Anca Cristea - Clinica Ta Veterinara

Sunt tare norocoasa-Anca Cristea Clinica Ta Veterinara  

Pot spune doar ca sunt tare norocoasă – Manager medical Anca Cristea Clinica Ta Veterinara

Le onoram prezentul pentru că în prezent trăiesc. Ei nu știu ca sunt bolnavi. Doar noi știm. Rolul terapiei este sa îi ajute sa se simtă cât mai bine o perioadă cat mai lunga de timp, nu să le facă rău

Scriam despre Clinica Ta Veterinară cu drag cu mult timp în urmă. A trecut timp, mi-am petrecut mai puțin Anca Cristea - Clinica Ta Veterinaratimp prin clinică, dar Anca Cristea, manager medical și medic specialist în oncologie veterinară, mi-a dat motive să îmi fie și mai dragă. Simt în ea o formă de umanitate dincolo de profesie.

 

Am cunoscut-o anul trecut, prin vară, pe ea și întreaga echipă.  Am descoperit-o calmă, veselă, caldă, cu chip angelic, dar înainte de toate în Anca am văzut în o femeie de fier prin modul în care reușește să țină în echilibru două lumi: jobul – pasiunea ei, versus familie.  Au fost multe secvențe pe care le-am văzut și prin care Anca mi-a intrat la casa sufletului. La un moment dat am văzut-o sărind cu bucurie și fluturând o radiografie. Putea salva un pisoi.  Era însărcinată și opera, chiar a intrat în sala de operație pentru a salva viața unui câine cu o formă agresivă de cancer pe când era în luna a opta de sarcină. La finalul unei zile, după program s-a dus să cumpere fructe pentru “copiii ei”, echipa de gardă.  Când i-am spus la un moment dat că eu chiar apreciez ce face  (mai ales după faza cu operația și grija pentru echipă!!!) mi-a răspuns cu reală modestie că asta trebuia să facă. Veți descoperi singuri că așa e de fapt Anca.

Clinica Ta Veterinară are doi catalizatori, cei doi soți Cristea. Aceștia se completează în activitatea la cabinet și nu numai. Anca este managerul medical, medic specialist în oncologie veterinară și reperul echipei medicale. Soțul Ancăi, Cristi, este antreprenorul, omul care vede oportunități, motorul și doza de energie a clinicii. Sunt doi oameni foarte faini pe care i-am întâlnit în calea vieții. Dar, haideți să o cunoașteți pe Anca!

 

*

**

[wp_ad_camp_1]

Corina Ștefan (iexplore.ro): Cum ai ales sa fii medic veterinar și mai ales de ce  aceasta specializare: oncologie veterinară.

Anca Cristea (Clinica Ta Veterinară): De la mama am învățat să respect și să îndrăgesc necuvântătoarele. Tata este inginer și genul de om pe care te poți baza ca poate sa repare orice enigmă electronică. Și uite așa cred ca am ajuns eu sa „repar necuvântătoare”. Oncologie pentru că în studenție am avut oportunitatea sa fac un stagiu de pregătire într-o clinică de referință în domeniu și am văzut cât de mult pot fi ajutați de fapt pacienții cu cancer.

Corina Ștefan: Specializarea în oncologie veterinară este rar întâlnită. Cum ai ajuns la această specializare, ce cursuri ai făcut și unde?

Anca Cristea : Am început prin participarea la toate congresele internaționale principale la care se susțineau prezentări din domeniu: Marea Britanie, Germania, Austria, Spania, Turcia. Mai târziu am trecut la cursuri de aprofundare si un stagiu de pregătire la secția de Oncologie a Universității de Medicină Veterinară din Edinburgh, Scoția. Ulterior am început un certificat pe Oncologie Veterinară la Luxemburg în cadrul Școlii Europene de Studii Avansate care s-a desfășurat pe o perioada de 2 ani. Mai târziu am fost la un stagiu de pregătire în Electrochimioterapie în Franța și am reușit sa aduc această tehnologie și în țară.

 

CȘ: Munca de medic înseamnă continuă perfecționare. Ce specializări ai mai făcut de când nu ne-am văzut?

Anca Cristea : In octombrie 2017 am început un Certificat pe Medicină Internă în Marea Britanie, pe care îl voi finaliza la sfârșitul anului 2019. Intre timp, 2018 se anunță destul de plin: pe lângă plecările lunare la studii în UK, plănuiesc sa merg la Congresul Internațional de Oncologie Veterinara din Insulele Canare (convenabil, știu) si am de asemenea onoarea să fiu speaker la 5 dintre cele mai importante congrese și conferinte nationale de medicină veterinară.

Clinica ta medicala echipa

CȘ: Cu ce te confrunți în activitatea ta ca antreprenor, manager și profesionist? Care au fost cele mai mari provocari de-a lungul timpului?

Anca Cristea: Antreprenor, manager și profesionist? Corina, îți mulțumesc frumos pentru (supra)aprecieri. Din fericire jobul meu se rezuma la cel de director medical. Părțile de antreprenoriat și management îmi sunt prea puțin cunoscute. Tot greul îl duce partenerul meu de viața, provocările mele fiind strict din sfera medicală.

 

CȘ: Cum e să fii medic veterinar specializată în oncologie când pacienții tăi nu vorbesc și nu spun ce îi doare?

Anca Cristea: Necuvântătoarele au multe moduri în care ne pot arata ce este în neregulă. Trebuie doar să asculți ce îți „spun”. Asta se întâmplă de fapt în cadrul consultațiilor, atunci când examinezi patrupezii din vârful nasului pana în vârful cozii și aparținătorii ne descriu cu acuratețe comportamentul lor de acasă. Mai mult decât atât, avem posibilitatea să efectuăm orice fel de investigații imagistice și de laborator și astfel reușim de cele mai multe ori să punem piesele de puzzle cap la cap.

CȘ: Te-am vazut la clinică, însărcinată în luna a opta. Ai intrat în sala de operație și ai dat tot ce ai putut sa salvezi viața unui câine bolnav de cancer. Ce te motivează?

Anca Cristea: Nimic nu poate fi mai motivant decât modul în care aparținătorii lupta pentru viata companionilor lor. Atâtă timp cat ei sunt dispuși să facă tot posibilul pentru ei, noi nu ne putem lasă mai prejos. Nu aș putea să dau mai puțin decât tot posibilul, indiferent de circumstanțe. Cu multi dintre ei am clădit adevărate relații de prietenie și câtorva dintre ei am avut mai târziu onoarea sa le botezam copilașii.smiley

CȘ:  Am cunoscut echipa și mi-a placut maxim. Cum ai reușit să sudezi relațiile?

Anca Cristea: Este ușor sa apropii oamenii care au același scop. Nu trebuie sa fac eu mare lucru. Decât să îi găsesc. Sau să ne găseasca ei pe noi. 🙂

Ceea ce încerc să fac este ca atunci când sunt în clinica să rămân concentrată numai și numai pe pacienți, iar atunci când sunt acasă mă străduiesc să fiu o prezență reala în viața copiilor, conectata 100% la ei. Fără televizor, tabletă, telefoane. Doar timp de calitate în familie.

CȘ: Ai doi copii frumoși. Cum se împacă viata de antreprenor, mai mult chiar – de medic într-o clinică veterinară cu program 24/7, cu cea de mamă?

AncaCristea- Clinica Ta veterinara-oncologieAnca Cristea: Am avut multe trăiri legate de întrebarea ta. Incerc să găsesc un echilibru între ele. Uneori este greu pentru că in medicina nu exista sărbători, weekenduri, sarcini, concedii de maternitate. Bolile nu țin cont de evenimentele speciale din viețile noastre. Sunt fericita ca sarcinile au decurs normal și am putut sa lucrez literalmente pana în ultima zi. Am și revenit ulterior foarte repede în clinica, la o luna după nașterea primului băiețel, respectiv după 2 luni cu cel de-al doilea. Ceea ce încerc să fac este ca atunci când sunt în clinica sa rămân concentrată numai și numai pe pacienți, iar atunci când sunt acasă mă străduiesc să fiu o prezență reala în viața copiilor, conectata 100% la ei. Fără televizor, tabletă, telefoane. Doar timp de calitate în familie.

Toți (na aparținătorii)  vin tematori la consultația inițială. I-as îndemna să vină cu inima deschisă pentru că de cele mai multe ori îi putem ajuta să aibă o viață calitativă, fără durere sau disconfort. Le onoram prezentul pentru că în prezent trăiesc. Ei nu știu ca sunt bolnavi. Doar noi știm.

CȘ: Ce ar trebui să știe stăpânii animalelor cu cancer?

Anca Cristea: Stăpânii animalelor ar trebui să știe că exista metode de a trata sau măcar de a ține sub control Anca Cristea -Vetmedical - Oncologie veterinaramarea majoritate a afecțiunilor oncologice. Toți vin temători la consultația inițială. I-as îndemna să vină cu inima deschisă pentru că de cele mai multe ori îi putem ajuta să aibă o viață calitativă, fără durere sau disconfort. Le onoram prezentul pentru că în prezent trăiesc. Ei nu știu ca sunt bolnavi. Doar noi știm. Rolul terapiei este să îi ajute sa se simtă cât mai bine o perioadă cat mai lunga de timp, nu să le facă rău (apropo de chimioterapie sau intervenții chirurgicale radicale).

CȘ: Vorbim despre oncologie veterinară. Cuvântul “cancer” stârnește durere doar cand il pronunți, indiferent că vorbim despre oameni sau animale. Ce te răsplătește emotional pentru tot ceea ce faci?

Anca Cristea: Da, „cancer” este un cuvânt care provoacă fiori multor oameni. In general se întâmplă asta din cauza asocierilor inevitabile care se fac cu terapiile oncologice din medicină umană. Cum spuneam mai devreme, în medicina veterinara punem mai mult pret pe calitatea vieții și nu pe cantitatea ei. Emoțional sunt „răsfățată”: am un job dinamic în care invat in permanenta cate ceva, îmi satisfac nevoia de a ajuta pacienții patrupezi și am ocazia în cadrul conferințelor să încurajez și alți colegi să trateze cancerul. Mai mult decât atât, mă simt și apreciată pentru ceea ce fac. Așa că, trăgând linie, pot spune doar ca sunt tare norocoasă.

 

CȘ: Ce te unge pe suflet la final de zi?

Anca Cristea:  Mă simt fericită atunci când reușesc sa aduc o urmă de speranța în sufletul aparținătorilor, că sunt înconjurată de oameni frumoși, că reușesc să fiu dedicată și familiei, că am ocazia să călătoresc frecvent și nu în ultimul rând ca majoritatea prietenilor sunt medici și înțeleg că te poți vedea cu ei o data pe an.smiley

CȘ: Mulțumesc, Anca!

De ce mi-e dragă Anca? Pentru că este un om fain, în deplin echilibru. Mă gândesc la Anca ca la un om care și-a găsit vocația și misiunea în medicina veterinară. Mai greu de atât! În oncologie veterinară!!! O văd o mamă împlinită. Pot să mă declar și eu norocoasă că o cunosc.

Îmi doresc să nu aveți nevoie de medic veterinar, dar totuși, dacă se întâmplă pe Anca (și echipa ei)  o găsiți la Clinica Ta Veterinară. 

[wp_ad_camp_1] [wp_ad_camp_2]

Fotografiile sunt luate de pe pagina de Facebook a Clinicii. 

Vali Irina Ciobanu pictand ... femei Previous post Vali Irina Ciobanu – femeile sunt frumoase
Next post Ioana Olteanu – Hai cu Dacia!