A vorbi sau a nu vorbi online
Pentru disertatie am facut un studiu in cadrul unei comunitati online, la care, din fericire pentru mine au raspuns 169 persoane. Premisele de la care porneam erau trei si simple. Ipoteza principala de la care plecam era ca numarul persoanelor care comunica intr-o comunitate online este mai mic decat al celor care nu comunica, iar oamenii care „vorbesc” in cadrul unei comunitati online fac asta fiindca ei considera ca stiu despre ce vorbesc, iar cei care tac, tac din teama de a nu fi agresati, persiflati, luati la goana. In posturi ironice, mistocaresti, bineinteles, cum altfel? La final, in schimb, am descoperit mult mai multe lucruri interesante.
Am selectat utilizatorii care participa la comunicare in cadrul comunitatii de cei care nu participa activ, in functie de frecventa cu care comunica. Rezultatul nu m-a surprins deloc, de fapt, imi confirma prima ipoteza de la care pornisem. In comunitatea in care eu am facut studiul, pe esantionul care a raspuns la intrebare, aproape 60% dintre respondenti au admis ca nu comunica frecvent online.
E o chestie pe care am descris-o in studiul meu, destul de sumar, fiindca nu aceasta era tema principala, dar pe care am observat-o : utilizatorii nu pot aprecia propria participare la comunicarea in comunitate. Ei admit ca participa activ, majoritatea scriu ca au un numar moderat de mesaje online, dar un numar minoritar admite ca scrie frecvent… Ma asteptam si la acest aspect, de aceea departajarea am facut-o in functie de criteriul „frecventa”.
Ca sa nu o mai lungesc o sa pun o parte din prezentare aici.