prezent Muzeul National Moldova, un complex ce gazduia trei muzee, cel de Istorie, Etnografie, Arta dar si al Stiintei si Tehnicii. Asadar in trecut acesta era la propriu un edificiu al culturii, artelor si al stiintei.
Ei bine, incarcatura de cultura si istorie a Iasului, fosta capitala a Moldovei si a Romaniei (1916 – 1918) si actuala capitala a culturii si a invatamantului este una ce forteaza pe orice vizitator sa nu se rezume doar la o vizita de o singura zi, ci la o adevarata experienta a cunoasterii si a descoperirii. De la cazare pana la cina servita totul poarta amprenta culturii si istoriei romanesti, o amprenta placuta, si mai ales inedita.