ce este NLP- programare neurolingvistica sursa foto - pixabay.com

Pana la urma, ce este NLP?

[wp_ad_camp_2]

NLP o stiinta, dar si o arta menita sa stimuleze autocunoasterea si sa imbunatateasca performanta

 

Gandirea umana poate fi descrisa ca un cumul de factori si relatii logice ce are ca scop crearea de legaturi si sintaxe logice. Aceasta ar fi o definire pe larg si generalista. Domeniul psihologiei studiaza inca din cele mai vechi timpuri mecanismele gandirii si a comportamentului raportat la individ. Ca ramura a psihologiei, NLP este o stiinta pragmatica ce vine sa ofere diferite instrumente pentru a identifica si a trata diverse devieri ale psihicului.

ce este NLP- programare neurolingvistica sursa foto - pixabay.com

Pe scurt despre NLP

 

Ce este NLP? Programarea Neuro-Lingvistica este o metodologie si o ramura a psihologiei folosita in primul rand in terapiile, dar si in interactiunile non-terapeutice ce au ca scop auto-cunoasterea si imbunatatirea performatei. Ca si stiinta, aceasta a fost infiintata in anul 1976 de catre matematicianul si studentul Richard Bandler si lingvistul John Grinder.

[wp_ad_camp_1]

Totul a plecat in NLP de la analiza tehnicilor de terapie cum ar fi Gestalt (terapie ce pleaca de la nevoia de a satisface nevoile primare dar si personale pe plan psihologic si personal) dar si cea a familiei (terapie prin care fosti pacienti isi folosesc experienta si lupta cu boala pentru a-i ajuta pe cei din jur). Astfel prin observatii asupra acestor tehnici de terapie dar si a psihologilor de renume care au initiat astfel de terapii, cei doi au pus bazele unei noi stiinte ce este putin si controversata.

NLP este o stiinta a subiectivismului. Aceasta afirmatie descrie pe scurt vastul concept al domeniului de aplicabilitate. Subiectivismul nu se aplica la cel ce analizeaza ci dimpotriva, observatorul urmareste sa descifreze prin NLP programele constiente si inconstiente ce pleaca din trairile si perceptiile subiective ale subiectului. Si pentru ca despre aceasta stiinta putem scrie zile in sir, vom urmari un exemplu fictiv pentru a ilustra o fatada a acestei stiinte.

Pentru ca vorbim de limbaj neuro, s-ar putea spune ca vorbim de o programare a gandirii si a comportamentului. Un punct de plecare ar fi cel al auto-obervatiei si in acest sens, privitul in onglinda este un prim lucru pe care oricine il poate face. Evident, nu vorbim de acel privit in oglinda pentru a ne aranja parul sau pentru a sparge acel cos urat de pe obraz.

 

NLP o metoda eficienta pentru imbunatatirea sinelui

 

Priviti-va si analizati-va fiecare reactie. Ganditi-va la diferite subiecte si observati cum reactionati, atat la nivel de gesticulatie si mimica, dar si la nivel de stare. Conform teoriilor NLP multe dintre actiunile individului (mai bine spus, modul de a actiuna) pleaca de la diversi stimuli. Stim bine ca un copil ce a fost cocolosit de catre parinti va deveni dependent de parinti,  cum de altfel o persoana care trece printr-un moment mai dificil va observa schimbari majore in stilul, viata, dar si gandirea sa. Aceste exemple pot fi incadrate la categoria programare comportamentala.

[wp_ad_camp_3]

Ei bine, in concluzie, prin NLP se pot dezvolta doua directii in imbunatirea sinelui. Prima directie si cea mai usor de schimbat este cea a perceptiei constiente, insa cea de-a doua directie, cea a comportamentului semi-constient este cea care aduce si cele mai mari schimbari.

Sursa foto: pixabay.com

 

O itroducere in NLP gasiti aici

parerea mea despre zonia dupa sedinta foto la rochii de ocazie Previous post Parerea mea despre feminitate si munca dupa doua zile cu Zonia
Uleiuri presate la rece - beneficii ulei de ricin Next post Beneneficii ulei de ricin pentru ten si par